Medový koláč
Medový koláč

Medový koláč fotorecept

mrcookiecook - fotkamrcookiecook, 4. augusta 2022

Je celkom jednoduchý, dokopy tam toho ani moc nejde, je rýchlo pripravený a rýchlo hotový. Recept som objavil náhodou na internete. V originálnom recepte mal aj prívlastok "lenivý" koláč. No, ale hlavné je to, že je chutný a osviežujúci, aj keď by sa to možno z názvu nezdalo... :-)

8 - 10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
150 g
100 g
210 g
3 ks
1 ČL
 štipka
Plnka:
600 g
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Med nalejeme do nepriľnavej panvice, pridáme sódu bikarbónu a varíme. Stále miešame. Med najprv zosvetlie a spení sa. Miešame, kým nezmizne pena. Medzitým už med výrazne stmavol - skaramelizoval. Ide to veľmi rýchlo...

    Medový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme skaramelizovaný med, múku a štipku soli. Premiešame. Vylejeme do klasickej tortovej formy (priemer 20 - 23 cm), vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 30 minút pri teplote asi 180 °C. Pre istotu kontrolujeme krátko pred dopečením, pichnutím špajdle do cesta, či nie je surové.

    Medový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Úplne vychladnutý upečený korpus zvrchu zrežeme, zarovnáme. Tento odrezok potom použijeme na omrvinky, s ktorými posypeme na záver vrch koláča. Korpus ďalej dvakrát (pri druhom pečení sa mi podarilo aj trikrát prerezať) prerežeme. Vrstvy potrieme kyslou smotanou, ktorú sme si osladili podľa chuti cukrom a vanilínovým cukrom. Ak chcete, môžete smotanu zmiešať aj s tvarohom. Nakoniec posypeme omrvinkami z odrezku a dáme na 24 hodín do chladničky stuhnúť...

    Medový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po nekonečnom 24-hodinovom čakaní môžeme podávať svieži, medový koláčik...

    Medový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetkým bude chutiť. Dobrú chuť... :-)

    Medový koláč (fotorecept) - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Vděčný receptík, mmně by tvůj medový koláč chutil. Ano, čekání na rozležení v lednici je nejtěžší bod v postupu. Proti tomu je prokrojení koláča slabota. Díky za inspiraci.
janger
Lakavy, dobre vyzerajuci kolac- torta :-).
Ta kysla smotana nevyteka trosku z kolacika? Ale zalezi asi od jej hustoty. A zrejme sa aj do cesta trosku vsiakne a ho navlhci...