Orechový závin
Orechový závin

Orechový závin zo zemiakového cesta fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 15. novembra 2017
Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept)
Foto: olinecka

Tento koláč zo zemiakového cesta je naozaj výborný a netreba sa báť ho vyskúšať.

40-45 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g (uvarené v šupke)
180 g
90 g rozpustené
30 g
1/2 bal
štipka
Plnka:
100 g mleté (alebo lieskové)
40 g
3 PL
3 PL
1 ČL
60 g
Na potretie:
1 PL
1 PL
1 PL
 na posypanie pracovnej dosky




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle dáme na pracovnú dosku, ktorú pomúčime a necháme vychladnúť.

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme štipku soli, múku zmiešanú s práškom do pečiva, cukor, rozpustené maslo.

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme cesto.

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozvaľkáme na 2 mm hrúbku. Na panvicu dáme maslo pridáme mleté orechy a strúhanku, ktorú zľahka opečieme. Postupne pridávame cukor kryštálový a škoricu. Miešame, pokiaľ nám cukor nezačne karamelizovať. Dáme vychladnúť. Po vychladnutí posypeme na rozvaľkané cesto na vrch postrúhame čokoládu. 3 PL si z orechovej plnky odložíme na posypanie závinu.

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto zvinieme a zvrchu potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého vmiešame mlieko a med. Vrch posypeme zvyškom orechovej plnky.

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 35-40 minut do zlatista.

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

aleana
Hm, toto vyzerá veľmi zaujímavo. ..To je v podstate šúľancové cesto, nie? Geniálny nápad, urobiť z neho koláč...Musí chutiť fantasticky :-)
luwinka
Závin vyzerá dobre , vyskúšam ho určite . Ešte som taký nerobila ,kde ide zemiakové cesto. Dik za recept.
mitzy
zemiakové cesto v koláči je paráda, tiež jeden zemiakový poznám, z veľmi starej kuchárky knižky mojej starej mamy. krásny závin, @Olinecka
atulienka
Nie sú v ceste kvasnice, tak to je závin aj pre mňa. Skúsim ho urobiť aj s makovou plnkou, snáď trocha osvieženou strúhaným jablkom. Vďaka za receptík Olinečka.
jozka2
Vyzera vyborny,nemas ty,alebo niekto skusenost ako by to bolo s bezlepkovovou mukou?Diky za recept v pripade aj radu.
luwinka
@Olinecka ja som ho včera robila večer a dnes ráno som ho pokrájala. Je to vynikajúci závin. A tá vôňa z tých orieškov - mňam z tej vône orieškov nám voňal celý byt ešte ráno . Aj som zopár fotiek nafotila , tak ich tu pridávam.


frezia68
@Oline čka:Ďakujem za skvelý recept.Ešte som neochutnala,lebo je horúci a už chválim.Ale mám dôvod,lebo tá plnka je vyšší level.Na masle opražené orechy a skramelizovaný cukor=výborná a k tomu čokoláda,už pred pečením som maškrtila.Pridala som aj strúhané jablko a preto som závin neposypala,trocha som postrašila cukrom a pretože chcem mraziť(zemiakové cesto som ešte nemrazila),časť nie je pocukrovaná.A pre @Jo žka2: použila som bezlepkovú hladkú múku Jizerku 150 g a kukuričnú polohrubú cca 30 g.S cestom sa dobre pracuje,ale rozvaľkala som na papieri,lebo tak sa netrhá,keď ho zviniem.Tak nech sa Ti vydarí :-).


popoluska340
Dievcata uzasne nieco,nenarocne na suroviny,a chut vyborna.Vobec neni presladeny.Ja som bezlepkarka tak som dala Jizerku a Mix-It a celkom dobre sa s cestom pracovalo.Zemiaky som mala varene den dopredu.A s makovou naplnou to musi byt uzasne.Aj dcere som zobrala na kostovku,a ze vyborne.


havino
už som aj uložila, dám vedieť, páči sa mi, zo zemiakového cesta som ešte nepiekla
kikusiatko1507
Vyskusane,orechy nebolo kedy naluskat,tak bol makovy s jednym jablckom na zvlhcenie :-).Ani tam to jablko nebolo vidno,zato bol vyborny a rychlo urobeny.Nabuduce bude s orechami.
kucharka
Vyskúšaný a pochválený. Robila som orechový. Cesto je, kvôli zemiakom, trošku iné ako v normálnom kysnutom závine, neviem ako by som to pomenovala ... ťažšie alebo hutnejšie... ? Ale práve vďaka zemiakom je rovnako dobré aj na druhý a tretí deň, nie ako pri kysnutom, kedy je naj iba prvý deň.
Na budúce skúsim aj iné plnky. Ďakujem za recept.
Pekný zvyšok večera.


1x haji