Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami fotorecept
Foto: pusta
Dávno sme nemali túto polievku, a špik na čerstvo upečenom domácom chlebe vyvoláva vo mne spomienky na detstvo. Otec nám deťom dával horúci špik Zobraziť celý popisDávno sme nemali túto polievku, a špik na čerstvo upečenom domácom chlebe vyvoláva vo mne spomienky na detstvo. Otec nám deťom dával horúci špik na chlebíku ako sviatočné predjedlo pred polievkou. Ako vložku do tejto sviatočnej polievky som pripravila pečeňové knedličky, ktoré chutia práve v tejto polievke úžasne.
porcií
príprava
na 80 °C
Suroviny
500 g |
|
3 - 4 ks podľa veľkosti |
|
2 ks koreň |
|
50 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1/2 ks |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
12 guličiek |
|
4 guličky |
|
3 guličky |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
na pečeňové knedličky: | |
3 - 4 ks podľa veľkosti |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
1 - 2 PL |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Očistila som potrebnú zeleninku do polievky.
-
2
Do veľkého hrnca som vložila umyté špikové hovädzie kosti, zaliala som ich studenou vodou asi do výšky 2/3 hrnca a pomaly som priviedla do varu. Do vody som pridala soľ, dávam 2 ploché CL, varila som asi 1,5 hodiny, sotva znateľným varom, len jemné čerenie hladiny vody za stáleho zbierania tvoriacej sa peny.
-
3
Kým sa špikové kosti varili, pripravila som postupne pečeňovvé knedličky. Najprv som ostrým nožom naškrabala kuraciu pečeň a blanky som odstránila.
-
4
Po 1 a 1/2 hodine som pridala k špikovým kostiam do vody zeleninu, ktorú som rozštvrtila a pokrájala na menšie kusy.
-
5
Pridala som všetky koreniny a jednu malú paradajku, všetko som varila spolu ešte dalšiu 1 hodinu.
-
6
Naškrabanú kuraciu pečeň som dala do misy, pridala som k nej strúhanku. Kto chce môže pridať 1 včerajšiu, vo vode namočenú a vyžmýkanú žemľu.
-
7
V panvici som rozohriala olej a orestovala som na ňom pokrájanú cibuľu a krátko posekanú petržlenovú vňať, celé som nechala vychladnúť.
-
8
K pečeni som pridala 1 vajce a vychladnutú cibuľovo-petržlenovú zmes.
-
9
Pridala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
-
10
Všetko som spolu premiešala a ešte zahustila strúhankou na tvárne cesto.
-
11
Hotovú zmes na knedličky som nechala asi 30 minút odpočívať, aby nabobtnala a dobre sa prepojili chute navzájom.
-
12
Z pripravenej zmesi som vlhkými rukami vytvarovala knedličky veľkosti asi ping-pongovej loptičky, väčšie netreba robiť, lebo varením značne zväčšia svoj objem.
-
13
Z uvarenej polievky som vybrala zeleninku.
-
14
Posledné som vybrala špikové kosti, aby špik nestihol vychladnúť, bol by nechutný studený.Horúci špik som ihned vyklepla z kostí na tanier a...
-
15
...naniesla som ho na čerstvo upečený chlebík.
-
16
Ešte jeden krajec chleba s horúcim hovädzím špikom a hned sme papli ako výborné teplé predjedlo.
-
17
Zo scedeného vývaru som odliala menšie množstvo a priviedla som ho opäť do varu, vložila som knedličky po jednom a miernym varom som varila asi 8 - 10 minút prikryté pokrievkou a nechala som ešte chvíľku postáť.
-
18
Do taniera som vložila uvarené knedličky, zeleninu, zaliala horúcim vývarom z kostí a posypané posekanou petržlenovou vňaťou som ihned podávala. Dobrú chuť prajem!
Krásne obrázky.
čo sa receptu týka-to je "najsamlepšia" slovenská klasika..akurát babka nepoznala por..ani nedávala guličky borievky z hôr...
polievka z kostí-číra..k tomu domáca zelenina..a tie božské knedličky...ach-to dobrota..lidičky...
je to na stole-"boží dar"...každému gurmánovi vyjasní tvár..
i ja bych chcela-komu povedať..: hrnček var!!??
pošli z toho špiku , mám upečený čerstvý klasický hnetený chlieb
Deti radi takúto polievku velmi.Ďakujem, skopírované.
Milá pusta krásne a veselé Velkonočné sviatky prajem tebe a aj ostatnýn varecháčom.Pozdravuje vás Nederland
dala si moc kyslíka ? S tým treba opatrne :-)))
Pekne sviatky!
jadnes budem dávať do polievky krupicové halušky, nemusia byť práve knedličky, aj domáce rezance sú v nej úžasné. dakujem ti za pekný komentík.
hanka, prajem ti príjemné veľkonočné sviatky a veľa radosti, i milých a veselých kúpačov.
dakujem ti za milý komentík.
www.mäsodomov.sk
špikové kosti tam nie sú drahé a sú kvalitné. tiež nedávam dve prílohy. máš sa na čo tešiť, je to super polievka.
Pečieš pri 170 stupňoch asi 20 minút, kým povrch je pekne do zlatava.
toto množstvo je na veľkosť plechu 23x35 cm. Môžeš urobiť aj bez mreží, všetko cesto dáš na spodok plechu, ale potom to už nie je klasický "linzer". Vychladnutý koláč pokrájaš ostrým vlhkým nožom na úhľadné ščtvorce.
prikladám link na Žerbo:
varecha.pravda.sk/recepty/rezy-zerbo-podla-autora-pana-ge...
dakujem.