Pikantný zeleninový krém
Foto: ferdo2
Relatívne nenáročná, ale zato lahodná krémová polievka zo surovín, ktoré má väčšina z nás vždy doma. Jedinou výnimkou je snáď harissa, ktorú však môžno Zobraziť celý popisRelatívne nenáročná, ale zato lahodná krémová polievka zo surovín, ktoré má väčšina z nás vždy doma. Jedinou výnimkou je snáď harissa, ktorú však môžno zohnať v lepších potravinách alebo v supermarkete. A pokiaľ sa vám niekde podarí zohnať druh s údenou paprikou (harissa berbére), tak táto polievka dostane úplne iný rozmer. Podobný efekt, aj keď nie taký výrazný, získate nahradením mletej červenej papriky paprikou údenou. A ak nahradíte maslo rastlinným olejom, môžu ju konzumovať aj vegáni :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V hrnci roztopíme maslo spolu s olejom, na ktorých orestujeme na drobné kocky nakrájanú cibuľu.
- 2
Pridáme nahrubo nasekaný cesnak a ešte asi minútu restujeme. Cibuľovo-cesnakový základ následne zaprášime mletou paprikou, ktorú necháme trochu speniť (ale nie príliš dlho, aby nezhorkla).
- 3
Pridáme na drobné kocky nakrájanú, alebo nahrubo nastrúhanú koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen), ktorú tiež necháme aspoň 5 minút orestovať.
- 4
Keď je zelenina orestovaná, pridáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky a zalejeme horúcim vývarom (ak nemáme, môžeme použiť čistú vodu alebo zeleninový bujón, ale pravý vývar je pravý vývar). Polievku osolíme, okoreníme a privedieme k varu. Pod pokrievkou varíme, kým nie sú zemiaky a zelenina mäkké.
- 5
Po uvarení polievku odstavíme z ohňa, pridáme do nej harissu a rozmixujeme dohladka. Pokiaľ je polievka príliš hustá, je možné ju zriediť ešte trochou vývaru. Následne polievku podľa potreby dochutíme soľou a korením.
- 6
Je možné ju podávať osve, alebo s opraženými kockami chleba, prípadne s tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami (viď titulný obrázok).
Tiež zeleninová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu