Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu fotorecept

sracz - fotkasracz, 27. októbra 2012
Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu (fotorecept)
Foto: sracz

Pôvodný rcp pochádza pravdepodobne z Chorvátska, kde moji priatelia Helenka a Paľko Oroszovci majú švagra – rodom Srba, ktorý im ho pripravil ku krkovičke. Prišli navštíviť svoje dcéry do New Yorku, stretli sme sa na Skype a dobrotku mi popísali. Ja som ju pripravil v nedeľu k pečenému bravčovému pliecku, doplnil o 200 ml hrubo strúhaného údeného syra a teraz ju obratom predstavujem Vám. Veľmi sme si pochutnali na netradičnej prílohe k pečenému mäsu.

4
porcie
15 minút
príprava
140 minút
na 190÷230 °C

Suroviny

1 500 g
12 ks
5÷6 PL
1 PL
1 ML
1 ks
500÷750 ml
4 ks
2 ks
podľa potreby g
1 ČL
200÷250 ml
4÷5 PL
200÷250 ml
podľa potreby g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    nástup a prehliadka pripravenosti potrebných ingrediencií

    Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    elektrickú rúru necháme vyhriať na 190 °C / 375 °F; bravčové pliecko (žiaľ moju obľúbenú krkovičku tu nedostanem ani za živého svätého) umyjeme pod tečúcou studenou vodou, osušíme ho papierovým kuchyňským obrúskom; slaninovú stranu ponadrezujeme na kosoštvorce, nožom ponapichujeme sedlá pre strúčiky cesnaku a postrkáme ich dnu; potom Šrácovou predzásypkou dôkladne po všetkých stranách poprášime a mäsko láskyplne s predzásypkou poťapkáme

    Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na predohriatu panvicu nalejeme menšie množstvo oleja a na dobre rozpálenom mäso po všetkých stranách pekne na červenohnedo (~ à 5´) opečieme

    Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom ho preložíme na pekáč, podlejeme asi 500 ml horúcej vody, 2÷3 PL ololeja (miesto neho často používam domácu škvarenú masť, žiaľ už sa mi zásoby minuli), 1/8_nky stredne veľkej červenej cibule a 5÷6 strúčikov cesnaku; pekáč prikryjeme pokrievkou (ja som použil alobal) a vložíme do rúry (190 °C / 375 °F) na 90´

    Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nadišiel čas na prípravu prílohy – štyri väčšie zelené papriky umyjeme pod tečúcou studenou vodou a vyrežeme z nich jaderníky (!!!nevyhadzovať, v nedeľu z nich pripraviť fajnové raňajky s volským okom na hriankach pre svoju sladšiu ½!!!); do pomocnej misy na hrubo nastrúhame zemiaky, vytlačíme z nich šťavu, pridáme 1 ČL vegety (kto ju nemá rád pridá soľ), asi 1 ML (mokka) mletého čierneho korenia, 4 PL rozpusteného masla, 200 ml čerstvých petržlenových lístkov a

    Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    novú ingredienciu (podľa mňa) asi 200÷250 ml na hrubo postrúhaného údeného syra (ďalší môj žiaľ, Vianočné zásoby oštiepkov z domova ešte nedorazili); všetky tieto dobroty nežne zmiešame a takto pripravenou voňavoui zemiakovou „slamou“

    Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    naplníme papriky

    Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    z rúry (po 90´) opatrne vyberieme pekáč, mäso otočíme, pooblievame ho a priložíme naplnené papriky (ja už mám pred Vami náskok prvého varenia, tak už viem, že na budúce musím papriky vložiť otvorom na dno pekáča) a zostavu, teraz už odokrytú, vložíme späť do rúry, ale teplotu zvýšime na 205 °C / 400 °F na ďalších 30´- v polčase papriky obrátime na bok a spolu s mäsom ich výpekom pooblievame; po tomto čase, by už mäso malo byť upečené, preto ho z pekáča opatrne vyberieme na servírovaciu podložku, papriky poobraciame na neopečenú stranu, teplotu zvýšime na 230 °C / 450 °F a ešte 2 x 10´ - už bez mäsa dopečieme; v polčase ich otočíme na poslednú, neopečenú, stranu

    Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    z dobre upečeného mäska „vyliezajú“ kosti a v pozadí nesmelo nakúkajú krásne voňavé prílohové papriky

    Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nuž a na tanieri to vyzerá takto; aj Vám prajem veľa dobrých chutí s novou prílohou; veď nemusíme vždy iba zemiakovú kašu, ryžu, alebo parené knedle!?

    Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

marijanna
mnami ja mam v receptoch ako sa robia plnene balkanske papriky..mnami mnam len ja ich nerobim z tejto zelenej papriky, lepšie su zo svetlo zelenej tkz. baburi...:D recept je skvelyyyyy
snahulak
No chlape, s Tebú by som stev mat dvojdomček!
Určite to vyskúšam, aj keď moja 1/2 ma núti do racionality, pôstnosti ba aš planiny t.j. žiadna smatanka, slanina, klbásky...
(Ešteže má pochopenie pre dobré víno:-)
helca103
to musí byť dobrota....... páčia sa mi aj tie papriky
medulienka122
Ahor Ferko, Snekulak má pravdu. aj ja by som ťa brala za suseda- také dobroty tu dávaš, a ja-"kotňak" aj by som sa pri tebe aj dačo naučila, zataľ len slintám a zízam...:-))). P.s. Pošlem ti fajnú krkovičku, chceš? :-))))
1x sracz
dajanca
tak zas som sa dozvedela niečo nové, misia splnená... :-)
anykama
prave som pozberala kopy papriky tak to urobím , zaujímava príloha nie len k pečenému mäsku.
izabella929
@sracz , pozdravujem a musím napísať , ža mňamkovina, ktorá nemá chybu.-))) vy ste ujo Ferko môj talizman, keď´ vás tu vidím, je to záruka opäť skvelého receptu.-)))pekný a iste aj chutný receptík.-)
1x sracz
vini55
Idem pohľadať gumáky /leje ako blázon/, pozbieram ešte posledné papriky a zajtra vyskúšam. Ale aby sa nestratilo ukladám.
sylvinka
No veru dvakrát by si ma nemusel núkať! Ale aj mňa by zaujímala tá Šrácová predzásypka. Prosím, prezraď.
mracik9
Doma mám iba hrubostennú červenú papriku na hubovú pomazánku,tak rozmýšľam ako to bude chutiť,ale za pokus to stojí,určite to vyskúšam,to bude mňamka.
jody
Super, Feribácsi, fakt super!!! Hodno vyskúšať! Len neviem, čo je tá predzásypka... :(
sracz
Veruže mňammňammňam milá @pusta – a verím, že aj Ty túto chutnú prílohu dokážeš vyšperkovať ešte viac svojim kuchárskym kumštom!
sracz
Ďakujem Ti @marokobb za Tvoj bystrozrak, nielen vyzerá, ale aj chutí! Vyskúšaj, neobanuješ!
sracz
Sem s Tvojimi rcp na plnené balkánske svetlozelené “baburi” papriky @marijanna priateľka! Ďakujem aj Tebe za koment.
sracz
… a keby si vedela ako chutí @helaxa – priprav, napeč, ochutnaj a daj vedieť, prosím, ako si dopadla!
sracz
O rok sa chytám navštíviť bratranca Slávka vo Velkých Pavloviciach na moravskom Slovácku, tak čo keby sne si spolu zakuchárčili @snahulak - priateľ!? Nuž a s tou Tvojou ½ - to už akosi “vytentočkuješ! Predsa po toľkých rokoch nebudeš trénovať novú Flérku – he-he! Neboj sa, vínko Ti pomôže!
sracz
Ty, vzácna @cistinka – difče mojo preľubezné, máš moje pozvanie už dááááááááávno! Ale rád Ťa pozýva opäť, nanovo a zas!!!
sracz
Pravdu rečieš, milá @helca103 – áno papriky boli fajn a dobre sa mi s nimi pracovalo!
sracz
Ďakujem Ti za milé slová @medulienka122 – aj za Tvoju nežnú dušu! Dobrý sused lepší ako mrcha família! Ta ňe? Neboj sa, aj Ty sa postupne všetko naučíš a určite budeš svoje skúsenosti mať komu odovzdávať ďalej. Och a krkovičku?! Tak tú veru môžem vždy, všade a za bársakých okolností! :-)))))))
sracz
Tak neváhaj @dajanca milá - “takojučkaj” napeč a degustíruj! :-)))
sracz
Máš “recht” milá @anykama – vo všetkom! Držím Ti päste, palce, prsty (všetkých 21) :-)))))
sracz
Ďakujem Ti milá @izabella929 za vzácne milé slová – nezabudni zrealizovať, určite si pochutnáš!!!
sracz
Ahoj, @sylvinka milá, rcp na moju “predzásypku” je už pridaný! Ponúknuť môžem iba “krát”, lebo na druhýraz by už nebolo z čoho! Bars fajne! Prudko jedlé!
sracz
Ďakujem aj Tebe @mracik9 – a skúsila si to aj s červenou? Ako si dopadla? Podľa mňa to bolo Ó_Ké, možno trošku sladšie. Ale o to lepšie!
sracz
Milá @jody – ďakujem - a vyskúšaj! Poprípade urob aj nejaké svoje zmeny a daj vedieť, prosím, ako si dopadla! Šrácová predzásypka je už, ako samostatný rcp, pridaná!
bruneta
tak už viem čo bude v nedeľu na obed, vyzerá to úžasne ..........až som zostala hladná pri čítaní receptu :-)
sracz
Ďakujem Ti za dobrý nápad milá @bruneta a k sviatočnému obedu Vám doma všetkým želám d o b r ú c h u ť !!!
marijanna
mnami ja mam v receptoch ako sa robia plnene balkanske papriky..mnami mnam len ja ich nerobim z tejto zelenej papriky, lepšie su zo svetlo zelenej tkz. baburi...:D recept je skvelyyyyy
snahulak
No chlape, s Tebú by som stev mat dvojdomček!
Určite to vyskúšam, aj keď moja 1/2 ma núti do racionality, pôstnosti ba aš planiny t.j. žiadna smatanka, slanina, klbásky...
(Ešteže má pochopenie pre dobré víno:-)
helca103
to musí byť dobrota....... páčia sa mi aj tie papriky
medulienka122
Ahor Ferko, Snekulak má pravdu. aj ja by som ťa brala za suseda- také dobroty tu dávaš, a ja-"kotňak" aj by som sa pri tebe aj dačo naučila, zataľ len slintám a zízam...:-))). P.s. Pošlem ti fajnú krkovičku, chceš? :-))))
1x sracz
dajanca
tak zas som sa dozvedela niečo nové, misia splnená... :-)
anykama
prave som pozberala kopy papriky tak to urobím , zaujímava príloha nie len k pečenému mäsku.
izabella929
@sracz , pozdravujem a musím napísať , ža mňamkovina, ktorá nemá chybu.-))) vy ste ujo Ferko môj talizman, keď´ vás tu vidím, je to záruka opäť skvelého receptu.-)))pekný a iste aj chutný receptík.-)
1x sracz
vini55
Idem pohľadať gumáky /leje ako blázon/, pozbieram ešte posledné papriky a zajtra vyskúšam. Ale aby sa nestratilo ukladám.
sylvinka
No veru dvakrát by si ma nemusel núkať! Ale aj mňa by zaujímala tá Šrácová predzásypka. Prosím, prezraď.
mracik9
Doma mám iba hrubostennú červenú papriku na hubovú pomazánku,tak rozmýšľam ako to bude chutiť,ale za pokus to stojí,určite to vyskúšam,to bude mňamka.
jody
Super, Feribácsi, fakt super!!! Hodno vyskúšať! Len neviem, čo je tá predzásypka... :(
sracz
Veruže mňammňammňam milá @pusta – a verím, že aj Ty túto chutnú prílohu dokážeš vyšperkovať ešte viac svojim kuchárskym kumštom!
sracz
Ďakujem Ti @marokobb za Tvoj bystrozrak, nielen vyzerá, ale aj chutí! Vyskúšaj, neobanuješ!
sracz
Sem s Tvojimi rcp na plnené balkánske svetlozelené “baburi” papriky @marijanna priateľka! Ďakujem aj Tebe za koment.
sracz
… a keby si vedela ako chutí @helaxa – priprav, napeč, ochutnaj a daj vedieť, prosím, ako si dopadla!
sracz
O rok sa chytám navštíviť bratranca Slávka vo Velkých Pavloviciach na moravskom Slovácku, tak čo keby sne si spolu zakuchárčili @snahulak - priateľ!? Nuž a s tou Tvojou ½ - to už akosi “vytentočkuješ! Predsa po toľkých rokoch nebudeš trénovať novú Flérku – he-he! Neboj sa, vínko Ti pomôže!
sracz
Ty, vzácna @cistinka – difče mojo preľubezné, máš moje pozvanie už dááááááááávno! Ale rád Ťa pozýva opäť, nanovo a zas!!!
sracz
Pravdu rečieš, milá @helca103 – áno papriky boli fajn a dobre sa mi s nimi pracovalo!
sracz
Ďakujem Ti za milé slová @medulienka122 – aj za Tvoju nežnú dušu! Dobrý sused lepší ako mrcha família! Ta ňe? Neboj sa, aj Ty sa postupne všetko naučíš a určite budeš svoje skúsenosti mať komu odovzdávať ďalej. Och a krkovičku?! Tak tú veru môžem vždy, všade a za bársakých okolností! :-)))))))
sracz
Tak neváhaj @dajanca milá - “takojučkaj” napeč a degustíruj! :-)))
sracz
Máš “recht” milá @anykama – vo všetkom! Držím Ti päste, palce, prsty (všetkých 21) :-)))))
sracz
Ďakujem Ti milá @izabella929 za vzácne milé slová – nezabudni zrealizovať, určite si pochutnáš!!!
sracz
Ahoj, @sylvinka milá, rcp na moju “predzásypku” je už pridaný! Ponúknuť môžem iba “krát”, lebo na druhýraz by už nebolo z čoho! Bars fajne! Prudko jedlé!
sracz
Ďakujem aj Tebe @mracik9 – a skúsila si to aj s červenou? Ako si dopadla? Podľa mňa to bolo Ó_Ké, možno trošku sladšie. Ale o to lepšie!
sracz
Milá @jody – ďakujem - a vyskúšaj! Poprípade urob aj nejaké svoje zmeny a daj vedieť, prosím, ako si dopadla! Šrácová predzásypka je už, ako samostatný rcp, pridaná!
bruneta
tak už viem čo bude v nedeľu na obed, vyzerá to úžasne ..........až som zostala hladná pri čítaní receptu :-)
sracz
Ďakujem Ti za dobrý nápad milá @bruneta a k sviatočnému obedu Vám doma všetkým želám d o b r ú c h u ť !!!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha