Pečené kuracie stehná
Pečená kuracina pre môjho patróna (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Receptov na prípravu a použitie kuracieho mäsa je na našej Varecha.sk, neúrekom.* Tak, ako aj všetci ostatní „fajnšmekri a
gurmáni”, si uvedomujem, že je dobre, že je vždy „po ruke”. Keď už „horí aj v peňaženke”, „našinec” si dokáže poradiť a ukuchtiť
niečo, čo vždy a každému chutí a nasýti. Moja t. r. ¾ storočnica je časovo spojená aj s menom môjho patróna sv. Františka,
ktorému som „zmajstroval” tento, chutný ako aj sviatočnejší recept. Inšpiráciu som čerpal od našich gazdiniek a „gazdiniakov”.
2-4 porcie |
15 minút príprava |
50-60 minút na 200/225 °C |
Postup
- Pekáč z jenského skla som vymazal olejom a potom naň rozložil plátky tvrdého syra a
- osminky ošúpaných tvrdších jabĺk zbavené jadrincov, jemne „poprášené“ mletou škoricou.
- Dolné časti dočistených, umytých a osušených kuracích stehien („lýtka, budzogániky, kyjačiky či mäsko s rúčkou“) som posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením a sladkou mletou paprikou.
- Porozkladal som ich do pekáča na jablká, poprekladal strúčikmi ošúpaného cesnaku, posypal celou rascou, zalial „miniškatuľkou“ kuracieho vývaru a ¾ hodinku piekol v rúre vyhriatej na 200 °C.
- Potom som ich ešte 15 minút na chrumkavo dopiekol na 225 °C; mäsko som občas polial výpekom.
- Upečené kúsky mäsa a polovicu jabĺk som vybral na pomocný tanier a zvyšok „šťuchadlom na zemiaky” popučil.
- s „najsamkrajšejšou polovičkou mojeho JA“ sme tentoraz boli za „vzorňákov zoštíhľovacej línie“ a pečenú kuracinku sme jedli len a iba s jablkovo-cesnakovou prílohou, ozdobenou druhou polovicou nepopučených pečených jabĺk a pokrájanými lístočkami čerstvej petržlenovej vňate.