Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. februára 2018
Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept)
Foto: sracz

Aj Vám sa pre dvoch varí s takými ťažkosťami ako aj mne? No na druhej strane to umožňuje experimentovať so surovinami podľa ľubovôle. Tentoraz som to skúsil s čerstvo mletým čiernym korením, drvenou dutou byľou ~ 70 mm ligurčeka lekárskeho, ale aj čerstvo mletá borievka, alias jalovec, tam vytvorili voňavý základ. Po krátkom „odležaní“ mäsa, stačí ešte čerstvá zelenina a môžeme začať. Ak máte podobné poznatky z Vašich kuchýň aj Vy, neváhajte a sem s nimi! Milerád sa priučím niečomu novému aj ja.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 - 1 000 g
1 - 2 KL
1 ML
1 KL
1 ML
3 - 4 PL
120 - 150 g
1 - 2 ks
1 menší ks
2- 3 ks
1 - 2 ks
1 - 2 väčšie ks
3 - 4 strúčiky plátky
1 PL
0,5 ML
333 - 500 ml (voda horúca)
Príloha:
podľa potreby  („Orzo“)
podľa potreby
podľa potreby (na ozdobu)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    okrem oleja, údenej slaniny a príloh je to všetko, čo som potreboval k ruke; pokrájané mäso z hovädzieho krku (ale veľmi chutné je aj z nožiny, či predné) som v pomocnej miske zasypal už spomínaným čerstvo mletým korením, soľou, na prášok rozomletým kúskom byle ligurčeka a čerstvo mletými guličkami borievky (jalovca), jemne všetko premiešal, odložil na pult odležať, než nás (konkrétne mňa s mojou sladšou polovičkou) čas a hlad, ale platí to aj v obrátenom poradí, neposúria k zvýšenej aktivite,

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    kedy som do liatinového hrnca nalial olej, na ktorom som v priebehu 5÷7´ nechal „zatiahnúť“ kúsky hovädziny, čoby hlavného predstaviteľa tejto „jednoaktovky“

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom som mäso povyberal na pomocný tanier a vo výpeku vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, neodlúčiteľného dejateľa životosprávy mojej „prišahanej“. Jej jasnosť a vysokoblahorodie sa totiž okrem titulu „Petržlenová princezná“, po zásluhe honosí aj titulom šľachetnejším, t. j. „Kráľovná údenej slaniny a paprikovo_cesnakovej podhrdliny“

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    medzičas som využil na „naplátkovanie“ strúčikov cesnaku, postrúhanie väčšej cibule, ako aj na pokrájanie stonkov zeleru, menšieho póru, hrubostennej zelenej papriky a zrelej paradajky

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    postupne, počnúc cibuľou a pórom, po premiešaní a podusení,

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nasledovali kúsky zelenej papriky, stonkového zeleru a

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    väčšej paradajky; premiešal, podusil na konzistenciu šťavnatého základu, na ktorý

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    som rozložil „zatiahnuté“ mäso, posypal ho PL mletej skladkej papriky a polovicou mokka lyžičky (ML) vynikajúcej „Urblík KN“ zmesi do guľášov, paprikášov, ……., perkeltov a domácich klobás, premiešal, asi 33´ podusil a potom

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zalial konzervovaným hovädzím vývarom

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ozbrojený trpezlivosťou, tak v rozpätí 69÷96´, semo_tamo premiešajúc, sa tekutina zredukovala a z hrnca sa na mňa potom milo „pozeral a usmieval“ hotový perkeltík, pre ktorý

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    som priebežne pripravil „melírovanú“ prílohu zo slovenskej ryže

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    nuž a výsledné dielo, na tanieri pripavené na degustáciu, potom vyzeralo takto!

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Pýtaš sa,či sa darí variť dvom.A čo má povedať ten,kto varí pre jedného a ešte bezlepkovo? Teraz dojedám trojdňový segedín,ešte že mám rada a čím viac zohrievam,tým je lepší. Ale navaril si dobre,ako vždy.
No ako všetky Tvoje recepty ani pri tomto si nesklamal. Ja mám tiež problém uvariť pre dvoch ja zas viac navarím a potom jeme aj dva tri dni.... .

Pozdravujem.
Zdravím milí příteli. Dobře jsi uvařil. Ten problém už nemám. Vařit pro dva. Řeším to tak, že vařím minimálně tři druhy jídel v menším množství asi jako pro čtyři až pět a pak to ob den střídám, aby to nebylo stejné a měním přílohy. No vidíš. Tak krásný pozdrav Tobě a Tvojí lepší polovičce. Srdečně zdravíme z chřipkou prolezlé a epidemií vyhlášené Moravy.

Pridaj komentár k receptu: