Orechový závin zo zemiakového cesta fotorecept
Foto: olinecka
Tento koláč zo zemiakového cesta je naozaj výborný a netreba sa báť ho vyskúšať.
príprava
na 180 °C
Suroviny
350 g (uvarené v šupke) |
|
180 g |
|
90 g rozpustené |
|
30 g |
|
1/2 bal |
|
štipka |
|
Plnka: | |
100 g mleté (alebo lieskové) |
|
40 g |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
60 g |
|
Na potretie: | |
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
na posypanie pracovnej dosky |
|
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle dáme na pracovnú dosku, ktorú pomúčime a necháme vychladnúť.
-
2
Pridáme štipku soli, múku zmiešanú s práškom do pečiva, cukor, rozpustené maslo.
-
3
Vypracujeme cesto.
-
4
Cesto rozvaľkáme na 2 mm hrúbku. Na panvicu dáme maslo pridáme mleté orechy a strúhanku, ktorú zľahka opečieme. Postupne pridávame cukor kryštálový a škoricu. Miešame, pokiaľ nám cukor nezačne karamelizovať. Dáme vychladnúť. Po vychladnutí posypeme na rozvaľkané cesto na vrch postrúhame čokoládu. 3 PL si z orechovej plnky odložíme na posypanie závinu.
-
5
Cesto zvinieme a zvrchu potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého vmiešame mlieko a med. Vrch posypeme zvyškom orechovej plnky.
-
6
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 35-40 minut do zlatista.
Nemám žiadnu skúsenosť,ale myslím , že sa dá použiť do tohto koláča.
Páči sa mi ,ako sa radíte Varechačky.Peknu nedeľu všetkým.
Na budúce skúsim aj iné plnky. Ďakujem za recept.
Pekný zvyšok večera.