Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. apríla 2015
Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept)
Foto: pusta

Kúpili sme na salaši celé ešte mliečne jahniatko, ale mäsko musí ešte dozrieť. Každý rok máme na Veľkú noc na stole pečené jahňacie stehno, Zobraziť celý popisKúpili sme na salaši celé ešte mliečne jahniatko, ale mäsko musí ešte dozrieť. Každý rok máme na Veľkú noc na stole pečené jahňacie stehno, tento rok som ho spravila na Chardonnay, citrusoch a bylinkách, úžasne chutilo, pridávam svoj nový recept pre milovníkov jahňacieho mäska.

30 minút
príprava
180 minút
na 200 °C

Suroviny

2500 g
z 1 ks citróna
z 1 ks červeného pomaranča
4 - 5 vetvičiek
5 vevičiek
1 hlavička
1 - 2 ks
podľa chuti
podľa chuti
700 ml
500 ml
6 - 7 PL




Postup

  1. 1

    V tomto recepte som použila celé jahňacie stehno bez kosti z Írska Watergrasshill , ktoré bolo už kuchynsky upravené a pekne uložené v sieťke, nemala som prácu s viazaním do potravinárskeho motúzika, aby pekne držalo tvar počas pečenia, poriadne som ho umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou a vložila do pekáča,...

    Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..očistila som celú hlávku pekného cesnaku, strúčiky som prerezala na polovicu a pomocou ostrého noža som husto našpikovala celé jahňacie stehno cesnakom,...

    Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...preliala som citónovou šťavou a šťavou z červeného pomaranča, ktorý má výraznejšiu chuť a je oveľa šťavnatejší ako iné pomaranče,...

    Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som rozpolené očistené cibule,...

    Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...stehno som výdatne okorenila z každej strany čerstvo mletým čiernym korením,...

    Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridala som vetvičky čerstvého tymiánu,...

    Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...čerstvého rozmarínu,...

    Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...suché biele víno Chardommay - 250 ml, olej, prikryla alobalom a odložila marinovať do chladničky na 24 hodín, tehno som počas tejto doby otáčala v marináde a prelievala marinádou.

    Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vybrala som stehno z chladničky, zliala som marinádu do hrnčeka, poriadne som celé stehno osolila, nechala som ho zohriať na izbovú teplotu, potom som ho poopekala z každej strany nad priamym silným plameňom dookola z každej strany, kým sa na povrchu nevytvorila pekná kôrčička, potom so vrátila do pekáča celú marinádu, priliala som opäť 250 ml Chardonnay a časť vývaru z jahňacích kostí...

    Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vložila som odokrytý pekáč so stehnom do rúry vyhriatej na 200 stupňov C a piekla som za občasného podlievania vývarom a vínom a prelievania výpekom do mäkka asi 3 hodiny, počas celého pečenia som ho priebežne otáčala, aby sa rovnomerne prepieklo,vybrala som upečené stehno na dosku, prikryla som ho alobalom, nechala 30 minút odpočívať, potom som ho pokrájala ostrým nožom na plátky o hrúbke asi 0,5 cm, výpek som odvarila s malým množstvom vývaru, precedila som ho cez sitko a túto vynikajúcu šťavičku z pečenia som podávala zvlášť v omáčniku, aby si každý mohol nabrať sám podľa svojej chuti.

    Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávala som ho horúce na predhriatych tanieroch /dávam ich zohriať do rúry/, podliate vynikajúcou šťavičkou, prílohou boli zemiakové dukáty pečené na masle a k tomu ľadový šalát s paradajkami, pokvapkaný olivovým olejom a citrónovou šťavou.

    Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Je to vynikajúce jemné jarné jedlo, najmä na Veľkú noc, krásne vonia po cesnaku a čerstvých bylinkách, po víne a citrusoch, prajem Dobrú chuť a krásnu Veľkú noc :-)

    Pečené jahňacie stehno na Chardonnay, citrusoch a bylinkách (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

jozefj
Vynikajúci recept.5*****.Koľko vážil ten mliečniak? Keď vykostené stehno vážilo 2500 gramov.
pusta1
@jozefj , toto bolo Írske jahňacie stehno, to nebol mliečniak, ktorého sme kúpili na salaši.
aklez
kolko stojí jahna, nie je to drahe? este som to nejedol a kolko ma kilov
aklez
18 je vela,6može byt,kolko kilov ma,co budete z neho varit,Pozrem aj ja inzeraty .
aklez
našiel som inzerát.Predavaju po 7,kolko necháte odlezat dni? to do pacu sa dá odležat alebo ako.počkam a necham sa inšpirovat vami kym ho zoženiem
aklez
pani píše že musi dozriet.neviem prečo to je tak, koli čomu sa to robí,ešte som také maso nemal. Pani pusta,prečo to dozrieva?
aklez
pani pusta,o tom dozrievaní píšete v tomto recepte.nechcel som vas nahnevat len poradit ked som take este nemal a prečo sa to tak robí som chcel vedet
pusta1
@motyka , áno rada varím s fantáziou :-)
máš pravdu, hej, práve pre tieto dobroty ma moji chlapi doslova nosia na rukách :-)))
pomáhajú mi však a preto ja zase ich :-)
som rada, že sa ti môj recept páči, poteší ma, ak aj ty upečieš :-)
dakujem za pochvalu , za uloženie do kk a za 5*
pusta1
@jozefj , teší ma,, že tento recept musíš vyskúšať aj ty :-)
dakujem ti za pochvalu a za 5*
marika21
Kozľacinu sme mávali. To bola dobrota. Keď ju otec pripravil o život, všetci sme plakali. Kozliatko bolo veľmi chutné s plnkou.
Tvoj recept mi to pripomína. Pekne pripravené, napečené. KK5*
pusta1
@denyany , áno, krásne voňavé a úžasne chutné :.)
určite môžeš takto pripraviť aj kozľacinu :-)
poteší ma, ak spravíš jahňacinku podľa môjho receptu :-)
dakujem za krásnu pochvalu.
pusta1
@tinca , áno, jahňacina, víno, bylinky a citrusy sa úžasne spolu snúbili :-)
dakujem za tvoju pochvalu receptu i fotiek :-)
vážim si to od teba.
pusta1
@marika21 , kozľacinka je tiež výborná, namä z mladej kozľacinky :-)
som rada, že sa ti môj recept na jahňacinku páči. :-)))
dakujem ti za milú a peknú pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
boxik
Keď som si prečítal že je to na Chardonnay hneď som vedel kto je autorom tohoto nádherného receptu.
pusta1
Milý@boxik , verím, že si hned vedel -
máme ho veľmi v obľube a rada, ho používam aj do jedla :-)
je veľmi kvalitné.
dakujem za tvoju nádhernú pochvalu receptu.
marcel83
@pusta @boxik. Keď tak ospevujete Chardonnay, tak by ste mali vedieť, že keď už chcete variť jedlá na víne, používajte aspoň vína, ktoré sú na varenie /v tomto prípade bieleho mäsa/ vhodné, ako napríklad Müller-Thurgau, Neuburgské, Tramín červený ranný, Pálava neskorý zber, atp.

Chardonnay je dobré víno na podávanie k rybám /pstruh/, bielemu mäsu, cestovinám, syrom ako aperitív, nie ho pužívať ako základ jedla.
pusta1
@all , vždy používam do varenia len také kvalitné víno, ktoré u nás doma aj pijeme a zásadne len také kvalitné víno, ktoré chutí nám doma, nikdy nie oné :-)))



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia