Nákyp z quinoy s pažítkovou omáčkou

sueclash - fotkasueclash, 9. novembra 2011
Nákyp z quinoy s pažítkovou omáčkou
Foto: sueclash

recept z môjho blogu: veggiecookin.wordpress.com

4
porcie
60 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
600 ml
400 g
2 ks
100 g
 čerstvo nastrúhaný
  na vymazanie formy
Na omáčku:
1 zväzok
1 ks
1 ČL
150 ml
100 g
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Quinou nahrejeme v hrnci, zalejeme vývarom a na malom ohni asi 15 minút varíme. Mrkvu očistíme, nakrájame a po 5 minútach varenia pridáme ku quinoy.

  2. 2

    Rúru predhrejeme na 200°C. Vymažeme bábovkovú formu s obsahom 1 a 1/2 litra. Rozklepneme vajíčka a oddelíme žĺtky od bielkov. Do vychladnutej quinoy vmiešame vaječné žĺtky a nastrúhaný syr. Bielky ušľaháme a tiež vmiešame. Cesto okoreníme a naplníme do formy. Pečieme v rúre na strednej priečke pri teplote 180°C asi 30 minút.

  3. 3

    Na omáčku na jemno nasekáme pažítku. Ošúpeme cibuľu, nadrobno ju nakrájame a opečieme na masle. Pridáme vývar, creme fraiche a nasekanú pažítku, dobre premiešame a necháme povariť. Vsypeme múku, omáčku povaríme a ochutíme citrónovou šťavou a korením. Podávame k upečenému nákypu.

Diskusia k receptu

flora17
Ahojcek,rozne nakypy robim aj ja,nakolko sme bezmasiti,skusila by som aj tento. len mi povedz prosim ta co to je quinoa.
rikina
Quinoa je tradičné jedlo Inkov. Quinnoa obsahuje vysoké množstvo bielkovin, pričom má vzácne vyvážený podiel aminokyselin. Používa sa do polievok, ako príloha namiesto ryže alebo zemiakov, na prípravu sladkých kaší alebo do nákypov.

PRÍPRAVA: Quinou prepláchneme studenou vodou a varíme podobne ako ryžu. Necelé 2 šálky vody a 1 hrnček quinoi privedieme k varu a varíme 15 – 20 min „na skus“ podobne ako cestoviny al dente.

VÝŽIVOVÉ INFORMÁCIE: Quinoa je prirodzene bezlepková, ľahko stráviteľná a má vysoký obsah bielkovín. 100 g obsahuje priemerne: energie 374 kcal / 1565 kJ, bielkoviny 13,10 g, sacharidy 68,9 g, tuky 5,8 g.

rikina
a podarilo sa mi nájsť ešte niečo:
Quinoa /mrlík čílsky/ je pseudoobilovina a preto neobsahuje lepok.Dlhodobo ju NASA zaraďuje ako číslo jedna potravinu pre astronautov.Pred použitím je potrebné ju opláchnuť, pretože obsahuje saponín ktorý má horkú chuť ,čím sa bráni pred vtáctvom a hmyzom v prírode.Má jemnú orieškovú chuť.Svojim zložením a vitamínmi spoľahlivo prevyšuje ryžu.

marianne69
Quinoa je jedna z mojich najoblubenejsich priloh a vobec jedal,recept urcite skusim,este som sa niekde docitala,ze je vyborna pre ludi s oslabenou funkciou obliciek,len pridraha je potvora,ale co je v tejto dobe lacne,ze?
sueclash
heh, asi uz bolo povedane vsetko.. ja som este vygooglila toto: Vzhľadom k tomu, quinoa je veľmi dobrým zdrojom mangánu a tiež dobrým zdrojom horčíka, železa, medi a fosforu, môže toto "zrno" byť veľmi cenné pre osoby s migrénami, cukrovkou a aterosklerózou.
Je tam tych prinosov pre zdravie popisanych este velmi vela, to by asi vydalo na cely clanok.. :-) treba vyskusat a presvedcit sa na vlastnej kozi.. :-)
evanaaa
U nás je tú quinou dostať? Možno je aj pod iným názvom? Také rôzne obilniny dostať v Kauflande, ale toto asi nie.
sueclash
hmm.. v kauflande neviem, ale predava sa v bio obchodikoch, napr. www.bio-obchod.sk
a mohli by ju mat aj dm drogerii podla mna, tam zvykli niekedy mavat vselijake vychytavky tohto druhu.. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia