Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dávno sme nemali túto polievku, a špik na čerstvo upečenom domácom chlebe vyvoláva vo mne spomienky na detstvo. Otec nám deťom dával horúci špik na chlebíku ako sviatočné predjedlo pred polievkou. Ako vložku do tejto sviatočnej polievky som pripravila pečeňové knedličky, ktoré chutia práve v tejto polievke úžasne.

6 - 8
porcií
30 minút
príprava
150 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistila som potrebnú zeleninku do polievky.
  2. Do veľkého hrnca som vložila umyté špikové hovädzie kosti, zaliala som ich studenou vodou asi do výšky 2/3 hrnca a pomaly som priviedla do varu. Do vody som pridala soľ, dávam 2 ploché CL, varila som asi 1,5 hodiny, sotva znateľným varom, len jemné čerenie hladiny vody za stáleho zbierania tvoriacej sa peny.
  3. Kým sa špikové kosti varili, pripravila som postupne pečeňovvé knedličky. Najprv som ostrým nožom naškrabala kuraciu pečeň a blanky som odstránila.
  4. Po 1 a 1/2 hodine som pridala k špikovým kostiam do vody zeleninu, ktorú som rozštvrtila a pokrájala na menšie kusy.
  5. Pridala som všetky koreniny a jednu malú paradajku, všetko som varila spolu ešte dalšiu 1 hodinu.
  6. Naškrabanú kuraciu pečeň som dala do misy, pridala som k nej strúhanku. Kto chce môže pridať 1 včerajšiu, vo vode namočenú a vyžmýkanú žemľu.
  7. V panvici som rozohriala olej a orestovala som na ňom pokrájanú cibuľu a krátko posekanú petržlenovú vňať, celé som nechala vychladnúť.
  8. K pečeni som pridala 1 vajce a vychladnutú cibuľovo-petržlenovú zmes.
  9. Pridala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
  10. Všetko som spolu premiešala a ešte zahustila strúhankou na tvárne cesto.
  11. Hotovú zmes na knedličky som nechala asi 30 minút odpočívať, aby nabobtnala a dobre sa prepojili chute navzájom.
  12. Z pripravenej zmesi som vlhkými rukami vytvarovala knedličky veľkosti asi ping-pongovej loptičky, väčšie netreba robiť, lebo varením značne zväčšia svoj objem.
  13. Z uvarenej polievky som vybrala zeleninku.
  14. Posledné som vybrala špikové kosti, aby špik nestihol vychladnúť, bol by nechutný studený.Horúci špik som ihned vyklepla z kostí na tanier a...
  15. ...naniesla som ho na čerstvo upečený chlebík.
  16. Ešte jeden krajec chleba s horúcim hovädzím špikom a hned sme papli ako výborné teplé predjedlo.
  17. Zo scedeného vývaru som odliala menšie množstvo a priviedla som ho opäť do varu, vložila som knedličky po jednom a miernym varom som varila asi 8 - 10 minút prikryté pokrievkou a nechala som ešte chvíľku postáť.
  18. Do taniera som vložila uvarené knedličky, zeleninu, zaliala horúcim vývarom z kostí a posypané posekanou petržlenovou vňaťou som ihned podávala. Dobrú chuť prajem!