Orechový závin
Orechový závin

Výborný orechový závin bez kysnutia

frommykitchendotcom - bez fotkyfrommykitchendotcom, 26. mája 2024
30 minút
na 200-220 °C

Suroviny

500 g
1 bal.
1/4 KL
1 PL
200 g
1 ks
180 g
100 ml
Plnka:
200 g mleté
1 bal.
100 ml
podľa chuti
Na potretie:
1 ks
trochu




Postup

  1. 1

    Zmäknutý margarín vymiešame metličkou, pridáme vajce a kyslú smotanu a všetko spolu ešte raz vymiešame. Následne vlejeme mlieko a postupne budeme pridávať múku, ktorú sme v osobitnej nádobe zmiešali so všetkými práškovými surovinami.

  2. 2

    Vypracujeme cesto, ktoré potom rozdelíme na 3 rovnaké časti. Ak sa cesto ešte lepí, podľa potreby dodáme múku. Cesto nemusí dlho odstáť, úplne stačí kým pripravujeme plnku.

  3. 3

    Plnka: Orechy zomelieme, pridáme vanilkový a kryštálový cukor. Zalejeme horúcim mliekom a všetko dobre premiešame. Podľa chuti ešte dodáme nastrúhanú citrónovú kôru a hrozienka. My máme radi veľa plnky, takže v tomto prípade množstvo plnky je na 1 štrúdľu.

  4. 4

    Každú časť cesta rozvaľkáme na tenký štvorec a natrieme plnku až takmer po okraje. Jeden okraj necháme voľný asi 2 cm, to bude ten, ktorý bude na spodnej strane štrúdle keď ju zrolujeme.

  5. 5

    Hotové záviny uložíme na plech s papierom a potrieme rozšľahaným vajíčkom s olejom. Pečieme na 200-220 °C asi 30 minút. Po upečení prikryjeme utierkou kým závin trochu vychladne. Môžeme posypať práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

45678
Závin vyzerá famózne :-) určite sa budem inšpirovat,hlavne k vôli použitiu kypridla namiesto kvasníc. Vďaka .
farbuska
Aj mne sa závin na obrázku pozdáva. Zaraďujem na vyskúšanie a ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia