Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 30. marca 2013
Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept)
Foto: pusta

Dávno sme nemali túto polievku, a špik na čerstvo upečenom domácom chlebe vyvoláva vo mne spomienky na detstvo. Otec nám deťom dával horúci špik Zobraziť celý popisDávno sme nemali túto polievku, a špik na čerstvo upečenom domácom chlebe vyvoláva vo mne spomienky na detstvo. Otec nám deťom dával horúci špik na chlebíku ako sviatočné predjedlo pred polievkou. Ako vložku do tejto sviatočnej polievky som pripravila pečeňové knedličky, ktoré chutia práve v tejto polievke úžasne.

6 - 8
porcií
30 minút
príprava
150 minút
na 80 °C

Suroviny

500 g
3 - 4 ks podľa veľkosti
2 ks koreň
50 g
50 g
1 ks
1 ks
1/2 ks
1 ks
 podľa chuti
12 guličiek
4 guličky
3 guličky
1 ks
1 strúčik
na pečeňové knedličky:
3 - 4 ks podľa veľkosti
1 ks
 podľa chuti
 podľa chuti
 podľa chuti
 podľa potreby
1 - 2 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Očistila som potrebnú zeleninku do polievky.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do veľkého hrnca som vložila umyté špikové hovädzie kosti, zaliala som ich studenou vodou asi do výšky 2/3 hrnca a pomaly som priviedla do varu. Do vody som pridala soľ, dávam 2 ploché CL, varila som asi 1,5 hodiny, sotva znateľným varom, len jemné čerenie hladiny vody za stáleho zbierania tvoriacej sa peny.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa špikové kosti varili, pripravila som postupne pečeňovvé knedličky. Najprv som ostrým nožom naškrabala kuraciu pečeň a blanky som odstránila.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 1 a 1/2 hodine som pridala k špikovým kostiam do vody zeleninu, ktorú som rozštvrtila a pokrájala na menšie kusy.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som všetky koreniny a jednu malú paradajku, všetko som varila spolu ešte dalšiu 1 hodinu.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naškrabanú kuraciu pečeň som dala do misy, pridala som k nej strúhanku. Kto chce môže pridať 1 včerajšiu, vo vode namočenú a vyžmýkanú žemľu.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V panvici som rozohriala olej a orestovala som na ňom pokrájanú cibuľu a krátko posekanú petržlenovú vňať, celé som nechala vychladnúť.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K pečeni som pridala 1 vajce a vychladnutú cibuľovo-petržlenovú zmes.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetko som spolu premiešala a ešte zahustila strúhankou na tvárne cesto.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovú zmes na knedličky som nechala asi 30 minút odpočívať, aby nabobtnala a dobre sa prepojili chute navzájom.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z pripravenej zmesi som vlhkými rukami vytvarovala knedličky veľkosti asi ping-pongovej loptičky, väčšie netreba robiť, lebo varením značne zväčšia svoj objem.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Z uvarenej polievky som vybrala zeleninku.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Posledné som vybrala špikové kosti, aby špik nestihol vychladnúť, bol by nechutný studený.Horúci špik som ihned vyklepla z kostí na tanier a...

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...naniesla som ho na čerstvo upečený chlebík.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Ešte jeden krajec chleba s horúcim hovädzím špikom a hned sme papli ako výborné teplé predjedlo.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Zo scedeného vývaru som odliala menšie množstvo a priviedla som ho opäť do varu, vložila som knedličky po jednom a miernym varom som varila asi 8 - 10 minút prikryté pokrievkou a nechala som ešte chvíľku postáť.

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Do taniera som vložila uvarené knedličky, zeleninu, zaliala horúcim vývarom z kostí a posypané posekanou petržlenovou vňaťou som ihned podávala. Dobrú chuť prajem!

    Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

jerica
@pusta , špik na čerstvom chlebíku 15,16 ver to by som neodmietla moje zbožňované , zajtra varím z hovädzieho chvosta , už sa teším na kryštálovú polievočku so slížikami :-)
angast
15, 16 mňam ! Krása!! Ani polievka nemusí byť.
Krásne obrázky.
elysa
na túto sa zajtra chystám, pečeň na knedličky už mám zarobenú... mňam...
pusta
@jerica , to sú super polievky a horúci špik je neobyčajná mňamka, že ma to nenapadlo skôr a častejšie variť. viem, že tvoja zajtrajšia polievka bude ukážková...dakujem.
pusta
@angast , veru "mňam", ale aj polievka je výborná. dnes mi akosi v tom šere nefotil dobre mobil, ale fakt je krištáľovo čistý a priezračný ten vývar z kostí. srdečne ti dakujem za ocenenie, ktoré sa mi dostalo aj napriek tým fotkám. :P
pusta
@elysa , nech sa ti perfektne vydarí zajtra táto vynikajúca polievka. dakujem.
radost
@pusta
čo sa receptu týka-to je "najsamlepšia" slovenská klasika..akurát babka nepoznala por..ani nedávala guličky borievky z hôr...
polievka z kostí-číra..k tomu domáca zelenina..a tie božské knedličky...ach-to dobrota..lidičky...
je to na stole-"boží dar"...každému gurmánovi vyjasní tvár..
i ja bych chcela-komu povedať..: hrnček var!!??
manya
recept je spracovaný perfektne, pripomenula si mi môjho otca, ktorý špik zbožňoval na fajnom chlebíku od starkej, piekla ho v peci.
afataga
taky chlebi so spikom by som aj papla :-) polievka tiez vyzera vyborne, ja davam vyvarit aj jeden strucik cesnaku, nedavam paradajku a paprku, ani som to este nepocula, nabuduce skusim, len tie knedlicky ja nemam rada, co uz so mnou
angast
@pusta
pošli z toho špiku , mám upečený čerstvý klasický hnetený chlieb
margaretka28
Niet nad dobrý vývar s domácimi rezancami a knedličky ako bonus, ja robím zajtra slepačiu.
mesiar50
Stará dobrá klasika ! Polievka podla mojho gusta.
Deti radi takúto polievku velmi.Ďakujem, skopírované.
Milá pusta krásne a veselé Velkonočné sviatky prajem tebe a aj ostatnýn varecháčom.Pozdravuje vás Nederland
kika1212
@pusta , ako vyzerá dobre tá polievka, ja som dnes varila kyslú, no tááák som ju okyslila. Keď sa pozriem na ten hrniec - och.
kika1212
@angast , asi tak. No čo už. Bude pre dospelých 45 kvapiek 2x denne ako gutalax. Ale aby som neurazila pustu, že jej kazím tú fakt skvelú polievku.
lusinkab
tak ta vyzera uplne vynikajuco :-) mnam hned by som si z nej dala aj ten chlebik och jaj :-) krasnu velku noc ti zelam
honestka
varime si ju tiez casto je to vynikajuce jedlo a keby bola moznost aspon ovonat tuto tvoju tak by som sa do nej pustila bez problemu, hoci idem skoro do hajajov.
Pekne sviatky!
pusta
@manya , som rada, že som oživila tvoje pekné a milé spomienky. dakujem za uznanie.
pusta
@afataga , aj ja dávam vyvariť strúčik cesnaku do polievky, je aj v surovinách a aj na fotke č.1. zeleninovú papriku dávam pre lepšiu chuť vývaru, paradajka tam nie je k vôli chuti, tú neovplyvní, ale pre lepšiu čírosť vývaru - osvedčila sa. inak zeleninovú papriku k vôli dobrej chuti pridáva v celku aj do vody, ked varím ryžu- vyskúšaj.verím, že by si si dala špik na chlebíku
jadnes budem dávať do polievky krupicové halušky, nemusia byť práve knedličky, aj domáce rezance sú v nej úžasné. dakujem ti za pekný komentík.
pusta
@angast , špik som ti k tomu chlebíku poslala špeciálnym kuriérom :-) nezabudni mu potom otvoriť :D
pusta
@elysa , tak nech a ti tá polievočka dnes perfektne vydarí a pochutnajte si na nej v túto sviatočnú nedeľu :-)
pusta
@margaretka28 , veru niet nad domácu polievočku typu vývaru a s domácimi rezancami a knedličkami :P, dakujem.
pusta
@mesiar50 , áno stará dobrá klasika, niet nad domáce. dakujem ti. posielam ti veľkonočný pozdrav z ba so želaním príjemných sviatkov až tam do Niederlandu.


pusta
@kika1212 , nič si z toho nerob...aj majster tesár sa utne, aj mne sa už stalo. dakujem za pochvalu.
danda3
Normálne som preglgla, lebo na ten špik si spomínam veľmi dobre, tiež sme dostávali túto lahôdku pred obedom, papriku aj ja dávam do polievky, mám domáce zamrazené na tento účel a rajčinu tiež, keď je ich čas, teda v lete. Inak v detstve som na tieto polievky veľmi nebola, ale teraz sa ich neviem dojesť.♥
pusta
@jody , áno to je "Pani polievka!", tak ako vravíš. dakujem.
pusta
@honestka , nielen ovoňať, aj ochutnať by som ti dala :-). musím túzo polievku zaradiť častejšie, je naozaj výborná. dakujm ti.
hanka, prajem ti príjemné veľkonočné sviatky a veľa radosti, i milých a veselých kúpačov.


pusta
prajem všetkým varecháčom a varecháčkam veselé veľkonočné sviatky.


pusta
@danda3 , tiež spomienka na detstvo obnovila chuť na túto fajnotku a najmä ten horúci špik na domácom chlebíku, myslím, že túto polievku zaradím častejšie do jedálnička. inak ja som bola v detstve s polievkami presne tak ako ty :-)...
dakujem ti za milý komentík.
pusta
@jozefj , tvoja pochvala ma obzvlášť teší. dakujem ti a krásne veľkonočné sviatky ti želám.
elysa
@pusta vydarila sa,pochutili sme si,aj som na Teba myslela, keď som ju ráno dávala variť, a prídem sem a zistím,že aj Ty na mňa...:) pekný veľkonočný pondelok prajem,u nás síce vyzerá ako na Vianoce:-)) cesnak aj papriku dávam,tak ma učila mamka a rajčinku skúsim v lete...
evanaaa
Mám tri špikové kosti ( a neboli lacné), čakajú, kým z nich spravím takúto poloevku. A už sa teším na špik z nich. Ináč, mám rada aj ten loj, alebo čoto je , na polievkovom mäse, keď je teplý, pripomína chuťou špik. Papriku aj ja dávam do polievky, niekedy aj menšiu paradajku a jasné, že aj cesnak a cibuľu v šupke. Ale stačia rezance, možno aj knedličky, ak bude muž chcieť, spravím ale buď jedno alebo druhé, nechápem, prečo niekto dáva do polievky až dve prílohy, stačí jedna.
ankabanka
viete p.pusta, ze ked pidem domov taketo polievocky ma cakaju, pretoze mamicka vie, ze ma so ziadnym inym nez domacim a dobrym inac neprivita.
pusta
@evanaaa , ja nakupujem v
www.mäsodomov.sk
špikové kosti tam nie sú drahé a sú kvalitné. tiež nedávam dve prílohy. máš sa na čo tešiť, je to super polievka.
pusta
@ankabanka , ty sa máš. viem aké to je fajn. kedysi aj mňa moja mamička čakávala doma s takýmito úžasnými polievkami. to už je ale veľmi dávno, spomínam na ňu s veľkou láskou, kiež by tu ešte bola aj dnes
havino
pekná, chutná polievka. Ten krajec chleba so špikom vidím v ruke mojej mamy, bili sa, obrazne povedané s otcom oň. kiežby sa dal vrátiť čas, už len spomienky mi zostali. Ja osobne ho nemám rada,ale zo špikových tiež varím, pridávam k mäsu. U nás by nebola nedeľa, aby nebol kryštálový vývar a domáce rezance na striedačku s pečeňovými haluškami. V zime som striedala s kapustnicou uvarenou už v sobotu. Už sa farmárska sliepka rozmrazuje na zajtra, zrovna som dorobila z 10 vajec rezancov, bude na mesiac. Tiež dávam aj papriku, všetko ako ty, okrem bobkového, borievky a paradajky, viem, že sa paradajka dáva pre čírosť, ale neskúšala som ešte.
frezia68
Veruže chutná polievka.U nás nemám problém kúpiť aj špikové a čerstvé kosti.V jednej mäsne predávajú móčing tak,že v okrúhlom výreze v strede je špiková kosť(okolo nej mäso),asi 10 cm plátky a to neodolám.A ten kúsok špiku stačí na predjedlo :-) a ak sa pridajú do polievky kuracie krídla,či drobky = mňam s kopcom zeleniny a ďaľší chod netreba.
pusta
@havino , veru nádherné spomienky na detstvo. mama varila už od 5,00 ráno, všetko z čerstvých a a najmä z domácich surovín. o 11,00 už bola polievka, z ktorej vybrala tieto kosti a doniesla do jedálne aj s chlebom. prísny, ale dobrý otec sa venoval nám deťom, spravodlivo nám dal špik na čerstvom chlebe nám deťom. pomáhala som jej servírovať a presne o 12, 00 sme všetci zasadli k obedu. najprv sa nabralo pánovi domu, potom deťom a nakoniec mama - droby a iné dobroty dávali nám deťom. Samozrejme rezance robila vlastnoručne mama, tenučké ako vlas, vždy mala nachystané vopred v krabici. Vždy dávala do polievky aj pór, kaleráb,kúsok kelu - ten patril jej, koreňovú zeleninu, papriku, paradajku, z korenín nepridávala len borievky. jej pečeňové halušky boli slávnostné, priam spievali. bola vždy nádherná rodinná atmosféra pri nedeľnom obede. kiež by sa dal vrátiť čas :-)
pusta
@frezia , to čo popisuješ, možno kúpiť v tescu, ak bolo aj hovädzie mäso v polievke, tak riadny kus, ten sa odložil, ked bol uvarený a v pondelok sa podával ku kôprovej omáčke, "žemlesós" a pod. alebo v nedeľu kúštik s chrenom, jablčným chrenom, tiež ako teplé predjedlo. kopec zeleniny a riadne sme si museli odfúknuť, aby sme mohli hlavný chod. a po určitom odstupe nasledovala obyčajne mramorová bábovka s kávičkou. tak to u nás vyzeralo v nedeľu, pri družnom rozhovore o všetkom, čo sa doma a v škole udialo alebo má urobiť. :-)
havino
presne tak aj u nás @pusta. Ešte som si spomenula, aj ja tak varím, mama dávala vyvariť do polievky vňaťky, zelerovú, hrubšie konce petržlenovej a hlavne ligurček. Otcovi do taniera išiel kaleráb a ked scedila polievku všetky vňaťky pojedla ona. Mám to pred očami a ja som sa vtedy na to ani pozrieť nemohla. Také vechte to boli. Dnes to robím aj ja, pojem ich, ani kúsok nevyhodím veru. Hovädzinu z polievky, to mal otec ako medzichod medzi polievkou a hlavným jedlom s varenými zemiakmi, malým nožíkom si ukrajoval a až potom druhé jedlo. Nuž, to boli nedele, všetci doma sme museli byť pri jednom stole. Nie ako teraz, jeden mi príde o pol 1, druhý o pol 2 poobede,aj ked prizvukujem, na obed nech ste doma a vedia, že obed u nás je pred 12 hod vrátane upratania, upečeného, hotovo všetko. Iná doba už.
pusta
@havino , ako vravíš, v sezone sa i čerstvé vňate pridávali, v zime sušené, nič sa nevyhadzovalo. a nedeľný obed musel byť zavŕšený domácim zákuskom podľa obdobia, najčastejšie okrem bábovky bývalo jablčné pité, mrežovník, jablčná, maková, višňová štrúdľa, čerešňová bublanina, linzer, piškotová roláda s marhuľovým lekvárom, bisquit, domáci krémeš viedenský alebo francúzsky, dobošove rezy, žerbó...torta, to bola udalosť, bývala len k narodeninám. to sa už dnes veľmi nenosí :-)
mata3636
@pusta - zaujal ma ten koláč "linzer" v Tvojej odpovedi pre @havino. Aký je to koláč? Pretože mi odjakživa doma voláme žerbó linzert / Ty máš teda bez toho T na konci/. Babka to tak mala napísané vo svojom zošite a z nášho okolia, blízkeho ani širokého, nikto iný tak žerbó nevolal
pusta
koláč linzer - v preklade Linecký koláč alebo Linecký mrežovník / správne sa píše "linzer" - slovo je z nemčiny/, sa robí tak, že si spravíš základné linecké cesto zo 450 gramov múky, 2/3 cesta po odpočinutí asi 1 hodinu v chladničke, vyvaľkáš na veľkosť plechu, posypeš 2 až 3 PL strúhanky, aby cesto od plnky nezvlhlo. Na takto pripravené cesto dáš plnku - môže byť jablková, maková, orechová, lekvárová, iná. Na to príde vrstva vyšľahaného tuhého snehu zo 4 bielkov s cukrom. Zo zvyšnej 1/3-tiny cesta ušúľaš šúľky rôznej dlžky podľa veľkosti plechu a začínaš ich ukladať od stredu diagonálne šikmo obojstranne, potom naprieč cez ne, čím vytvoríš šikmý mrežovník.
Pečieš pri 170 stupňoch asi 20 minút, kým povrch je pekne do zlatava.
toto množstvo je na veľkosť plechu 23x35 cm. Môžeš urobiť aj bez mreží, všetko cesto dáš na spodok plechu, ale potom to už nie je klasický "linzer". Vychladnutý koláč pokrájaš ostrým vlhkým nožom na úhľadné ščtvorce.
mata3636
@pusta - ja viem, čo je žerbó, neviem, čo je linzer. Píšeš "Linecký koláč" - teda linecké cesto, potreté napr. marmeládou, na to mriežka z cesta, alebo cesto, marmeláda, bielkový sneh s orechami - ja poznám také linecké koláče. Vy ste piekli doma niečo také alebo iné? Google mi našiel, že linecký koláč ten s mriežkou, tak to asi bude ono. Ten babkin názov "linzert" sa asi v ich rodine rokmi nejako poprekrúcal a udomácnil. Žerbó dobre poznám, roky pečiem, je to veľmi dobrý vdačný koláč, manželov naj naj:-)
pusta
@mata3636 , my sme piekli také, ako som ti napísala. najčastejšie s orechamia pod tým marhuľový lekvár. variácií je veľa.
rain333
krásne knedličky, u nás sa robia halušky - klasicky cez haluškáreň ale nabudúce budú guľky ;) 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia