Orechový závin
Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Tento koláč zo zemiakového cesta je naozaj výborný a netreba sa báť ho vyskúšať.
40-45 minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle dáme na pracovnú dosku, ktorú pomúčime a necháme vychladnúť.
- Pridáme štipku soli, múku zmiešanú s práškom do pečiva, cukor, rozpustené maslo.
- Vypracujeme cesto.
- Cesto rozvaľkáme na 2 mm hrúbku. Na panvicu dáme maslo pridáme mleté orechy a strúhanku, ktorú zľahka opečieme. Postupne pridávame cukor kryštálový a škoricu. Miešame, pokiaľ nám cukor nezačne karamelizovať. Dáme vychladnúť. Po vychladnutí posypeme na rozvaľkané cesto na vrch postrúhame čokoládu. 3 PL si z orechovej plnky odložíme na posypanie závinu.
- Cesto zvinieme a zvrchu potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého vmiešame mlieko a med. Vrch posypeme zvyškom orechovej plnky.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 35-40 minut do zlatista.