Paradajkový šalát
Paradajkový šalát

Paradajkový šalát so syrom burrata

Robert Hudák
šéfkuchár hotela Salamandra a executive chef Premiumstar Hotels, 8. februára 2022
Paradajkový šalát so syrom burrata
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Burrata je taliansky syr z kravského mlieka, ktorý vyzerá ako mozzarella, má však vnútro zo smotany. Vonkajší obal je pevný, zatiaľ čo vnútro obsahuje smotanu, čo syru dodáva nezvyčajnú jemnú textúru.

4
porcie
25 minút
príprava

Suroviny

4 ks
400 g
200 g
2 ks
1 ks
Bazalkové pesto:
100 g
20 g
2 strúčiky
50 g
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na jemnom strúhadle nastrúhame citrónovú kôru, potom citrón prekrojíme a vytlačíme z neho šťavu. Cherry paradajky a olivy prekrojíme na polovicu, jarnú cibuľku nakrájame na tenké kolieska. Všetko dáme do misky a ochutíme štipkou citrónovej kôry a šťavy, pokvapkáme olivovým olejom. Dochutíme morskou soľou a čiernym korením.

  2. 2

    Bazalkové pesto: Očistený cesnak a píniové oriešky vložíme do mixéra a nasekáme ich na jemné kúsky. Postupne pridáme bazalku s olivovým olejom, všetko spolu dobre rozmixujeme. Nakoniec pridáme nastrúhaný parmezán a dochutíme soľou a čiernym korením.

  3. 3

    Na tanier dáme marinované cherry paradajky s olivami a jarnou cibuľkou, pokvapkáme bazalkovým pestom navrch položíme burratu. Pokvapkáme ju olivovým olejom, dochutíme čiernym korením a morskou soľou, dozdobíme bylinkami alebo mikrobylinkami.

Diskusia k receptu