Gnocchi

Noky (gnocchi) v zeleninovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: violeta

Toto jedlo vzniklo náhodne, zo surovín, ktoré práve boli doma. Máme ho s dcérou veľmi rady.

Suroviny

Postup

  1. Noky (gnocchi): zemiaky uvarené v šupke si očistím, postrúham, posolím. Pridám vajce, polohrubú múku a vypracujem mäkké cesto. Ja som tentokrát použila zemiaky z predošlého dňa, ktoré boli s petržlenovou vňaťou, preto ju je vidieť v ceste. Z cesta spravím valec, rozkrájam a z každého kusa urobím tenší valček, ktorý pokrájam na kúsky. To je všetko, s tvarovaním vidličkou sa nehrám :)
  2. Noky (gnocchi) uvarím v slanej vode a pomastím slnečnicovým olejom, aby sa nezlepovali. Ak ich plánujete zjesť ihneď, môžete ich vložiť priamo do omáčky a samozrejme neolejovať.
  3. Zeleninová omáčka: na troche slnečnicového oleja opražím slaninu, cibuľu, cesnak. Pridám nastrúhaný zázvor, mrkvu, petržlen, zeler a nakrájané paradajky. Najprv zeleninu opekám, potom podlejem trochou vody a podusím.
  4. Pridám passatu (pasírované paradajky), podľa potreby doriedim vodou a znova chvíľu podusím. Počas dusenia omáčku dochutím bylinkovou soľou s chilli, bazalkou, oreganom, približne 1ČL cukru a soľou. Ja omáčku nemixujem, chutia mi v nej kúsky zeleniny, ale komu by vadili, môže mixnúť. Vtedy ju bude treba asi zriediť, napríklad vodou z nokov. Na každú porciu nastrúham parmezán. Je to veľmi chutné a pomerne rýchle jedlo.