Lekvárové koláče
Lekvárové koláče

Oškvarkovo-slivkové papučky fotorecept

matased - fotkamatased, 15. januára 2021
Oškvarkovo-slivkové papučky (fotorecept)
Foto: matased

Recept som náhodou objavila v staršom časopise a hneď ma zaujal. Veľmi mi totiž pripomenul sadlovníky, ktoré som mala ako dieťa rada. Je Zobraziť celý popisRecept som náhodou objavila v staršom časopise a hneď ma zaujal. Veľmi mi totiž pripomenul sadlovníky, ktoré som mala ako dieťa rada. Je troška náročný na čas, ale výsledok stojí za to. Kombinácia oškvarkov a slivkového lekváru má niečo do seba!

80 ks
porcií
100 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

3 dcl
štipka
5 dkg
1 kg
2 ČL
25 dkg
30 dkg mleté
2 ks
1 bal.
1 ks (na potretie)
Plnka:




Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku s cukrom som nechala napučať droždie. V múke som rozmrvila maslo, tretinu mletých oškvarkov a soľ. Primiešala som žĺtky, kyslú smotanu a nakoniec kvások. Cesto som dobre vypracovala a nechala na teplom mieste kysnúť aspoň 1 hodinu.

    Oškvarkovo-slivkové papučky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po nakysnutí som cesto vyvaľkala zhruba na hrúbku prsta, potrela polovicou mletých oškvarkov a cesto som preložila. Nechala znova podkysnúť 20 minút. Tento postup sa znova opakuje ešte raz.

    Oškvarkovo-slivkové papučky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po odležaní som cesto rozvaľkala na hrúbku zhruba 3- 4 mm, pokrájala na štvorce asi 6x6 cm, do stredu dala slivkový lekvár, protiľahlé rohy som spojila a celé papučky potrela vajíčkom, aby sa lepšie rohy zlepili a neotvárali sa.

    Oškvarkovo-slivkové papučky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som ich zhruba 15 minút pri teplote okolo 180 stupňov. Samozrejme záleží od druhu trúby. A po vychladnutí sme sa do nich celá rodina s chuťou pustili.

    Oškvarkovo-slivkové papučky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

olinecka
Výborne spojenie chute oškvarky, slivkový lekvár, chválim to musí byť výborná chuť. Už len ochutnať aspoň jeden.
garanco
Kedysi dávno som jedla podobné koláčiky, vtedy mi chutili, ale nikdy som ich nepiekla. Teraz si ma inšpirovala, výborné spojenie chutí, keď kúpim škvarky, tak ich upečiem. Ďakujem za recept!
redakcia
@matased

Dobrý deň, prosíme, ozvite sa nám mailom na adresu redakcia@varecha.sk ohľadom doručenia Vašej výhry z januárovej receptovej súťaže. Mail, ktorý sme Vám poslali sa nám vrátil ako nedoručený. Ďakujeme.