Pivovarský guláš s karlovarskou knedľou
Jozef Popelka
šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Pepper Inn v Šali, 12. júla 2017
šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Pepper Inn v Šali, 12. júla 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
20 minút
príprava
príprava
120 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cibuľu nakrájame na kocky. Cesnak nasekáme najemno. Na rozpálenej masti opražíme cibuľku, pridáme cesnak. Krátko nato pridáme hovädzie mäso nakrájané na kocky a pomaly smažíme.
- 2
Mäso začne púšťať vlastnú šťavu, čo trvá 15 – 20 minút. Pridáme pretlak, červenú papriku, bobkový list, podľa chuti soľ, rascu a korenie. Ak mäso začne prihárať, pridáme trochu horúceho hovädzieho vývaru alebo vody. Premiešame, krátko smažíme, podlejeme čiernym pivom a dusíme domäkka asi 2 hodiny.
- 3
Nakoniec pridáme drvený majorán, podľa potreby dochutíme soľou, korením, prípadne zahustíme strúhaným zemiakom alebo bielym chlebom. Podávame s karlovarskou knedľou a čerstvým strúhaným chrenom.
Tiež hovädzí guláš:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Sakra,ty mas recept na najoriginalnejsi gulas z originalnych?no tak ho zverejni!gulasov je nespocetne vela druhov a kazdy ma svoj "original"recept a prida si do neho co chce a co mu chuti.laskavo si svoje rady co do gulasu patri a co nie strc....za klobuk.peknu nedelu prajem vsetkym normalnym varechacom
Fajn. Je to diskusia. A mám názor, ako aj ty. Napr. nechápem dosť dobre, keď autor má v tom recepte to, čo tam je, načo ešte sa má ten guláš zahustiť strúhanou krumpľou. Veď je tam aj pivo a to po správnom varení tiež zahusťuje, práve tak, ako cibuľa a nožina. Proti gustu žiaden dišputát, hovorí slovenské porekadlo. No prečo sa vyhýbať kritike v diskusii? Ja to predsa nepíšem preto, aby som niekoho znechutil. Koľko ľudí, toľko chutí. Prajem pekný deň.
Možno nemám tie správne info, no nie je mi známe, že by čikóši v z maďarskej puszty poznali v 9. storočí kmín. Že je paprika americký dovoz, to je fakt. Prišla v 16. storočí a v Uhorsku sa začala pestovať na Dolnej zemi, keď ju dovliekli Turci, bola vtedy známa ako turecké korenie. A ten Napoleon urobil nevedomky dobrú vec. Naučil obyvateľov Uhorska znova využívať domáce suroviny. Tak, ako Turci tri storočia pred ním.
Poriadne si precitaj este raz ten recept,autor tam pise,ze sa moze zahustit chlebom(teda mukou),alebo struhanym zemiakom.neviem kolko krat si varil nejaky gulas,ale gulas sa bezne zahustuje aj inak ako len cibulou,lebo ked das vela cibule,tak je z toho cibulova kasa s masom.asi si to pleties s varenim gulasovej polievky.to,ze pivo zahusti gulas pocujem prvy krat v zivote.....mozno ine jedlo ano,ale postupom pri vareni gulasa urcite pivo nezhustne.tento piatok som na jednej akcii varil gulas z cca 5 kg diviaka a zahustoval som aj rozvarenym zemiakom aj zmesou korenovej zeleniny(mrkva,petrzlen,zeler).a dal som aj celu rascu a aj majoranku.trenuj dalej varenie gulasov,nazbieras skusenosti....neber to ako urazku :)
Že majorán zhorkne? No, neviete ho používať.
Moje komentare ber tak s rezervou, lebo som asi posledny co sa drzi tradicii
varecha.pravda.sk/recepty/gulas-za-0-hviezdiciek/56304-re...
varecha.pravda.sk/recepty/tradicny-americky-gulas/34474-r...
varecha.pravda.sk/recepty/taliansky-gulas/16023-recept.ht...
varecha.pravda.sk/recepty/letny-gulas-v-pravom-slova-zmys...
varecha.pravda.sk/recepty/gulas-z-flamska/19563-recept.ht...
Používam majorán už 60 rokov. Vždy ho dávam na konci varenia a - opatrne. Pokiaľ sa jedlo nezje hned a odloží sa do druhého dňa, je už cítiť horkosť majoránu, jemnejšie či viac, podľa dodaného množstva. Možno ho naozaj neviem správne používať,tak uvítam každú radu, ako to spraviť, aby som mohol jedlo odložiť do druhého dňa. Vlastne, jeden spôsob viem - uvariť bez majoránu a dať ho a do toho, čo práve zjem. A na druhý deň si ho môžem dať do jedla tiež. Conscienta, je to ono?
Ja som sa už za tie roky navaril gulášov, majoránku dávam až nakoniec a veru ňou nešetrím a ešte sa mi nestalo že by mi niekedy guláš od nej zhorkol... radšej si skontroluj či sa ti paprika nepripálila...
delikatesy.etrend.sk/reportaze/vari-sa-v-szegede-segedinsky-...
či
segedinsky-gulas.cz/puvod-segedinu/...
a
www.tyzden.sk/casopis/14522/petofiho-gulas/...