Medový koláč

Medový koláč (fotorecept)

Autor receptu: mrcookiecook

Je celkom jednoduchý, dokopy tam toho ani moc nejde, je rýchlo pripravený a rýchlo hotový.* Recept som objavil náhodou na internete. V originálnom recepte mal aj prívlastok "lenivý" koláč. No, ale hlavné je to, že je chutný a osviežujúci, aj keď by sa to možno z názvu nezdalo... :-)

8 - 10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Med nalejeme do nepriľnavej panvice, pridáme sódu bikarbónu a varíme. Stále miešame. Med najprv zosvetlie a spení sa. Miešame, kým nezmizne pena. Medzitým už med výrazne stmavol - skaramelizoval. Ide to veľmi rýchlo...
  2. Vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme skaramelizovaný med, múku a štipku soli. Premiešame. Vylejeme do klasickej tortovej formy (priemer 20 - 23 cm), vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 30 minút pri teplote asi 180 °C. Pre istotu kontrolujeme krátko pred dopečením, pichnutím špajdle do cesta, či nie je surové.
  3. Úplne vychladnutý upečený korpus zvrchu zrežeme, zarovnáme. Tento odrezok potom použijeme na omrvinky, s ktorými posypeme na záver vrch koláča. Korpus ďalej dvakrát (pri druhom pečení sa mi podarilo aj trikrát prerezať) prerežeme. Vrstvy potrieme kyslou smotanou, ktorú sme si osladili podľa chuti cukrom a vanilínovým cukrom. Ak chcete, môžete smotanu zmiešať aj s tvarohom. Nakoniec posypeme omrvinkami z odrezku a dáme na 24 hodín do chladničky stuhnúť...
  4. Po nekonečnom 24-hodinovom čakaní môžeme podávať svieži, medový koláčik...
  5. Všetkým bude chutiť. Dobrú chuť... :-)