Pečené kuracie stehná

Pečená kuracina pre môjho patróna (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Receptov na prípravu a použitie kuracieho mäsa je na našej Varecha.sk, neúrekom.* Tak, ako aj všetci ostatní „fajnšmekri a gurmáni”, si uvedomujem, že je dobre, že je vždy „po ruke”. Keď už „horí aj v peňaženke”, „našinec” si dokáže poradiť a ukuchtiť niečo, čo vždy a každému chutí a nasýti. Moja t. r. ¾ storočnica je časovo spojená aj s menom môjho patróna sv. Františka, ktorému som „zmajstroval” tento, chutný ako aj sviatočnejší recept. Inšpiráciu som čerpal od našich gazdiniek a „gazdiniakov”.

2-4
porcie
15 minút
príprava
50-60 minút
na 200/225 °C

Suroviny

Postup

  1. Pekáč z jenského skla som vymazal olejom a potom naň rozložil plátky tvrdého syra a
  2. osminky ošúpaných tvrdších jabĺk zbavené jadrincov, jemne „poprášené“ mletou škoricou.
  3. Dolné časti dočistených, umytých a osušených kuracích stehien („lýtka, budzogániky, kyjačiky či mäsko s rúčkou“) som posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením a sladkou mletou paprikou.
  4. Porozkladal som ich do pekáča na jablká, poprekladal strúčikmi ošúpaného cesnaku, posypal celou rascou, zalial „miniškatuľkou“ kuracieho vývaru a ¾ hodinku piekol v rúre vyhriatej na 200 °C.
  5. Potom som ich ešte 15 minút na chrumkavo dopiekol na 225 °C; mäsko som občas polial výpekom.
  6. Upečené kúsky mäsa a polovicu jabĺk som vybral na pomocný tanier a zvyšok „šťuchadlom na zemiaky” popučil.
  7. s „najsamkrajšejšou polovičkou mojeho JA“ sme tentoraz boli za „vzorňákov zoštíhľovacej línie“ a pečenú kuracinku sme jedli len a iba s jablkovo-cesnakovou prílohou, ozdobenou druhou polovicou nepopučených pečených jabĺk a pokrájanými lístočkami čerstvej petržlenovej vňate.