Zeleninová polievka

Pikantný zeleninový krém

Autor receptu: ferdo2

Relatívne nenáročná, ale zato lahodná krémová polievka zo surovín, ktoré má väčšina z nás vždy doma. Jedinou výnimkou je snáď harissa, ktorú však môžno zohnať v lepších potravinách alebo v supermarkete. A pokiaľ sa vám niekde podarí zohnať druh s údenou paprikou (harissa berbére), tak táto polievka dostane úplne iný rozmer. Podobný efekt, aj keď nie taký výrazný, získate nahradením mletej červenej papriky paprikou údenou. A ak nahradíte maslo rastlinným olejom, môžu ju konzumovať aj vegáni :-)

8-10
porcií
20-30 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V hrnci roztopíme maslo spolu s olejom, na ktorých orestujeme na drobné kocky nakrájanú cibuľu.
  2. Pridáme nahrubo nasekaný cesnak a ešte asi minútu restujeme. Cibuľovo-cesnakový základ následne zaprášime mletou paprikou, ktorú necháme trochu speniť (ale nie príliš dlho, aby nezhorkla).
  3. Pridáme na drobné kocky nakrájanú, alebo nahrubo nastrúhanú koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen), ktorú tiež necháme aspoň 5 minút orestovať.
  4. Keď je zelenina orestovaná, pridáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky a zalejeme horúcim vývarom (ak nemáme, môžeme použiť čistú vodu alebo zeleninový bujón, ale pravý vývar je pravý vývar). Polievku osolíme, okoreníme a privedieme k varu. Pod pokrievkou varíme, kým nie sú zemiaky a zelenina mäkké.
  5. Po uvarení polievku odstavíme z ohňa, pridáme do nej harissu a rozmixujeme dohladka. Pokiaľ je polievka príliš hustá, je možné ju zriediť ešte trochou vývaru. Následne polievku podľa potreby dochutíme soľou a korením.
  6. Je možné ju podávať osve, alebo s opraženými kockami chleba, prípadne s tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami (viď titulný obrázok).