Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. februára 2018
Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept)
Foto: sracz

Aj Vám sa pre dvoch varí s takými ťažkosťami ako aj mne? No na druhej strane to umožňuje experimentovať so surovinami podľa ľubovôle. Tentoraz som to skúsil s čerstvo mletým čiernym korením, drvenou dutou byľou ~ 70 mm ligurčeka lekárskeho, ale aj čerstvo mletá borievka, alias jalovec, tam vytvorili voňavý základ. Po krátkom „odležaní“ mäsa, stačí ešte čerstvá zelenina a môžeme začať. Ak máte podobné poznatky z Vašich kuchýň aj Vy, neváhajte a sem s nimi! Milerád sa priučím niečomu novému aj ja.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 - 1 000 g
1 - 2 KL
1 ML
1 KL
1 ML
3 - 4 PL
120 - 150 g
1 - 2 ks
1 menší ks
2- 3 ks
1 - 2 ks
1 - 2 väčšie ks
3 - 4 strúčiky plátky
1 PL
0,5 ML
333 - 500 ml (voda horúca)
Príloha:
podľa potreby  („Orzo“)
podľa potreby
podľa potreby (na ozdobu)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    okrem oleja, údenej slaniny a príloh je to všetko, čo som potreboval k ruke; pokrájané mäso z hovädzieho krku (ale veľmi chutné je aj z nožiny, či predné) som v pomocnej miske zasypal už spomínaným čerstvo mletým korením, soľou, na prášok rozomletým kúskom byle ligurčeka a čerstvo mletými guličkami borievky (jalovca), jemne všetko premiešal, odložil na pult odležať, než nás (konkrétne mňa s mojou sladšou polovičkou) čas a hlad, ale platí to aj v obrátenom poradí, neposúria k zvýšenej aktivite,

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    kedy som do liatinového hrnca nalial olej, na ktorom som v priebehu 5÷7´ nechal „zatiahnúť“ kúsky hovädziny, čoby hlavného predstaviteľa tejto „jednoaktovky“

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom som mäso povyberal na pomocný tanier a vo výpeku vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, neodlúčiteľného dejateľa životosprávy mojej „prišahanej“. Jej jasnosť a vysokoblahorodie sa totiž okrem titulu „Petržlenová princezná“, po zásluhe honosí aj titulom šľachetnejším, t. j. „Kráľovná údenej slaniny a paprikovo_cesnakovej podhrdliny“

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    medzičas som využil na „naplátkovanie“ strúčikov cesnaku, postrúhanie väčšej cibule, ako aj na pokrájanie stonkov zeleru, menšieho póru, hrubostennej zelenej papriky a zrelej paradajky

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    postupne, počnúc cibuľou a pórom, po premiešaní a podusení,

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nasledovali kúsky zelenej papriky, stonkového zeleru a

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    väčšej paradajky; premiešal, podusil na konzistenciu šťavnatého základu, na ktorý

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    som rozložil „zatiahnuté“ mäso, posypal ho PL mletej skladkej papriky a polovicou mokka lyžičky (ML) vynikajúcej „Urblík KN“ zmesi do guľášov, paprikášov, ……., perkeltov a domácich klobás, premiešal, asi 33´ podusil a potom

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zalial konzervovaným hovädzím vývarom

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ozbrojený trpezlivosťou, tak v rozpätí 69÷96´, semo_tamo premiešajúc, sa tekutina zredukovala a z hrnca sa na mňa potom milo „pozeral a usmieval“ hotový perkeltík, pre ktorý

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    som priebežne pripravil „melírovanú“ prílohu zo slovenskej ryže

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    nuž a výsledné dielo, na tanieri pripavené na degustáciu, potom vyzeralo takto!

    Perkelt s hovädzinou zo suchej marinády (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Poznám to, priateľu, ja dokonca niekedy varievam aj len pre jedného. Ale dobre si sa vynašiel.
Pripravil si chutne a vonave jedlo. Veru by som si za tanier perkeltu aj dala
Pýtaš sa,či sa darí variť dvom.A čo má povedať ten,kto varí pre jedného a ešte bezlepkovo? Teraz dojedám trojdňový segedín,ešte že mám rada a čím viac zohrievam,tým je lepší. Ale navaril si dobre,ako vždy.