Orechový zákusok
Orechovo-kávový rez s karamelovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Aktuálny na blížiace sa sviatky.
|
24-28 porcií |
60 minút príprava |
25-30 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na prípravu korpusu.
- Žĺtky vymiešame s cukrom do hustej žĺtkovej peny, postupne po lyžiciach pridávame vlažnú uvarenú kávu, zašľaháme. Múku s práškom do pečiva preosejeme, zmiešame a vmiešame do žĺtkového základu spolu s mletými vlašskými orechmi.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou vmiešame do cesta. Plech 25x35 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút.
- Po upečení necháme korpus vychladnúť, boky upravíme a korpus prekrojíme na rovnaké polovice. Spodnú časť korpusu potrieme lekvárom. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding prelejeme do sklenenej nádoby, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí puding mixérom rozmixujeme a po častiach zašľaháme pokrájané zmäknuté maslo. Asi 2/3 krému rozotrieme na lekvár, pomocou papiera na pečenie navrch položíme druhú časť korpusu, papier stiahneme z korpusu. Zľahka pritlačíme, tiež potrieme lekvárom a zvyškom krému.
- Krém uhladíme a zákusok dáme do chladničky stuhnúť.
- Poleva: Smotanu na šľahanie ohrejeme do horúca, vsypeme nasekanú čokoládu. Necháme krátko postáť, premiešame do rozpustenia. Mierne vychladíme a polevou polejeme celý vrch zákuska.
- Odložíme do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním nakrájame rezy. Dobrú chuť.