Paradajkový šalát
Paradajkový šalát so syrom burrata
Autor receptu: redakcia
Burrata je taliansky syr z kravského
mlieka, ktorý vyzerá ako mozzarella, má však
vnútro zo smotany.* Vonkajší
obal je pevný, zatiaľ čo vnútro
obsahuje smotanu, čo syru dodáva
nezvyčajnú jemnú textúru.
Postup
- Na jemnom strúhadle nastrúhame citrónovú kôru, potom citrón prekrojíme a vytlačíme z neho šťavu. Cherry paradajky a olivy prekrojíme na polovicu, jarnú cibuľku nakrájame na tenké
kolieska. Všetko dáme do misky a ochutíme štipkou citrónovej kôry a šťavy,
pokvapkáme olivovým olejom. Dochutíme morskou soľou a čiernym korením.
- Bazalkové pesto: Očistený cesnak
a píniové oriešky vložíme do mixéra
a nasekáme ich na jemné kúsky.
Postupne pridáme bazalku s olivovým
olejom, všetko spolu dobre rozmixujeme. Nakoniec pridáme nastrúhaný
parmezán a dochutíme soľou a čiernym
korením.
- Na tanier dáme marinované cherry
paradajky s olivami a jarnou cibuľkou,
pokvapkáme bazalkovým pestom
navrch položíme burratu. Pokvapkáme
ju olivovým olejom, dochutíme čiernym
korením a morskou soľou, dozdobíme
bylinkami alebo mikrobylinkami.