Pošírovaná prepelica s gaštanovým krémom

Ján Kolomazník
šéfkuchár Koliby Kamzík Premium v Bratislave, 1. októbra 2020
Pošírovaná prepelica s gaštanovým krémom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

1 ks
500 g
100 g
250 ml
200 g
100 g
100 g
5 g
10 g




Postup

  1. 1

    Gaštany pri špičke narežeme nožom do kríža, poukladáme na plech, pokvapkáme vodou a dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C na 25–30 minút.

  2. 2

    Do hrnca s vodou pridáme na kúsky nakrájanú mrkvu a petržlen, divoké korenie, rozmarín, tymian, privedieme do varu a varíme pol hodiny. Do vývaru potom vložíme naporciovanú prepelicu a necháme odstáť ďalšiu polhodinu – pošírujeme.

  3. 3

    Upečené gaštany olúpeme, očistíme, nasekáme na menšie kúsky, vložíme do misky, pridáme med, pomocou údiacej pištole zaúdime dymom z dubových pilín, misku prikryjeme a necháme marinovať 5 minút. Zohrejeme hrniec, pridáme maslo, olivový olej, nadrobno nakrájanú cibuľu, restujeme do sklovita. Pridáme gaštany, očistené a na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme vývarom z prepelice a zo zeleniny. Varíme približne 25 minút, pridáme smotanu, rozmixujeme, dochutíme soľou. Pri servírovaní vložíme do taniera kúsky prepelice, ozdobíme bylinkami a olivovým olejom a prelievame krémom z gaštanov.

Diskusia k receptu