Mezze, mezza, mazzah... (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

Mezze... sú to vlastne bohaté zeleninové, mäsové,studené, teplé a iné predjedlá, podávané v arabských krajinách, sú grilované, plnené, dusené, mixované a aj inak pripravené... zdroj: Dadalova kuchařka...

3-4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Postup

  1. ...kuracie mäso, ja som použil vykostené stehná, som nakrájal na stredne veľké kusy a kuraciu pečienku tiež. Z oleja, tymiánu, koriandru, ďumbiera, škorice a oleja som spravil marinádu a mäso som v nej asi hodinku nechal odpočívať. Potom som ho striedavo napichal na namočené špajle a dal som na mriežku a potom na plech grilovať pri 190°C asi 30 minút, áno, aj som ich raz otočil...
  2. ...baklažán som nakrájal na kolieska, asi 1cm hrubé a na grilovacej panvici som ich ugriloval, boli mladé a nie veľké, tak som ich nesolil a nenechal som ich ani vypotiť, neboli horké...
  3. ...po ugrilovaní som ich nasolil a nechal odpočinúť, aby pustili šťavu, potom som ich dobre postískal a zlial som ju. Nakrájal som ich na drobno a polovicu z nich som rozmixoval s pastou Tahini, cesnakom, citrónovou šťavou ( z asi polovice citróna) a olivovým olejom. Rozmixované som premiešal s nakrájanými a dochutil som ich soľou...
  4. ...malú cibuľku nakrájanú na drobno som orestoval na oleji, potom som pridal paradajky v konzerve (môžu byť aj čerstvé), bazalku, pálivú chilli pastu Harissu a soľ... omáčku som nechal, nech sa primerane zredukuje...a bola hotová :-) ... perfektne pikantná...
  5. ...ovčí syr som roztlačil vidličkou, pridal som hustý biely jogurt a nakrájaný čerstvý kôpor, dochutil som soľou a dal som odpočívať do chladničky...jogurtovo kôprový dip je hotový :-)
  6. ...jedli sme to s arabským chlebom pita, recept nepridávam, lebo ich tu je kopec a všetky sú perfektné. A čo vám poviem na záver? ... popálil som sa, porezal som sa, ale stálo to za to :-)... dobrú chuť