Plnená králičia galantínka s koňakovou omáčkou a gratinom
z hotela The Grand Vígľaš****, 24. marca 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
Suroviny
Galantínky: | |
1 ks |
|
200 g |
|
100 g (pečeň z vykŕmenej husi alebo kačky) |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
20 g |
|
|
|
|
|
Batatovo–zemiakový gratin: | |
5 ks väčšie |
|
4 ks väčšie |
|
200 ml |
|
100 g strúhaný |
|
2 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Králičí chrbát umyjeme a rozdelíme na polovice. Z oboch vyrežeme po dva plátky mäsa, ktoré naklepeme.
- 2
Králičie stehno vykostíme a mäso zomelieme. Pridáme vajce, polovicu smotany na šľahanie, soľ, mleté čierne korenie a zmes dobre vymiešame pomocou ponorného mixéra. Potom pridáme nadrobno nakrájanú surovú mrkvu.
- 3
Vyklepané plátky mäsa potrieme mäsovo–mrkvovou zmesou a na každý plátok dáme kúsok foie gras. Plátky zvinieme a každú roládu zabalíme do potravinárskej fólie a do alobalu. Varíme vo vriacej vode niekoľko minút (voda však nesmie príliš vrieť).
- 4
Po uvarení galantínky vybalíme z alobalu aj fólie. Šťavu, ktorá sa vo fólii zachytila, prevaríme spolu s koňakom a so zvyšnou smotanou. Pomaly redukujeme a omáčku napokon zjemníme maslom.
- 5
Batatovo–zemiakový gratin: Zemiaky aj bataty očistíme a nakrájame na tenké plátky. V miske vyšľaháme vajcia so smotanou, pridáme strúhaný parmezán, soľ a muškátový oriešok. Na nakrájané zemiaky vylejeme smotanovú zmes a dobre premiešame. Zapekaciu misu alebo pekáč vystelieme papierom na pečenie a preložíme do nej smotanové zemiaky. Vrch prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ďalšou misou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 130 °C dve hodiny.
Tiež králičie roládky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu