Foto: evusik
V nedeľu sme mali kelový deň... plnený kelový list ako roládu a z toho čo mi zostalo, som uvarila kelovú polievku....
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
vrchné kelové listy opatrne oddelíme, hrubú stredovú stonku orežeme....
-
2
a dáme pariť, buď do parného hrnca, alebo na mriežku nad hrniec s horúcou vodou asi 10 minút
-
3
Plnka: mleté mäso, ja som použila bravčové plecko, na drobno pokrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a pretlačený cesnak zmiešame, pridáme pomleté ovsené vločky, vajíčka a petržlenovú vňať. Ak je hmota moc hustá pridáme vajíčko a ak je riedka pridáme ovsené vločky. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Necháme postáť aspoň 30 minút. Ovsené vločky som rozomlela ponorným mixérom.
-
4
Na stôl si rozprestrieme potravinársku fóliu, na ňu rozložíme kelové listy a mäsovú plnku
-
5
do stredu pôjde klobása... je lepšie použiť mäkkú, pikantnú klobásu aby pri pečení pustila trochu šťavy
-
6
klobásu dobre obalíme kelovými listami
-
7
pokryjeme mäsovou plnkou
-
8
a zavinieme do kelových listov, dobre zakrútime do fólie
-
9
a dáme pariť, spolu so zemiakmi, na cca 60 minút.... alebo roládu zabalíme do alobalu a dáme piecť do rúry
-
10
hotovú roládu preložíme do pekáčika, pridáme zemiaky, cibuľu, mrkvu, slaninku a vetvičky tymiánu a dáme do rúry zapiecť
-
11
upečenú roládu necháme mierne vychladnúť
-
12
a krájame na úhľadné plátky...
-
13
výborná je aj studená, len tak s chlebom a zeleninou
musím vyskúšať,dík za inšpiráciu