Noky (gnocchi) v zeleninovej omáčke fotorecept

violeta - fotkavioleta, 2. marca 2018
Noky (gnocchi) v zeleninovej omáčke (fotorecept)
Foto: violeta

Toto jedlo vzniklo náhodne, zo surovín, ktoré práve boli doma. Máme ho s dcérou veľmi rady.

Suroviny

Noky:
Zeleninová omáčka:
 kúsok
1 ks
4 strúčiky
1 PL
1 väčší ks
1 ks
 kúsok
2 - 3 ks
500 ml (pasírované paradajky)
Ešte budeme potrebovať:




Postup

  1. 1

    Noky (gnocchi): zemiaky uvarené v šupke si očistím, postrúham, posolím. Pridám vajce, polohrubú múku a vypracujem mäkké cesto. Ja som tentokrát použila zemiaky z predošlého dňa, ktoré boli s petržlenovou vňaťou, preto ju je vidieť v ceste. Z cesta spravím valec, rozkrájam a z každého kusa urobím tenší valček, ktorý pokrájam na kúsky. To je všetko, s tvarovaním vidličkou sa nehrám :)

    Noky (gnocchi) v zeleninovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Noky (gnocchi) uvarím v slanej vode a pomastím slnečnicovým olejom, aby sa nezlepovali. Ak ich plánujete zjesť ihneď, môžete ich vložiť priamo do omáčky a samozrejme neolejovať.

    Noky (gnocchi) v zeleninovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeleninová omáčka: na troche slnečnicového oleja opražím slaninu, cibuľu, cesnak. Pridám nastrúhaný zázvor, mrkvu, petržlen, zeler a nakrájané paradajky. Najprv zeleninu opekám, potom podlejem trochou vody a podusím.

    Noky (gnocchi) v zeleninovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridám passatu (pasírované paradajky), podľa potreby doriedim vodou a znova chvíľu podusím. Počas dusenia omáčku dochutím bylinkovou soľou s chilli, bazalkou, oreganom, približne 1ČL cukru a soľou. Ja omáčku nemixujem, chutia mi v nej kúsky zeleniny, ale komu by vadili, môže mixnúť. Vtedy ju bude treba asi zriediť, napríklad vodou z nokov. Na každú porciu nastrúham parmezán. Je to veľmi chutné a pomerne rýchle jedlo.

    Noky (gnocchi) v zeleninovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

katka78
Neviem aká fyzika funguje u mňa v kuchyni, ale keď navarím noky ako máš na obrázku pri bode 2 (mimochodom, krásne!), tak kým sa dostanem k servírovaniu, polovica je vždy fuč, hoci som v kuchyni sama. Hmm..
haji
@Katka78 (2.3.2018 11:50)
Tomu se říká sublimace.
Obdivuji tento a iné recepty na noky, bo to je pro mě španělská vesnice. Mých pár pokusov skončilo buď kašou a nebo kamením. Prostě "tam" nejsem. Pěkný recept, výstavní noky, milá @Violeta !
katka78
@Haji (2.3.2018 12:14) ty si hlavička! Jasné, sublimácia! To mám ale oddnes krásnu výhovorku! ;-)
1x haji
haji
@Katka78 (2.3.2018 12:16)
Pokud jde o "spapání" či "sežrání" - tam to mám také jasné. Zásadně si "sežeru" brýle apod. - chodím, hledám a brýlí nět! Chvíli vyzývám Svatého Antoníčka /patrona mimojiné ztracených věcí/. Mezitím mám monolog: Že jsem je sežrala, netuším. Ale když už se tak stalo, tak ani nevím, jestli mi chutnaly!?! S těmi noky a chutí to bude jinak, ne, Kati?! haha
radost
Akože noky..gnoci-u nás šúlance /i keď môžu mať rôzne tvary-nielen šúlancové/ varím často..vajce nepridávam do cesta..sú mäkké i na druhý deň..
Dobré jedlo-aj pre nás s dedkom...
ampara
Paráda, kam sa hrabu tie kupované “šutre”!

motyka
Vyzerá to veľmi jedlé a keď posudzujem suroviny, tak určite aj veľmi chutné. Ja robím gnoci - šuľance, taktiež ako @ Violeta - tvar - a je to veľmi rýchle. Ale bez vajíčka - ako @ Radost. Doposiaľ, ale len s tvarohom, kyslou kapustou a slaninkou, s makom, s jablkami a karamelom. Toto je pre mňa nové a taktiež lákavé.Ďakujem za inšpiráciu.
luss44
máš ich parádne, omáčku uložím pre moje baby, ony sú také zeleninové.. na rozdiel odomňa.
violeta
Ďakujem dievčatá, že ste sa tu zastavili :)
Sama som bola prekvapená kvalitou týchto zemiakov, na tej veľmi záleží. Ja som bez vajíčka zemiakové cesto ešte neskúšala, ale môžem :)
Mám veľmi rada zeleninové jedlá, dnes je veľa možností po celý rok.
jack
Jój toto by som si dala.Hoci aj teraz ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia