Perkelt z drobkov
Perkelt z drobkov

Perkelt z morčacích drobkov so žihľavovými šúľancami

Matej Homola
šéfkuchár Hotela The Grand Vígľaš****, 21. marca 2019
Perkelt z morčacích drobkov so žihľavovými šúľancami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
160 minút
príprava

Suroviny

800 g
100 g
5 strúčikov
100 g
1 PL
1 ks
1 PL
200 ml
Žihľavové šúľance:
350 g (varené v šupke)
1 ks
100 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Drobky dáme na 2 hodiny variť do osolenej vody. Scedíme, necháme vychladnúť a nakrájame na kocky.

  2. 2

    Papriku nakrájame na pásiky. Cibuľu opražíme na masti. Pridáme čerstvú a mletú papriku. Popražíme a zalejeme morčacím vývarom. Potom pridáme pretlačený cesnak, drobky a varíme pol hodiny nezakryté, aby sa perkelt zredukoval. Dochutíme soľou a korením. Na záver pridáme nasekaný tymian.

  3. 3

    Žihľavové šúľance: V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo zomelieme najemno. Do zemiakov pridáme soľ, vajce, múku, nasekanú žihľavu a vymiesime tuhšie cesto. Cesto vyvaľkáme na plát hrubý asi 1,5 cm, nakrájame z neho asi 3 cm pásy a z nich nakrájame asi pol centimetra hrubé rezance. Rezance vyšúľame do podlhovastého a oválneho tvaru. Vsypeme ich do mierne osolenej vriacej vody, po zovretí zľahka premiešame, aby sa nepripálili.

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
keď som bola malá, mama z jarnej žihľavy robila "špenát" alebo aj praženicu... tieto šúľance sa mi veľmi pozdávajú a mám chuť ich vyskúšať :-)

Pridaj komentár k receptu: