Lekvárové koláče

Oškvarkovo-slivkové papučky (fotorecept)

Autor receptu: matased

Recept som náhodou objavila v staršom časopise a hneď ma zaujal. Veľmi mi totiž pripomenul sadlovníky, ktoré som mala ako dieťa rada.* Je troška náročný na čas, ale výsledok stojí za to. Kombinácia oškvarkov a slivkového lekváru má niečo do seba!

80 ks
porcií
100 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo vlažnom mlieku s cukrom som nechala napučať droždie. V múke som rozmrvila maslo, tretinu mletých oškvarkov a soľ. Primiešala som žĺtky, kyslú smotanu a nakoniec kvások. Cesto som dobre vypracovala a nechala na teplom mieste kysnúť aspoň 1 hodinu.
  2. Po nakysnutí som cesto vyvaľkala zhruba na hrúbku prsta, potrela polovicou mletých oškvarkov a cesto som preložila. Nechala znova podkysnúť 20 minút. Tento postup sa znova opakuje ešte raz.
  3. Po odležaní som cesto rozvaľkala na hrúbku zhruba 3- 4 mm, pokrájala na štvorce asi 6x6 cm, do stredu dala slivkový lekvár, protiľahlé rohy som spojila a celé papučky potrela vajíčkom, aby sa lepšie rohy zlepili a neotvárali sa.
  4. Piekla som ich zhruba 15 minút pri teplote okolo 180 stupňov. Samozrejme záleží od druhu trúby. A po vychladnutí sme sa do nich celá rodina s chuťou pustili.