Ostrokyslá thajská polievka fotorecept
šéfkuchár hotela Sheraton v Bratislave, 15. mája 2014

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
| 1/3 ks |
|
| 1 ks |
|
| 1 ks |
|
| 1 ks |
|
| 1 PL |
|
| 2 l |
|
| 250 g |
|
| 5 ks |
|
| 100 g |
|
| 5 ks |
|
|
|
|
| z 2 citrónov |
|
| 10 ks |
|
| 50 ml |
|
| 3 strúčiky |
|
| 50 g |
|
| 15 strukov |
|
| 15 strukov |
|
| 8 ks |
|
| 100 g |
|
| 4 ks |
|
| 80 g |
|
| 80 g |
|
| 80 g |
|
| 1 zväzok |
|
| 150 g |
|
Postup
-
1

Na oleji opečieme na kocky nakrájaný zeler, petržlen a mrkvu a nahrubo nakrájanú cibuľu. Pridáme lyžicu paradajkového pretlaku a orestujeme. Zalejeme studenou vodou, pridáme usušené panciere kôrovcov, pridáme roztlčenú citrónovú trávu a roztlčený koreň galangal.- 2

Potom pridáme nasekané čerstvé čili papričky, citrónovú šťavu, mletý cesnak, palmový cukor, rybaciu omáčku, soľ, limetové listy a privedieme do varu. Necháme variť na miernom ohni asi 20 minút. Odstavíme, rozbijeme pancier vo vývare, aby sa doň dostala chuť z kôrovcov a precedíme cez jemné sito.- 3

Do vývaru nakrájame koreňovú zeleninu na 2 cm kúsky, pridáme zvyšnú zeleninu, vrátane húb a uvaríme takmer domäkka. Pridáme tri druhy rýb, minútu zavaríme a podávame. Do tanierov iba vložíme namočené tenké ryžové rezance, čerstvé listy koriandra a nakrájané čili papričky.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








zvlášť vysoko hodnotím najprv uvarený vývar z pancierov kôrovcov, precedený a následné rozbitie pancierov vo vývare, až potom ide všetko ostatné :-)