Pórová polievka s drožďovými knedličkami
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 17. mája 2021

Foto: Archív Nebíčko v papuľke
príprava
Suroviny
| 1 ks |  | 
| 2 PL |  | 
| 2 strúčiky |  | 
|  | |
| 300 ml |  | 
|  | |
|  | |
|  | |
| čerstvý (sušený nie je vhodný) |  | 
| Knedličky: | |
| 3 kocky |  | 
| 1 ks |  | 
| 2-3 strúčiky |  | 
| 1 ks |  | 
| 1 ČL čerstvý |  | 
|  | |
|  | |
|  | |
Postup
- 
                                                    1
                                                    Pór nakrájame a dáme ho do hrnca s rozpáleným maslom. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, nie však veľa, aby neprebil chuť póru. Orestovaný pór zalejeme kuracím vývarom, povaríme 10–15 minút. 
- 2
Potom prilejeme smotanu, okoreníme, osolíme. Varíme ďalších asi 5 minút. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Na záver ešte pridáme nasekané lístky čerstvého majoránu, môžeme pridať aj maslo, aby bola polievka jemnejšia. 
- 3
Knedličky: Droždie rozdrobíme na panvicu a zohrievame. Keď bude droždie rozpustené, pridáme najemno nakrájanú šalotku. Keď sa droždie začne opäť zrážať na panvici, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Pridáme jedno vajce, osolíme, okoreníme. Pridáme nasekaný čerstvý majorán a cesnak rozotrený so soľou a zamiešame. Zahustíme strúhankou (prisypávame ju postupne), aby vznikla homogénna hmota. Cesto necháme chvíľku odpočívať. Zamiešame a z hmoty vytvarujeme menšie guľôčky. Varíme vo vode približne 10 minút. Tiež pórová polievka:
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
 


A por velmi mam rad. Aj polievku z neho.