Pečená tekvica

Pečená tekvica špikovaná zázvorom a cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
25 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu rozkrojíme. Ošúpaný cesnak a zázvor nakrájame do tvaru klinov a tekvicu nimi prešpikujeme. Pri špikovaní používame tenký nôž na vytvorenie hlbokých otvorov. Tekvicu potrieme medom (môžeme ho zahriať, aby sa s ním lepšie pracovalo), osolíme a obložíme plátkami masla, lístkami šalvie a tymianom (môžeme nahradiť rozmarínom alebo oreganom). Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 30 minút.
  2. Medzitým pripravíme prílohu. Listy špenátu opláchneme a dôkladne osušíme. Na oleji s maslom krátko orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku. Potom pridáme špenát a necháme ho zvädnúť. Prilejeme jablkový mušt a dusíme, kým sa tekutina neodparí. Špenát osolíme a posypeme nasucho opraženými píniovými orieškami. Píniové oriešky môžeme nahradiť nasekanými mandľami alebo slnečnicovými semienkami.
  3. Pečenú tekvicu nakrájame na plátky a servírujeme na špenáte, pokvapkáme maslom z pečenej tekvice.