Pikantné slimáky s pizza náplňou (fotorecept)

Autor receptu: nyja

Je to v podstate závin z cesta, podobného ako na pizzu, naplnený dobrotami, ktoré dávame na pizzu. Hodí sa na piknik, na grilovačku, alebo na menšiu oslavu s kamošmi.

80 minút
príprava
20 - 23 minút
na 200 °C

Postup

  1. Cesto necháme urobiť v domácej pekárni. Zatiaľ pripravíme tomatový základ - v panvici na oleji orestujeme cibuľu, pridáme najemno postrúhanú mrkvu, koreniny a chvíľu dusíme pod pokrievkou. Pridáme paradajkový pretlak, troška podlejeme vodou, osolíme a pridám cukor (len na potlačenie kyslosti). Keď je mrkva mäkká, odstavíme a do základu prelisujeme cesnak (čím viac, tým lepšie) :-D Necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme plnku - na troške oleja orestujeme cibuľu, prihodíme pokrájané šampiňóny, baklažán, okoreníme, osolíme, pridáme trolinka drvenej rasce, pokrájanú šunku, sypneme oregano, bazalku a dusíme pár minút. (Ja niekedy robievam aj verziu bez údeniny a nahrádzam listovým špenátom). Po odstavení pridáme prelisovaný cesnak. Necháme vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozkrojíme na dve polovice a postupne ich vyvaľkáme na obdĺžnik. Cesto treba trocha pokvapkať olejom a rozotrieme naň tomatovú pastu...přiměřeně...:-) Lyžicou naukladáme polovicu vychladnutej šunkovo-cibuľovo-šampiňónovo-baklažánovej zmesi (baklažán tam nemusí byť, ale ja ho všade pchám, lebo my baklažány milujeme). Rozotrieme ju ako tak rovnomerne a posypeme pokrájanou salámou, polovicou zmesi hrubo nastrúhaných syrov, bazalkou. Prihodíme aj zopár olív... alebo môžu byť kapary, alebo miesto toho kápia alebo sušené rajčiny... jak je libo :-)
  4. Naplnené cesto opatrne skrútime do závinu, pričom počas stáčania závin stláčame, aby stočenie bolo pevné. Dbáme, aby nám nevypadávala plnka po bokoch.
  5. Nakoniec závin ešte trocha utľapkáme a opatrne pokrájame ostrým nožom nejako podobne, ako tu na fotke.
  6. Nakrájané kúsky kladieme na plech s papierom na pečenie a odložíme ešte trocha na odpočinok - dokysnúť. Potom ich potrieme zmesou vajíčka rozmiešaného s mliekom a posypeme sezamom alebo inými semienkami, ktoré máme v obľube.
  7. Plech dáme do vyhriatej rúry na 190 - 200 °C a upečieme dozlatista. Vnútro trúby postriekame vodou.