Rybacia polievka
Polievka zo sladkovodných rýb s pečenými paprikami a s paradajkami
Autor receptu: redakcia
Ak kúpime celú rybu, hlava a časť kostí často končí v koši. Je to škoda, pretože sa z nich dá uvariť výborná polievka. Skúste túto podľa šéfkuchára Vojta Artza.
5 porcií |
40 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Rybie kosti a hlavy očistíme, z hlavy vyberieme žiabre a oči. Na časti tuku orestujeme očistenú, na kúsky nakrájanú zeleninu, zalejeme ju studenou vodou, osolíme, pridáme skelety a hlavy a pomaly privedieme do varu.
- Pomocou naberačky pozbierame z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme korenie
a znížime teplotu. Varíme asi 1 hodinu.
- Potom vývar vypneme a necháme ho čiastočne vychladnúť. Chuť vývaru zosilnie a kaly sa usadia na dne hrnca. Potom ho pomocou naberačky precedíme cez jemné cedidlo.
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Celé lúpané paradajky z konzervy scedíme a šťavu odložíme. Scedené paradajky zmiešame s cukrom a polejeme olejom. Pečieme asi 20 minút, aby sa chuť ešte viac zvýraznila.
- V kastróliku na masle a na olivovom oleji restujeme nakrájanú šalotku, mrkvu, stonkový zeler
a cesnak, kým zelenina zmäkne. Pridáme upečené paradajky, paradajkovú šťavu, bobkový list, celé a nové korenie, čerstvú bazalku a vývar z rýb.
- Varíme na miernom ohni asi 20 minút. Odstránime bobkový list, bazalku a korenie
a polievku rozmixujeme. Prepasírujeme a dochutíme podľa potreby soľou.
- Celé papriky potrieme dôkladne olejom. Dáme ich na plech a pečieme v rúre pri teplote 200 °C asi 15 minút dohneda. Na šupke paprík sa vytvoria tzv. pľuzgiere. Po upečení prikryjeme papriky pokrievkou a necháme ich zapariť asi 10 minút. Potom ich ošúpeme a dužinu nakrájame na prúžky.
- Šupku čerstvých paradajok nakrojíme na špičke do kríža. Na 10 sekúnd ich ponoríme do dostatočného množstva vriacej vody. Potom ich vyberieme a ihneď schladíme v studenej vode. Nakrojené špičky sa mierne odchlipnú od dužiny a paradajky ľahko olúpeme. Rozkrojíme ich na štvrtiny a vykrojíme jadrovníky.
- Filety z rýb očistíme, zbavíme zvyškov kostí a nakrájame na kúsky. Potom ich v panvici opekáme na masle kožou dolu, kým sa neprepečú asi na 2/3, a jemne ich osolíme. Pri servírovaní kúsky rýb vkladáme priamo do polievky.
- Do polievkového taniera nalejeme porciu horúcej polievky. Postupne do nej vkladáme na masle orestované kúsky nakrájaných paprík a paradajok. Potom pridáme čerstvo opečené kúsky rýb.
- Hotovú polievku dozdobíme petržlenovou vňaťou, bazalkou a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame s čerstvo opečenou bagetou.