Pečená bravčová krkovička
Pečená bravčová krkovička

Pomaly pečená bravčová krkovička s pučenými zemiakmi a karamelizovanou cibuľou

Fero Sedlák a Janík Lenhart
Šuhajíci pri panvici, 16. februára 2021
Pomaly pečená bravčová krkovička s pučenými zemiakmi a karamelizovanou cibuľou
Foto: Archív Šuhajíci pri panvici
4
porcie

Suroviny

Pečená krkovička:
1 kg
200 g
10 g
5 g
5 g
5 g
10 g
5 g
3 g
1 PL
500 ml
Pučené zemiaky:
800 g
100 g
100 g
Karamelizovaná cibuľa:
300 g
50 g
200 ml
2 vetvičky




Postup

  1. 1

    Pripravíme koreniacu zmes na krkovičku. Všetky koreniny, soľ a cukor nasucho zmiešame. Krkovičku obalíme v tejto zmesi a necháme odležať, ideálne cez noc. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a dáme na pekáč. Na cibuľu položíme krkovičku a podlejeme pivom. Prikryjeme papierom na pečenie a alobalom. Pečieme 6 hodín pri 120 stupňoch.

  2. 2

    Po upečení z výpeku a cibule urobíme omáčku, a to tak, že ich preložíme do hrnca, dolejeme horúcu vodu podľa potreby, povaríme. Prepasírujeme, dochutíme a do horúcej omáčky zašľaháme maslo.

  3. 3

    Pučené zemiaky: Očistené nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Medzitým na masle orestujeme pór nakrajaný na kolieska. Scedené zemiaky popučíme a zmiešame s pórom, prípadne dosolíme.

  4. 4

    Karamelizovaná cibuľa: V hrnci roztopíme cukor na karamel, pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a podlejeme vínom. Pridáme tymian a trošku balzamika. Varíme, kým nedosiahneme „lekvárovitú“ konzistenciu. Dochutíme soľou.

  5. 5

    Na tanier dáme zemiaky a omáčku. Na zemiaky položíme pár kúskov jemne nakrájanej krkovičky a pridáme karamelizovanú cibuľku.

Diskusia k receptu