Zeleninová polievka
Pikantný zeleninový krém
Autor receptu: ferdo2
Relatívne nenáročná, ale zato lahodná krémová polievka zo surovín, ktoré má väčšina z
nás vždy doma. Jedinou výnimkou je snáď harissa, ktorú však môžno zohnať v lepších
potravinách alebo v supermarkete. A pokiaľ sa vám niekde podarí zohnať druh s
údenou paprikou (harissa berbére), tak táto polievka dostane úplne iný rozmer.
Podobný efekt, aj keď nie taký výrazný, získate nahradením mletej červenej papriky
paprikou údenou. A ak nahradíte maslo rastlinným olejom, môžu ju konzumovať aj
vegáni :-)
8-10 porcií |
20-30 minút príprava |
30-40 minút tepelná úprava |
Postup
- V hrnci roztopíme maslo spolu s olejom, na ktorých orestujeme na drobné kocky nakrájanú cibuľu.
- Pridáme nahrubo nasekaný cesnak a ešte asi minútu restujeme. Cibuľovo-cesnakový základ následne zaprášime mletou paprikou, ktorú necháme trochu speniť (ale nie príliš dlho, aby nezhorkla).
- Pridáme na drobné kocky nakrájanú, alebo nahrubo nastrúhanú koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen), ktorú tiež necháme aspoň 5 minút orestovať.
- Keď je zelenina orestovaná, pridáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky a zalejeme horúcim vývarom (ak nemáme, môžeme použiť čistú vodu alebo zeleninový bujón, ale pravý vývar je pravý vývar). Polievku osolíme, okoreníme a privedieme k varu. Pod pokrievkou varíme, kým nie sú zemiaky a zelenina mäkké.
- Po uvarení polievku odstavíme z ohňa, pridáme do nej harissu a rozmixujeme dohladka. Pokiaľ je polievka príliš hustá, je možné ju zriediť ešte trochou vývaru. Následne polievku podľa potreby dochutíme soľou a korením.
- Je možné ju podávať osve, alebo s opraženými kockami chleba, prípadne s tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami (viď titulný obrázok).