Pikantné slimáky s pizza náplňou fotorecept

nyja - fotkanyja, 25. júla 2016
Pikantné slimáky s pizza náplňou (fotorecept)
Foto: nyja

Je to v podstate závin z cesta, podobného ako na pizzu, naplnený dobrotami, ktoré dávame na pizzu. Hodí sa na piknik, na grilovačku, alebo na menšiu oslavu s kamošmi.

80 minút
príprava
20 - 23 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
1 hrnček (250 ml)
1 a 1/3 hrnček
1 hrnček
21 g
1 KL
1 a 1/2 KL
4 PL
Tomatový základ:
1 ks
1 ks
2 PL
100 g
podľa chuti
Plnka:
200 g
50 g
200 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto necháme urobiť v domácej pekárni. Zatiaľ pripravíme tomatový základ - v panvici na oleji orestujeme cibuľu, pridáme najemno postrúhanú mrkvu, koreniny a chvíľu dusíme pod pokrievkou. Pridáme paradajkový pretlak, troška podlejeme vodou, osolíme a pridám cukor (len na potlačenie kyslosti). Keď je mrkva mäkká, odstavíme a do základu prelisujeme cesnak (čím viac, tým lepšie) :-D Necháme vychladnúť.

    Pikantné slimáky s pizza náplňou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme plnku - na troške oleja orestujeme cibuľu, prihodíme pokrájané šampiňóny, baklažán, okoreníme, osolíme, pridáme trolinka drvenej rasce, pokrájanú šunku, sypneme oregano, bazalku a dusíme pár minút. (Ja niekedy robievam aj verziu bez údeniny a nahrádzam listovým špenátom). Po odstavení pridáme prelisovaný cesnak. Necháme vychladnúť.

    Pikantné slimáky s pizza náplňou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozkrojíme na dve polovice a postupne ich vyvaľkáme na obdĺžnik. Cesto treba trocha pokvapkať olejom a rozotrieme naň tomatovú pastu...přiměřeně...:-) Lyžicou naukladáme polovicu vychladnutej šunkovo-cibuľovo-šampiňónovo-baklažánovej zmesi (baklažán tam nemusí byť, ale ja ho všade pchám, lebo my baklažány milujeme). Rozotrieme ju ako tak rovnomerne a posypeme pokrájanou salámou, polovicou zmesi hrubo nastrúhaných syrov, bazalkou. Prihodíme aj zopár olív... alebo môžu byť kapary, alebo miesto toho kápia alebo sušené rajčiny... jak je libo :-)

    Pikantné slimáky s pizza náplňou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naplnené cesto opatrne skrútime do závinu, pričom počas stáčania závin stláčame, aby stočenie bolo pevné. Dbáme, aby nám nevypadávala plnka po bokoch.

    Pikantné slimáky s pizza náplňou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec závin ešte trocha utľapkáme a opatrne pokrájame ostrým nožom nejako podobne, ako tu na fotke.

    Pikantné slimáky s pizza náplňou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájané kúsky kladieme na plech s papierom na pečenie a odložíme ešte trocha na odpočinok - dokysnúť. Potom ich potrieme zmesou vajíčka rozmiešaného s mliekom a posypeme sezamom alebo inými semienkami, ktoré máme v obľube.

    Pikantné slimáky s pizza náplňou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech dáme do vyhriatej rúry na 190 - 200 °C a upečieme dozlatista. Vnútro trúby postriekame vodou.

    Pikantné slimáky s pizza náplňou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Vďaka, kočky; tie najlepšie veci bývajú najjednoduchšie, takže tento moták slimákový u nás býva dosť často. Ako píše Haji, úspech zaručený a je to variabilné. Snáď tu recept poslúži aspoň dákemu návštevníkovi Varechy.
Vyzerajú krásne, ale ako tak pozerám mne by z tvojej plnky vyšlo aj 10 rôznych príchutí. Mám radšej keď jednotlivé chute viac vyniknú.

Pridaj komentár k receptu: