Orechový zákusok

Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Aktuálny na blížiace sa sviatky.

24-28
porcií
60 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na prípravu korpusu.
  2. Žĺtky vymiešame s cukrom do hustej žĺtkovej peny, postupne po lyžiciach pridávame vlažnú uvarenú kávu, zašľaháme. Múku s práškom do pečiva preosejeme, zmiešame a vmiešame do žĺtkového základu spolu s mletými vlašskými orechmi.
  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou vmiešame do cesta. Plech 25x35 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút.
  4. Po upečení necháme korpus vychladnúť, boky upravíme a korpus prekrojíme na rovnaké polovice. Spodnú časť korpusu potrieme lekvárom. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding prelejeme do sklenenej nádoby, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.
  5. Po vychladnutí puding mixérom rozmixujeme a po častiach zašľaháme pokrájané zmäknuté maslo. Asi 2/3 krému rozotrieme na lekvár, pomocou papiera na pečenie navrch položíme druhú časť korpusu, papier stiahneme z korpusu. Zľahka pritlačíme, tiež potrieme lekvárom a zvyškom krému.
  6. Krém uhladíme a zákusok dáme do chladničky stuhnúť.
  7. Poleva: Smotanu na šľahanie ohrejeme do horúca, vsypeme nasekanú čokoládu. Necháme krátko postáť, premiešame do rozpustenia. Mierne vychladíme a polevou polejeme celý vrch zákuska.
  8. Odložíme do chladničky stuhnúť.
  9. Pred podávaním nakrájame rezy. Dobrú chuť.