Pórová polievka
Pórová polievka

Pórová polievka s drožďovými knedličkami

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 17. mája 2021
Pórová polievka s drožďovými knedličkami
Foto: Archív Nebíčko v papuľke
45 minút
príprava

Suroviny

1 ks
2 PL
2 strúčiky
300 ml
 čerstvý (sušený nie je vhodný)
Knedličky:
3 kocky
1 ks
2-3 strúčiky
1 ks
1 ČL čerstvý




Postup

  1. 1

    Pór nakrájame a dáme ho do hrnca s rozpáleným maslom. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, nie však veľa, aby neprebil chuť póru. Orestovaný pór zalejeme kuracím vývarom, povaríme 10–15 minút.

  2. 2

    Potom prilejeme smotanu, okoreníme, osolíme. Varíme ďalších asi 5 minút. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Na záver ešte pridáme nasekané lístky čerstvého majoránu, môžeme pridať aj maslo, aby bola polievka jemnejšia.

  3. 3

    Knedličky: Droždie rozdrobíme na panvicu a zohrievame. Keď bude droždie rozpustené, pridáme najemno nakrájanú šalotku. Keď sa droždie začne opäť zrážať na panvici, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Pridáme jedno vajce, osolíme, okoreníme. Pridáme nasekaný čerstvý majorán a cesnak rozotrený so soľou a zamiešame. Zahustíme strúhankou (prisypávame ju postupne), aby vznikla homogénna hmota. Cesto necháme chvíľku odpočívať. Zamiešame a z hmoty vytvarujeme menšie guľôčky. Varíme vo vode približne 10 minút.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
plk
plk
Tie gulicky-knedlicky... zaujimave. To musim najblizsie vyskusat. Vecsinou robim cisto krupicove alebo pecienkove. Taketo som doteraz nepoznal.
A por velmi mam rad. Aj polievku z neho.
1x shanko
shanko
Približne koľko ml kuracieho vývaru mám dať aby to nebolo moc?