Kurací perkelt
Kurací perkelt

Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. júna 2019
Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept)
Foto: sracz

Výraz „kuracie budzogániky“ som odkopíroval od mojich Čvorgľov „Bľižňakoch“, krátko na to kedy sa „vy-odkopali” z plienok. Dnes sú to už čerství maturanti; Lillinka Zobraziť celý popisVýraz „kuracie budzogániky“ som odkopíroval od mojich Čvorgľov „Bľižňakoch“, krátko na to kedy sa „vy-odkopali” z plienok. Dnes sú to už čerství maturanti; Lillinka úspešne vykonala prijímačky na LF UPJŠ, Samko na PrF alebo TU, bude pokračovať v FBI (Financie-Biznis- Investície) a 25. júla oslávia posledný rok vo „funkcii - teenagers“. Som presvedčený, že každý rodič aj prarodič, od Šumavy k Tatrám a od Váhu k Dunaju, naďalej sa budú kochať pohľadom na svoje potomstvo, pri bojoch s budzogánikmi!

6-8
porcií

Suroviny

10-12 ks (s kosťou a kožou)
podľa potreby
podľa potreby
3-4 PL
120-150 g prerastená
1-2 ks
2-3 ks
1-2 ks mäsitá
2-3 ks (roma)
Koreniny:
1,5-2 KL
1/2 ML
2-3 KL
1/2 KL
1 KL
Aditíva:
2-3 ks
4-6 ks
750-800 ml (alebo vlažná voda)
2-3 strúčiky
1-2 ks (s halúzkou)
2-3 ks (na zahustenie)
250-333 ml (pokrájaná)
250-333 ml mrazený
Príloha:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Hlavne mať všetko pekne po ruke, potom to už ide hravo, ako pri detskej skladačke. Kuracie kúsky som dočistil, umyl, osušil a potom jemne posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb.

    Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rozohriatom slnečnicovom oleji som ich poopekal, tak 2-3 minúty po obidvoch stranách.

    Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotové poukladal na pomocný tanier.

    Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K posledným dvom kusom som pridal pokrájanú údenú slaninu a po jej vyškvarení...

    Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...som do výpeku vložil pokrájanú cibuľu a zelerové stonky.

    Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zeleninový podklad som doplnil kúskami mäsitej zelenej papriky a paradajok.

    Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po premiešaní a krátkom podusení aj zväzok zelenej cibuľky, koreniny, pretlačený cesnak a dve sladké papričky jalopeños.

    Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po opätovnom podusení, vložil predpečené „budzogáne”, zalial slabým litrom kuracieho vývaru a asi 500 ml vlažnej vody a „ozdobil” halúzkou čerstvého ligurčeka. Voňavý komlet som nechal tak 33 minút variť na malom ohreve.

    Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Múku na zahusťovanie šťavy zásadne nepoužívam, ale jej funkciu som nahradil na drobno pokrájanými zemiakmi, ktoré tomuto perkeltu po rozvarení dodali na príjemnej chuti, ktorú som znásobil petržlenovou a zelerovou vňaťou.

    Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Deti majú rady hrášok, a pretože mi ostal dobrý hrnček mrazeného, tak sa ho pridal tiež; pretože som mal mrazený, tak ho stačilo v šťave ohriať iba krátko.

    Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nuž, ako som už spomenul, moji Čvorgli povyrástli. Tentoraz som varil aj pre vnučky susedov Panfilovcov a tie tiež nebudú pri jedle mávať kuracími „budzogáňmi“; sú to už slečny (11 a 15), tak jedia spôsobne... Ale slovenská vára im chutila neúrekom! Prílohu si zvoľte podľa chutí vlastných „jazýčkov”, ale aj tak na čisto, iba s hriankami domáceho chlebíka chutia!

    Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Rozkvitnútá čerešňa v Slnkom vyprahnutej Arizone, pri vyše 40 ºC horúčavách Peorie, je púha ilúzia, tak my s mojou, čoby „elévovia univerzity 3. veku”, sme tohotoročný 1. májový bozk absolvovali pod buganvilla-ou, ktorá si z páliaceho Slnka robí počas celého roka „dobrý deň”!

    Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept a ještě pěknější bougenvilie, vidět, že si vždy víš rady.
frezia68
@Sracz :Recept s podrobným opisom (ako vždy od Teba kvetnatý opis ) by aj mne určite chutil a k úspechom Čvorgľov blahoželám,lebo všetci dobre poznáme,že babulienky a dedkovia pre vnúčatá urobia aj to posledné :-). A na ich úspechy sa hrdia snáď aj viac ( ak sa to vôbec dá ),ako rodičia. A bugenvilea ľúbi slnko a asi sa to prenieslo aj na dvojicu pod ňou :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia