Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou fotorecept
Aktuálny na blížiace sa sviatky.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 6 ks |
|
| 240 g |
|
| 10 PL uvarená, vychladená |
|
| 240 g |
|
| 1 bal. |
|
| 180 g mleté |
|
| Na potretie korpusu: | |
|
|
|
| Krém: | |
| 650 ml |
|
| 2 bal. (v prášku) |
|
| 5-6 PL |
|
| 250 g čerstvé zmäknuté |
|
| Čokoládová poleva: | |
| 200 g (mliečna alebo horká) |
|
| 180 ml |
|
Postup
-
1
Suroviny na prípravu korpusu.
-
2
Žĺtky vymiešame s cukrom do hustej žĺtkovej peny, postupne po lyžiciach pridávame vlažnú uvarenú kávu, zašľaháme. Múku s práškom do pečiva preosejeme, zmiešame a vmiešame do žĺtkového základu spolu s mletými vlašskými orechmi.
-
3
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou vmiešame do cesta. Plech 25x35 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút.
-
4
Po upečení necháme korpus vychladnúť, boky upravíme a korpus prekrojíme na rovnaké polovice. Spodnú časť korpusu potrieme lekvárom. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding prelejeme do sklenenej nádoby, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.
-
5
Po vychladnutí puding mixérom rozmixujeme a po častiach zašľaháme pokrájané zmäknuté maslo. Asi 2/3 krému rozotrieme na lekvár, pomocou papiera na pečenie navrch položíme druhú časť korpusu, papier stiahneme z korpusu. Zľahka pritlačíme, tiež potrieme lekvárom a zvyškom krému.
-
6
Krém uhladíme a zákusok dáme do chladničky stuhnúť.
-
7
Poleva: Smotanu na šľahanie ohrejeme do horúca, vsypeme nasekanú čokoládu. Necháme krátko postáť, premiešame do rozpustenia. Mierne vychladíme a polevou polejeme celý vrch zákuska.
-
8
Odložíme do chladničky stuhnúť.
-
9
Pred podávaním nakrájame rezy. Dobrú chuť.









Diskusia k receptu