Plnená kelová hlava fotorecept
Foto: evusik
Jesenný recept pre tých, ktorí sú leniví robiť plnené kelové listy.
Zdroj: http://ovarenizivoteatak.blogspot.com/2020/06/plneny-kel.html#more
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny potrebné na prípravu.
-
2
Najskôr si upravíme kel. Vykrojíme hlúb a opatrne oddelíme vrchné listy. Stred kelu vyberieme. Oddelené vrchné listy ponoríme do osolenej vriacej vody na 2-3 minúty. Listy vyberieme a ihneď ponoríme do ľadovej vody, čím ich prudko ochladíme. Listy vyberieme a necháme na sitku odkvapkať. Vyberieme si dostatočne veľkú misu a vystelieme ju potravinárskou fóliou. Oblanšírované listy poukladáme do misy do pôvodného tvaru, čiže musia tvoriť misku. Aspoň tri listy si odložíme bokom, budeme ich potrebovať pri plnení.
-
3
Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme na menšie kocky nakrájanú mrkvu a krátko spolu podusíme. Pridáme nakrájaný stred z kelu, popučený cesnak a po chvíli aj mleté mäso. Za stáleho miešania oprážame len tak dlho až mäso zbelie. Osolíme, okoreníme a odstavíme zo sporáka. Pridáme vajíčka, nastrúhaný syr, nasekanú petržlenovú vňať a všetko spolu zamiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
-
4
Mierne vychladnutú zmes začneme plniť do pripravenej kelovej misky. Na dno dáme časť plnky a prekryjeme kelovým listom a takto striedame vrstvy. Každú vrstvu mierne utlačíme. Vrch zakončíme kelovým listom.
-
5
Pomocou fólie stiahneme listy tak, aby znova tvorili ucelenú kelovú hlavu. Chvíľu nechajte hlavu odpočívať, aby si zvykla na svoj tvar, ja som ju na pol hodinu strčila do studenej komory.
-
6
Potom ju opatrne odbalíme a previažeme kuchynským špagátom. Urobíme to dôkladne. Ja som použila štyri motúziky a kel som previazala zvisle a uhlopriečne z každej strany takže kel vyzeral ako tekvička.
-
7
Pripravíme si vhodný hrniec aj s pokrievkou, ktorý môžeme dať do rúry. Mal by byť len o trochu väčší ako kelová hlava. V hrnci si uvaríme mäsový vývar, ja som použila bujón. Do horúceho vložíme kelovú hlavu a zalejeme vriacou vodou tak, aby bol kel ponorený. Zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry na 180 °C na teplý vzduch na 60 minút. Ak nemáte teplovzdušnú rúru, tak nastavíme rúru na 200°C a dusíme asi 45 minút.
-
8
Hotový kel vyberieme, odstránime motúzy a môžeme krájať. Vývar, v ktorom sa hlava varila nevylievame, bola by to škoda. Použijeme ho na zeleninovú polievku.
-
9
Podávame s varenými zemiakmi a paradajkovým dresingom. Paradajkový dresing: pasírované paradajky, alebo sparené, ošúpané a nadrobno nakrájané mäsité paradajky, podusíme. Pridáme lyžičku cukru, osolíme a okoreníme. Do vychladnutého základu pridáme pretlačený cesnak, bazalku a kto chce aj chilli.
Vďaka za námet a dobrú jesennú inšpiráciu.
ďakujem :-) vidíš a mňa ani nenapadlo, že by sa to malo rozpadnúť, aj keď stávajú sa aj horšie veci, ale do mäsa ide syr aj vajíčka a to sú dobré pojivá
určite aj táto verzia je celkom prácna, len asi to plnenie je rýchlejšie ako ušúľanie 40 závitkov... čo sa týka surovín, tento recept je z tých pri ktorých sa dá meniť a obmieňať veľa surovín podľa stavu komory a podľa chutí kuchára
ďakujem veľmi pekne :-) varenie, fotenie aj blogovanie ma baví len toho času keby bolo viac :-) prajem krásny deň