Orechový závin
Orechový závin

Orechový závin zo zemiakového cesta fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 15. novembra 2017
Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept)
Foto: olinecka

Tento koláč zo zemiakového cesta je naozaj výborný a netreba sa báť ho vyskúšať.

40-45 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g (uvarené v šupke)
180 g
90 g rozpustené
30 g
1/2 bal
štipka
Plnka:
100 g mleté (alebo lieskové)
40 g
3 PL
3 PL
1 ČL
60 g
Na potretie:
1 PL
1 PL
1 PL
 na posypanie pracovnej dosky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle dáme na pracovnú dosku, ktorú pomúčime a necháme vychladnúť.

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme štipku soli, múku zmiešanú s práškom do pečiva, cukor, rozpustené maslo.

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme cesto.

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozvaľkáme na 2 mm hrúbku. Na panvicu dáme maslo pridáme mleté orechy a strúhanku, ktorú zľahka opečieme. Postupne pridávame cukor kryštálový a škoricu. Miešame, pokiaľ nám cukor nezačne karamelizovať. Dáme vychladnúť. Po vychladnutí posypeme na rozvaľkané cesto na vrch postrúhame čokoládu. 3 PL si z orechovej plnky odložíme na posypanie závinu.

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto zvinieme a zvrchu potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého vmiešame mlieko a med. Vrch posypeme zvyškom orechovej plnky.

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 35-40 minut do zlatista.

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Oline čka:Ďakujem za skvelý recept.Ešte som neochutnala,lebo je horúci a už chválim.Ale mám dôvod,lebo tá plnka je vyšší level.Na masle opražené orechy a skramelizovaný cukor=výborná a k tomu čokoláda,už pred pečením som maškrtila.Pridala som aj strúhané jablko a preto som závin neposypala,trocha som postrašila cukrom a pretože chcem mraziť(zemiakové cesto som ešte nemrazila),časť nie je pocukrovaná.A pre @Jo žka2: použila som bezlepkovú hladkú múku Jizerku 150 g a kukuričnú polohrubú cca 30 g.S cestom sa dobre pracuje,ale rozvaľkala som na papieri,lebo tak sa netrhá,keď ho zviniem.Tak nech sa Ti vydarí :-).