Lekvárové koláče
Oškvarkovo-slivkové papučky (fotorecept)
Autor receptu: matased
Recept som náhodou objavila v staršom časopise a hneď ma zaujal. Veľmi mi totiž pripomenul sadlovníky, ktoré som mala ako
dieťa rada.* Je troška náročný na čas, ale výsledok stojí za to. Kombinácia oškvarkov a slivkového lekváru má niečo do seba!
80 ks porcií |
40 (+ kysnutie) minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Vo vlažnom mlieku s cukrom som nechala napučať droždie. V múke som rozmrvila maslo, tretinu mletých oškvarkov a soľ. Primiešala som žĺtky, kyslú smotanu a nakoniec kvások. Cesto som dobre vypracovala a nechala na teplom mieste kysnúť aspoň 1 hodinu.
- Po nakysnutí som cesto vyvaľkala zhruba na hrúbku prsta, potrela polovicou mletých oškvarkov a cesto som preložila. Nechala znova podkysnúť 20 minút. Tento postup sa znova opakuje ešte raz.
- Po odležaní som cesto rozvaľkala na hrúbku zhruba 3- 4 mm, pokrájala na štvorce asi 6x6 cm, do stredu dala slivkový lekvár, protiľahlé rohy som spojila a celé papučky potrela vajíčkom, aby sa lepšie rohy zlepili a neotvárali sa.
- Piekla som ich zhruba 15 minút pri teplote okolo 180 stupňov. Samozrejme záleží od druhu trúby. A po vychladnutí sme sa do nich celá rodina s chuťou pustili.