Foto: nyja
Je to v podstate závin z cesta, podobného ako na pizzu, naplnený dobrotami, ktoré dávame na pizzu. Hodí sa na piknik, na grilovačku, alebo Zobraziť celý popisJe to v podstate závin z cesta, podobného ako na pizzu, naplnený dobrotami, ktoré dávame na pizzu. Hodí sa na piknik, na grilovačku, alebo na menšiu oslavu s kamošmi.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 hrnček (250 ml) |
|
1 a 1/3 hrnček |
|
1 hrnček |
|
21 g |
|
1 KL |
|
1 a 1/2 KL |
|
4 PL |
|
Tomatový základ: | |
1 ks |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
100 g |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plnka: | |
|
|
200 g |
|
50 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Cesto necháme urobiť v domácej pekárni. Zatiaľ pripravíme tomatový základ - v panvici na oleji orestujeme cibuľu, pridáme najemno postrúhanú mrkvu, koreniny a chvíľu dusíme pod pokrievkou. Pridáme paradajkový pretlak, troška podlejeme vodou, osolíme a pridám cukor (len na potlačenie kyslosti). Keď je mrkva mäkká, odstavíme a do základu prelisujeme cesnak (čím viac, tým lepšie) :-D Necháme vychladnúť.
-
2
Pripravíme plnku - na troške oleja orestujeme cibuľu, prihodíme pokrájané šampiňóny, baklažán, okoreníme, osolíme, pridáme trolinka drvenej rasce, pokrájanú šunku, sypneme oregano, bazalku a dusíme pár minút. (Ja niekedy robievam aj verziu bez údeniny a nahrádzam listovým špenátom). Po odstavení pridáme prelisovaný cesnak. Necháme vychladnúť.
-
3
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozkrojíme na dve polovice a postupne ich vyvaľkáme na obdĺžnik. Cesto treba trocha pokvapkať olejom a rozotrieme naň tomatovú pastu...přiměřeně...:-) Lyžicou naukladáme polovicu vychladnutej šunkovo-cibuľovo-šampiňónovo-baklažánovej zmesi (baklažán tam nemusí byť, ale ja ho všade pchám, lebo my baklažány milujeme). Rozotrieme ju ako tak rovnomerne a posypeme pokrájanou salámou, polovicou zmesi hrubo nastrúhaných syrov, bazalkou. Prihodíme aj zopár olív... alebo môžu byť kapary, alebo miesto toho kápia alebo sušené rajčiny... jak je libo :-)
-
4
Naplnené cesto opatrne skrútime do závinu, pričom počas stáčania závin stláčame, aby stočenie bolo pevné. Dbáme, aby nám nevypadávala plnka po bokoch.
-
5
Nakoniec závin ešte trocha utľapkáme a opatrne pokrájame ostrým nožom nejako podobne, ako tu na fotke.
-
6
Nakrájané kúsky kladieme na plech s papierom na pečenie a odložíme ešte trocha na odpočinok - dokysnúť. Potom ich potrieme zmesou vajíčka rozmiešaného s mliekom a posypeme sezamom alebo inými semienkami, ktoré máme v obľube.
-
7
Plech dáme do vyhriatej rúry na 190 - 200 °C a upečieme dozlatista. Vnútro trúby postriekame vodou.
Diskusia k receptu