Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou fotorecept
Foto: sracz
… sú delikatesa prevoňaná nastrúhanou kôrou z čerstvého pomaranča a cesnakom, servírovaná s cestovinou „Sea Shells (morské mušle)“. Rozmixovanou bielou fazuľou z konzervy „pureé“ Zobraziť celý popis… sú delikatesa prevoňaná nastrúhanou kôrou z čerstvého pomaranča a cesnakom, servírovaná s cestovinou „Sea Shells (morské mušle)“. Rozmixovanou bielou fazuľou z konzervy „pureé“ som získal krémovú konzistenciu polievky, pôvodom z Talianska. Na jej uvarenie ma inšpirovala moja „periférna pamäť, alias krajšia a lepšia 1/2“, po analýze originál rcp v „polievkovej biblii“ na str. 237. Ak Vám čírou náhodou ostal zvyšok domácej fazuľovej polievky, máte o starosť menej. Verte, nám chutilo! .. a veľmi!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na mäsové guľky: | |
1 - 2 ks |
|
4 - 5 PL |
|
350 g |
|
3 - 4 PL |
|
1 ks na kôru |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
2 - 3 pretlačené strúčiky |
|
1 ks |
|
3 - 4 PL na oprážanie |
|
Na základ: | |
450 - 500 g |
|
1 200 - 1 500 ml |
|
3 - 4 PL |
|
1 ks |
|
2 - 3 Strúčiky |
|
1 - 2 ks |
|
3 - 4 ks |
|
2 - 3 ks |
|
1 - 2 PL |
|
1 - 2 PL |
|
250 - 333 g |
|
250- 333 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
podľa potreby na posyp strúhaný |
|
Postup
-
1
mäsové guľky, ja som ich tvaroval pomocou 2 KL na „mandle“, som pripravil už večer pred varením; asi z 200 mm talianskej bagetky som odrezal kôrku a striedku som pokrájal asi na 6÷7 mm kocky (6÷7 PL „baj očko“), uložil som ich do pomocnej misky, pokropil 4 PL vlažného mlieka a nechal ~ 10´ „naboptnať“; potom som pridal pomleté mhovädzie mäso, na drobno pokrájanú petržlenovú vňať, postrúhanú kôru z jedného pomaranča, pretlačený cesnak a po mokka lyžičke (ML) soli a čerstvo mletého čierneho korenia; masu som ručne „stručne“ no dôkladne vymiešal
-
2
po chvíľke (5÷7´) „odpočinku“ som do zmesi postupne prilieval vyšľahané vajúčko a pomocou vidličky premiešal
-
3
z takto pripraveného „polotovaru“ som pomocou kávových lyžičiek vyformoval 15 mäsových „mandlí“,
-
4
ktoré som pozorne opiekol na troške rastlinného oleja a na papierovom obrúsku odložil, než pripravím polievkový základ
-
5
„zostava“ pripravená na varenie
-
6
konzervu bielej „Navy“ fazule aj s nálevom (po otvorení, prosím, ochutnať) so 100÷120 mm vývaru a dobrou PL hustého paradajkového krému (môžete ho nahradiť pretlakom alebo kečupom) som ponorným mixérom na hladko „roztentočkoval“,
-
7
na rastlinnom oleji som orestoval postrúhanú cibuľu s pretlačenými strúčikmi cesnaku, pridal k nej pokrájanú chilli papričku, mrkvu a zelerové stonky, premiešal, prikryl a dusil 5÷7´, priložil „fest“ PL čerstvého masla a po opätovnom premiešaní aj
-
8
soľ, čMČK a mletú sladkú papriku; 5´ podusil, zalial
-
9
rozmixovanou fazuľou a zvyškom vývaru, asi 5´ nechal povariť
-
10
do vriacej polievky som nasypal dve hrste cestovinových mušličiek (~ 250÷333 ml) a po ich uvarení „al dente“ (~ 5÷7´), pridal opečené mäsové „guľky“, pokrájané lístky bazaličky voňavej, nechal 5´ „prešťaviť“ a
-
11
mohol som, posypané mletým „parmesanom“ a ozdobené trojlístkami bazaličky, servírovať; komu sa polievka zdá málo „ohnivá“, môže si ju podľa chuti zvýrazniť napr. tabascom; do Vašej pozornosti dávam pohľad na mušličky, ktoré svoju veľkosť varením poriadne zväčšili; a ešte na záver: na budúce pripravím mäsoguľky aspoň z dobrého „polkila“ mäsa; boli výborné, ale bolo ich málo!!!
-
12
a ešte detail na „morské mušličky“, v polievke vykonávajúcich aj funkciu malých lyžičiek, do ktorých sa „nasáčkuje“ troška polievky; jedna jej porcia predstavuje 718 kcal/3014 kJ energie; 35 g proteínov; 80,9 g karbohydrátov, ako 10 g cukrov; 30,5 g tukov, ako 8,5 g saturátov; 53 mg cholesterol; 152 mg vápnika; 529 mg sodíka a 9,7 g vlákniny
Jasně budu baštit a v duchu Ti budu děkovat. Až tady budeš jezdit s tou lžící na ochutnávky, tak zajeď aj k nám na Moravu. Pozdravujem.