Medový koláč
Medový koláč (fotorecept)
Autor receptu: mrcookiecook
Je celkom jednoduchý, dokopy tam toho ani moc nejde, je rýchlo pripravený a rýchlo hotový.* Recept som objavil náhodou na internete. V originálnom recepte mal aj prívlastok "lenivý" koláč. No, ale hlavné je to, že je chutný a osviežujúci, aj keď by sa to možno z názvu nezdalo... :-)
8 - 10 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Med nalejeme do nepriľnavej panvice, pridáme sódu bikarbónu a varíme. Stále miešame. Med najprv zosvetlie a spení sa. Miešame, kým nezmizne pena. Medzitým už med výrazne stmavol - skaramelizoval. Ide to veľmi rýchlo...
- Vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme skaramelizovaný med, múku a štipku soli. Premiešame. Vylejeme do klasickej tortovej formy (priemer 20 - 23 cm), vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 30 minút pri teplote asi 180 °C. Pre istotu kontrolujeme krátko pred dopečením, pichnutím špajdle do cesta, či nie je surové.
- Úplne vychladnutý upečený korpus zvrchu zrežeme, zarovnáme. Tento odrezok potom použijeme na omrvinky, s ktorými posypeme na záver vrch koláča. Korpus ďalej dvakrát (pri druhom pečení sa mi podarilo aj trikrát prerezať) prerežeme. Vrstvy potrieme kyslou smotanou, ktorú sme si osladili podľa chuti cukrom a vanilínovým cukrom. Ak chcete, môžete smotanu zmiešať aj s tvarohom. Nakoniec posypeme omrvinkami z odrezku a dáme na 24 hodín do chladničky stuhnúť...
- Po nekonečnom 24-hodinovom čakaní môžeme podávať svieži, medový koláčik...
- Všetkým bude chutiť. Dobrú chuť... :-)