Pirohy z Philadelphie, lekvárove pirohy, pre tých, čo nežijú na Slovensku fotorecept
Foto: janicka13
Vcera vecer som dostala chut na nase pirohy, nevedela som sa vsak rozhodnut, na slano, alebo na sladko? Spytala som sa mojej polovicky, na Zobraziť celý popisVcera vecer som dostala chut na nase pirohy, nevedela som sa vsak rozhodnut, na slano, alebo na sladko? Spytala som sa mojej polovicky, na ake ma chut a kedze na Slovensku len skusil s brynzou, tak nebolo o com rozmyslat. Ja som si spravila po svojom, takze na dva sposoby, aby aspoñ ochutnal. Bohuzial u nas (v Spanielsku) nedostat brynzu, takze som prisla na jeden napad a pre tych co sme v zahranici a nemame ako zohnat brynzu, ja som vymyslela pirohy z Philadefie.
Suroviny
1 kg varené v šupke |
|
250- 350 g podla potreby |
|
2 ks cele |
|
podla potreby |
|
Plnka č.1: | |
2- 3 ks stredne veľké |
|
susena alebo cerstva |
|
|
|
|
|
|
|
vlažné |
|
Plnka č.2: | |
podla chuti |
|
Na povrch: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Do hrncov dame varit zemiaky v supke a zemiaky osupane a nakrajane na kocky so stipkou soli.
-
2
Ked su uz zemiaky ktore sme nakrajali na kocky uvarene, precedime ich, pridame stipku soli, cierne korenie, petrzlen a philadelfiu.
-
3
Vsetko dobre premiesame a popucime, nemusi byt uplne na jemno, mne chuti ked su tam malicke kusky zemiakov. Potom pridame trosku mlieka, aby plnka bola jemnejsie.
-
4
Ked su uz zemiaky v supke uvarene (skusit popichat vidlickou), vylejeme horucu vodu z hrnca. Ja potom do hrnca nalejem studenu vodu, ktoru stale menim za studenu, ak sa uz ohriala ( ako ked varime vajicka na tvrdo), tak sa mi potom lepsie supu. Osupeme zemiaky a nastruhame ich na jemno so struhadlom. Pridame sol podla chuti, 2 cele vajicka a len trochu muky, to aby sa nam vajicka dobre premiesali.
-
5
Potom uz pridavame muku az kym sa nam cesto nelepy na ruky, zalezi od zemiakov. Vznikne nam takyto bochnik, ktory rozdelime na dve casti (ak chceme pripravit dva druhy ako ja). Posipeme si dosku a valcekom rozvalkame takym sposobom, ze zakazdym prevratime cesto na znova pomucenu dosku, tak sa nam urcite neprilepy. Cesto nesmie byt ani velmi tenke a ani hrube, asi tak 3 mm.
-
6
Poharom vykrajujeme taketo kruhy, na kazdy dame zemiakovu plnku.
-
7
Zlozime na polovicu a prstamy postlacame po okrajoch (mozme si prsty pomucit mukou, bude sa nam lepsie pracovat). Vydlickou este postlacame. Pre zaciatnikov je dobre vediet (podla vlastnej skusenosti), ze vidlicku nesmieme vpichnit do casti kde je plnka, inak by nam pri vareni vytiekla. Presny popis: na kraj, ktory sme stlacili prstamy, prilozime vidlicku, jemne ju vtlacime a jemne tahame smerom von. Pre mña tento popis je dolezity, ked som robyla pirohy prvy krat, pirohy sa mi otvorili. Mozno som to vtedy nespravila spravne, ale takto sa aspoñ poistim. Ak sa nam cesto trosku lepi (sa moze stat) vidlicku mozme najprv vlozit do muky a potom prilozit na cesto a tak stlacit. Vzniknu man taketo polmesiaciky.
-
8
Vlozime tieto polmesiaciky do vriacej vody, ked nam vyjdu na povrch este povarime 5 minut na jemnom ohni a sem tam ich prevratime na druhu stranu, aby sa nam uvarili rovnomerne. Povyberame ich dierkovanou varechou.
-
9
Na panvici si osmazime slaninu, ked he hotova, vybereme slaninu z panvice na tej iste panvici bez umitia osmazime nakrajanu cibulku.
-
10
A takto servirujeme :) Viem, nie su to prave zemiakovo- brynzove pirohy, ale philadelfia im doda podobnu chut. Pre tych co ste na Slovensku samozrejme mozte do plnky dat namiesto philadelfie brynzu a na vrch poliat kyslou smotanou, velmi dobra je aj na jemno nasekana pazitka, vsetko zalezi od chuti. 100 ludi, 100 chuti... :)
-
11
No a kedze ja som mala chut aj na lekvarove pirohy, namiesto zemiakovej plnky som plnila lekvarom, doma som mala jahodovy, ale mozte dat podla chuti, alebo ten co prave mate doma, ako moja babka hovori: co dum dal. Obalime ich v brezlach ( struhanka). Do hrncka dame rostopit jednu polievkovu lyzicu masla a ked je rostopene pridame struhanku, ktoru jemne osmazime, vsetko na jemnou ohni, aby nam struhanka neprihorela. Ked je hotova, odstranime z ohña, pridame do hrnca lekvarove pirohy a len ich jemne prehadzujeme kym sa na ne nenalepi struhanka. Podavame takto posipane praskovym cukrom. Dobru chut :)
ten moj vypytuje len "pyhori bryndzove" ( ako to on pise :D ) tak teraz mu mozem ulahodit.
Evanaaa som rada, ze je u vas dostat Philadelphiu, moja mamka sa ma hned pytala, co to je, ze to take este nepocula, tak hned som jej napisala, nech bezi do Billi, dakujem ;)
mamatata2 no vies to sa aj mne niekedy stava, hlavne ked mam malo slaninky, aby neboli hadky, tak ich rovno vmiesam, ale tento krat som mala dostatocne. No a hlavne je nekrajat slaninku velmi na drobno, ona sa dost scvrkne.
hubata, tak vies, ine kraje ine chute, tomu mojmu to chvilku trvalo kym prisiel tymto jedlam na chut a teraz mi to kazdu chvilu pyta :D
Viem, je aj dostat tie formicky, teraz ked pojdem na Slovensko ju budem musiet kupit, odteraz ju uz budem potrebovat :)
Ja pouzivam "philadelphia cream cheese" pri vareni aj peceni
velmi casto,ale chutovo sa mi ako nahrada za bryndzu lepsie
paci feta cheese.Ak mas moznost kupit ho vyskusaj ,
nebudes banovat;-)
v kockach.
a este potrebujete syridlo. da sa v pohodicke kupit cez net, ale ci vam to poslu az do Spanielska to neviem. vid. www.syridlo.sk :)
Recept na zakladny syr je jednoduchy, potom je to uz len otazka casu:
cca 4 litre mlieka zahrejeme na 40 stupno, pockame kym vychladne na 34, a nalejeme syridlo. na toto mnozstvo staci jedna polievkova lyzica rozmiesana v asi deci vody. zamiesame, s mliekom, priklopime a dalej nehrejeme. asi za hodinu sa nam spravi taky ako puding. ked do toho pichnete prst a zase vyberiete, mal by ostat cisty.
tuto syreninu nozom v hrnci pokrajajte na kusky, este chvilu zahrievajte ale nie viac ako na 38 stupnov a potom zlejte. nechajte ju v nejakej utierke odkvapkat aj do druheho dna dakde zavesenu.
toto je zakladny syr, potom to staci nechat tak 3-4 dni zabalene niekde, ale nie v chladnicke. chceme aby to skyslo. tato nakysla hmota sa potom najlepsie melie v masovom mlynceku ale ved skuste aj mixer, a prisalajte
dostanete nasu "pravu" slovensku kravsku bryndzu :D
poznamka - cim viac to budete mliet - viac krat, tym bude konzistenciou jemnejsia.
@ cupcake - vdaka za super napad ako urobit bryndzu! Zatial som ju tu nenasla.