Plnený kel
Plnený kel

Plnená kelová hlava fotorecept

evusik - fotkaevusik, 15. októbra 2022
Plnená kelová hlava (fotorecept)
Foto: evusik

Jesenný recept pre tých, ktorí sú leniví robiť plnené kelové listy.
Zdroj: http://ovarenizivoteatak.blogspot.com/2020/06/plneny-kel.html#more

6
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
500 g mleté
2 ks
1 ks
3 strúčiky
2 ks
150 g strúhaný
2-3 l




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny potrebné na prípravu.

    Plnená kelová hlava (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr si upravíme kel. Vykrojíme hlúb a opatrne oddelíme vrchné listy. Stred kelu vyberieme. Oddelené vrchné listy ponoríme do osolenej vriacej vody na 2-3 minúty. Listy vyberieme a ihneď ponoríme do ľadovej vody, čím ich prudko ochladíme. Listy vyberieme a necháme na sitku odkvapkať. Vyberieme si dostatočne veľkú misu a vystelieme ju potravinárskou fóliou. Oblanšírované listy poukladáme do misy do pôvodného tvaru, čiže musia tvoriť misku. Aspoň tri listy si odložíme bokom, budeme ich potrebovať pri plnení.

    Plnená kelová hlava (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme na menšie kocky nakrájanú mrkvu a krátko spolu podusíme. Pridáme nakrájaný stred z kelu, popučený cesnak a po chvíli aj mleté mäso. Za stáleho miešania oprážame len tak dlho až mäso zbelie. Osolíme, okoreníme a odstavíme zo sporáka. Pridáme vajíčka, nastrúhaný syr, nasekanú petržlenovú vňať a všetko spolu zamiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme.

    Plnená kelová hlava (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mierne vychladnutú zmes začneme plniť do pripravenej kelovej misky. Na dno dáme časť plnky a prekryjeme kelovým listom a takto striedame vrstvy. Každú vrstvu mierne utlačíme. Vrch zakončíme kelovým listom.

    Plnená kelová hlava (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomocou fólie stiahneme listy tak, aby znova tvorili ucelenú kelovú hlavu. Chvíľu nechajte hlavu odpočívať, aby si zvykla na svoj tvar, ja som ju na pol hodinu strčila do studenej komory.

    Plnená kelová hlava (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom ju opatrne odbalíme a previažeme kuchynským špagátom. Urobíme to dôkladne. Ja som použila štyri motúziky a kel som previazala zvisle a uhlopriečne z každej strany takže kel vyzeral ako tekvička.

    Plnená kelová hlava (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si vhodný hrniec aj s pokrievkou, ktorý môžeme dať do rúry. Mal by byť len o trochu väčší ako kelová hlava. V hrnci si uvaríme mäsový vývar, ja som použila bujón. Do horúceho vložíme kelovú hlavu a zalejeme vriacou vodou tak, aby bol kel ponorený. Zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry na 180 °C na teplý vzduch na 60 minút. Ak nemáte teplovzdušnú rúru, tak nastavíme rúru na 200°C a dusíme asi 45 minút.

    Plnená kelová hlava (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotový kel vyberieme, odstránime motúzy a môžeme krájať. Vývar, v ktorom sa hlava varila nevylievame, bola by to škoda. Použijeme ho na zeleninovú polievku.

    Plnená kelová hlava (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame s varenými zemiakmi a paradajkovým dresingom. Paradajkový dresing: pasírované paradajky, alebo sparené, ošúpané a nadrobno nakrájané mäsité paradajky, podusíme. Pridáme lyžičku cukru, osolíme a okoreníme. Do vychladnutého základu pridáme pretlačený cesnak, bazalku a kto chce aj chilli.

    Plnená kelová hlava (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

farbuska
Neviem, či je plnenie kelových závitkov prácnejšie, ale tak, či tak: vytvorila si vzhľadné, lákavé a podľa použitých surovín nepochybne aj chuťovo príťažlivé jedlo. Asi by som namiesto mrkvy použila trebárs čerstvú červenú papriku, ktorá by podľa mňa lepšie pozdvihla chuť náplne pri zachovaní farbenej štruktúry - ale to je len osobná preferencia.
Vďaka za námet a dobrú jesennú inšpiráciu.
evusik
@frezia68 (15.10.2022 13:45)
ďakujem :-) vidíš a mňa ani nenapadlo, že by sa to malo rozpadnúť, aj keď stávajú sa aj horšie veci, ale do mäsa ide syr aj vajíčka a to sú dobré pojivá
evusik
@farbuska (15.10.2022 14:05)
určite aj táto verzia je celkom prácna, len asi to plnenie je rýchlejšie ako ušúľanie 40 závitkov... čo sa týka surovín, tento recept je z tých pri ktorých sa dá meniť a obmieňať veľa surovín podľa stavu komory a podľa chutí kuchára

haji
Efektní receptík, krásná práce, skvělý výsledek. Taková kelová hlava by se mi hodila, aj by mi moc chutila. Máš skvělý blog, klobouk dolů, jsi šikulka! Ať se ti daří!
1x evusik
evusik
@haji (18.10.2022 03:47)

ďakujem veľmi pekne :-) varenie, fotenie aj blogovanie ma baví len toho času keby bolo viac :-) prajem krásny deň
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia