Foto: ancicka
Papcún je polievka.Do tejto polievky sa môžu použiť rôzné huby.Robí sa zo smotanou,ale aj bez nej.Podstatne je,že do papcunu ide zápražka zo škvarkami.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5 ks |
|
2-4 ks |
|
2 čl |
|
podľa chutí |
|
1 ks |
|
troška |
|
1 kelinok,200 g -nemusí byť |
|
podľa chutí |
|
na zápražku |
|
Na cestičko: | |
1 ks |
|
troška |
|
trocha |
|
|
|
alebo: | |
na dochutenie |
|
Postup
-
1
Očistíme zemiaky,pokrájame na kryžalky,pridáme bobkový list a vegetu.
-
2
Huby očistíme,pokrajame na štvrtinky,
-
3
Cibuľu nakrájeme na drobno a na panvici s trochou oleja jú orestujeme.Pridáme huby,trocha osolíme,
-
4
a necháme ich trocha podusiť.Huby pustia šťavu.
-
5
Pridáme k zemiakom a necháme variť.
-
6
Medzi tým si pripravíme cestičko na papcúnik.Urobíme vláčne cesto,nie moc tuhé.
-
7
Ja som mala kyslú smotanu,ale môže byť sladká,alebo vôbec.
-
8
Cestočko zavaríme do polievky,pridáme smotanu,
-
9
...pridáme smotanu,necháme prejsť varom.
-
10
Medzi tým si nakrájame slaninu na čkvarky a stopíme ju.Do toho pridáme múku,
-
11
...a pomalý vylejeme do polievky.Ochutíme.Kto má rad kyselkavú,tak môže pridať ocot,ale až na koniec,aby sa smotana nezrazila.
-
12
Necháme ešte prejsť varom a odstavíme.
(ta gramaz a jednotka pri smotane je trosku zavadzajuca... aby tam niekto nesupol 1200 g :) )