Hovädzí guláš
Hovädzí guláš

Pivovarský guláš s karlovarskou knedľou

Jozef Popelka
šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Pepper Inn v Šali, 12. júla 2017
Pivovarský guláš s karlovarskou knedľou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
500 g
100 g
100 g
4 - 5 strúčikov
80 g
500 ml
 (alebo voda)
2 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame na kocky. Cesnak nasekáme najemno. Na rozpálenej masti opražíme cibuľku, pridáme cesnak. Krátko nato pridáme hovädzie mäso nakrájané na kocky a pomaly smažíme.

  2. 2

    Mäso začne púšťať vlastnú šťavu, čo trvá 15 – 20 minút. Pridáme pretlak, červenú papriku, bobkový list, podľa chuti soľ, rascu a korenie. Ak mäso začne prihárať, pridáme trochu horúceho hovädzieho vývaru alebo vody. Premiešame, krátko smažíme, podlejeme čiernym pivom a dusíme domäkka asi 2 hodiny.

  3. 3

    Nakoniec pridáme drvený majorán, podľa potreby dochutíme soľou, korením, prípadne zahustíme strúhaným zemiakom alebo bielym chlebom. Podávame s karlovarskou knedľou a čerstvým strúhaným chrenom.

Diskusia k receptu

hannes1
Sakra, čo má každý s tým kmínom a majoránom v guláši? Ešte ten kmín, teda pár zrniek, by som akceptoval, no majorán po krátkom čase horkne a dosť výrazne. No iba zopakujem, že kmín a majorán do guláša nepatria.
leaela
@Hannes1 (16.7.2017 08:56)

Sakra,ty mas recept na najoriginalnejsi gulas z originalnych?no tak ho zverejni!gulasov je nespocetne vela druhov a kazdy ma svoj "original"recept a prida si do neho co chce a co mu chuti.laskavo si svoje rady co do gulasu patri a co nie strc....za klobuk.peknu nedelu prajem vsetkym normalnym varechacom
2010
@Hannes1 , sakra, ano kmin, majoran, cierne korenie. To je povodny gulas ktory sa varil od 9 storocia. Tu modernu prisadu papriku zacali pridavat az o 900 rokov neskor. Hlavne az v 19 storoci ked Napoleon zablokoval dodavku korenin tak zacali pouzivat domacu nahradu, cervenu papriku.
haji
Jednou "s" a podruhé "bez" a je vystaráno. Dávám koření intuitivně a žiju v pohodě. Krásnou a Požehnanou neděli přeji všem!
hannes1
@Leaela (16.7.2017 09:32)

Fajn. Je to diskusia. A mám názor, ako aj ty. Napr. nechápem dosť dobre, keď autor má v tom recepte to, čo tam je, načo ešte sa má ten guláš zahustiť strúhanou krumpľou. Veď je tam aj pivo a to po správnom varení tiež zahusťuje, práve tak, ako cibuľa a nožina. Proti gustu žiaden dišputát, hovorí slovenské porekadlo. No prečo sa vyhýbať kritike v diskusii? Ja to predsa nepíšem preto, aby som niekoho znechutil. Koľko ľudí, toľko chutí. Prajem pekný deň.
hannes1
@2010 (16.7.2017 10:00)

Možno nemám tie správne info, no nie je mi známe, že by čikóši v z maďarskej puszty poznali v 9. storočí kmín. Že je paprika americký dovoz, to je fakt. Prišla v 16. storočí a v Uhorsku sa začala pestovať na Dolnej zemi, keď ju dovliekli Turci, bola vtedy známa ako turecké korenie. A ten Napoleon urobil nevedomky dobrú vec. Naučil obyvateľov Uhorska znova využívať domáce suroviny. Tak, ako Turci tri storočia pred ním.
leaela
@Hannes1 (16.7.2017 13:44)

Poriadne si precitaj este raz ten recept,autor tam pise,ze sa moze zahustit chlebom(teda mukou),alebo struhanym zemiakom.neviem kolko krat si varil nejaky gulas,ale gulas sa bezne zahustuje aj inak ako len cibulou,lebo ked das vela cibule,tak je z toho cibulova kasa s masom.asi si to pleties s varenim gulasovej polievky.to,ze pivo zahusti gulas pocujem prvy krat v zivote.....mozno ine jedlo ano,ale postupom pri vareni gulasa urcite pivo nezhustne.tento piatok som na jednej akcii varil gulas z cca 5 kg diviaka a zahustoval som aj rozvarenym zemiakom aj zmesou korenovej zeleniny(mrkva,petrzlen,zeler).a dal som aj celu rascu a aj majoranku.trenuj dalej varenie gulasov,nazbieras skusenosti....neber to ako urazku :)
1x altyn
conscientia
*pohľad k nebu* Už sa len nepotentočkujte zo všetkých...všetkých. Keby sme žili ako pred deväťsto rokmi, tak nepoznáme umývačky riadu, tampóny, vložky a rýchlovarné kanvice - a vďakahadom za ne.
Že majorán zhorkne? No, neviete ho používať.
hannes1
@Conscientia (17.7.2017 16:11)

Používam majorán už 60 rokov. Vždy ho dávam na konci varenia a - opatrne. Pokiaľ sa jedlo nezje hned a odloží sa do druhého dňa, je už cítiť horkosť majoránu, jemnejšie či viac, podľa dodaného množstva. Možno ho naozaj neviem správne používať,tak uvítam každú radu, ako to spraviť, aby som mohol jedlo odložiť do druhého dňa. Vlastne, jeden spôsob viem - uvariť bez majoránu a dať ho a do toho, čo práve zjem. A na druhý deň si ho môžem dať do jedla tiež. Conscienta, je to ono?
kimlo
@Hannes1 (20.7.2017 12:12)

Ja som sa už za tie roky navaril gulášov, majoránku dávam až nakoniec a veru ňou nešetrím a ešte sa mi nestalo že by mi niekedy guláš od nej zhorkol... radšej si skontroluj či sa ti paprika nepripálila...
conscientia
@Hannes1 Ospravedlňujem sa za neskorú reakciu. Moje slová "neviete ho používať" sa týkali tých, ktorí majorán sypú či strihajú (ja napríklad používam i čerstvý) do ešte vriaceho jedla a sú schopní ho variť i ďalšiu polhodinu - a poznám i také akútne prípady. Vtedy i mne chutí ako mydlo. No @Kimlo to rozsekol: majorán až krátko pred odstavením, niekedy i tesne po odstavení - nemusí sa variť - a to isté sa týka i papriky. Ona sa nezdá, ale je to neverná potvora: var ju pridlho a zhorkne. Mne osobne guláš v čerstvom stave nechutí, radšej ho mám až na druhý deň - keď sa chute pekne "zoznámia", ako by povedal nebohý Julo Satinský. Ale tu už krasokorčuľujeme na hranici osobných preferencií.

mijaita
Ruzne gulase znal a ucil me muj tatinek. A tak do kazdeho, kde je majoranka (ne v kazdem) samozrejme az uplne nakone. Nikdy uz nevarit. Krome toho na kousku masla spejchnu lzicku papriky naleju na povrch gulase a nemicham! Kde neni v gulasi paprika, dam na vrch orisek masla. Vychytavky k nezaplaceni
mijaita
@all je mnoho druhu gulasu a kazdy je necim specificky. Rict, ze to ci ono do gulase nepatri, je nesmysl a neznalost