Plnený viničný list - dolmades fotorecept
Foto: frezia68
Dolma je slovo turecké a znamená plniť. Ale Dolmades je grécke jedlo a aj teraz sú v Lidli grécke dni, vtedy predávajú toto jedlo Zobraziť celý popisDolma je slovo turecké a znamená plniť. Ale Dolmades je grécke jedlo a aj teraz sú v Lidli grécke dni, vtedy predávajú toto jedlo v konzerve. Ale raz dávno v Bulharsku nám štedrí domáci, kde sme boli ubytovaní ponúkli večeru a chutilo. Odvtedy som to nejedla, no dnes v tom daždi ma pozvala kamarátka a ja som naklusala na návštevu a napadlo ma vziať pár listov viniča zo záhrady.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V úvode priznávam, nebol to dobrý nápad. Lebo na plnenie sa používajú mladé viničné listy a teraz už mladé nie sú, ale kamarátka mi nazbierala a ja som dovtedy obdivovala jej záhradu :-).
-
2
Doma som listy poumývala a vytriedila. Mala som v úmysle urobiť len pár na ochutnávku a preto ani nepíšem množstvá. Dolma sa plní vraj rôzne, ochutenou ryžou, zeleninou, aj ryžou s mäsom.
-
3
Už vtedy som tušila, že listy sú mladé asi ako ja, ale som pokračovala a zaliala ich vriacou vodou. Ináč stačí nechať stáť 5-10 min, ja som nechala asi 25 min. Medzitým som opražila na oleji cibuľku, na to som dala predvarenú ryžu, soľ, mleté čierne korenie a trocha orestovala. Po vychladnutí som pridala nasekaný kôpor, petržlenovú vňať (oregano som nemala) a postrašila čilli. Listy sa plnia tak, že na žilkovanú stranu sa dáva plnka. Mala som ryžu predvarenú, mohla som viac plniť.
-
4
Ukladala som do malej misky, ktorú som vyolejovala tak, aby závitky držali pokope, podliala vodou, aby boli prikryté, poliala citrónovou šťavou a nechala pomaly vrieť. Tých 6 ks mi bude bohato stačiť na obed. Dolmades sa podáva aj ako studené predjedlo, alebo teplé ako obed.
-
5
Pripravila som si jogurt s cesnakom a kôprom, pridala trocha čilli a hotovo. Listy celkom nezmäkli, takže pripomínam, robí sa to z mladých listov (či len moje zuby protestovali???). Jedla som so spomienkou na usilovné ruky priateľky, ktoré vyšívali ten krásny obrus, práve ho mala na stole, tak som odfotila...
-
6
...a na jej krásnu záhradu aj s kvetmi, ktoré odkvitajú... začína jeseň. Tak pekný deň aj Vám všetkým, ktorí to čítajú a užívajme si aj jesenné dni.
Dolmy mám veľmi rada, zvyčajne som ich kupovala v neďalekom gréckom obchodíku, ten sa však presťahoval na úplne opačný koniec Bratislavy. Teraz si ich spravím sama. Viničové listy na dolmu občas tiež dostať kúpiť v konzerve. Musím pohľadať. Pekný zvyšok dnešného dňa tebe a tvojim.
Ďakujem za info, pozriem. :)
Možno ich treba dlhšie variť,neviem neskúšala som,ale iste je riešenie na to aby boli mäkšie...už aj z pohľadu sa mi zdali byť dosť pevné...