Marinovaná slanina na čečejovský spôsob fotorecept

pusta - fotkapusta, 13. mája 2013
Marinovaná slanina na čečejovský spôsob (fotorecept)
Foto: pusta

Táto slanina sa pri domácich zabíjačkách nakladá do rôzne ochutenej marinády do chladu na viac dní a potom sa uvarí, ale neúdi. Síce je Zobraziť celý popisTáto slanina sa pri domácich zabíjačkách nakladá do rôzne ochutenej marinády do chladu na viac dní a potom sa uvarí, ale neúdi. Síce je máj, veľmi sa teraz nezabíja, avšak tento recept v období novej jarnej zeleniny ma veľmi zaujal. Z tých mnohých, som vybrala recept na špecialitu z Čečejoviec, obce na východnom Slovensku, asi 20 km od Košíc. Tu sa pripravuje z podhrdliny, cisárskej slaniny a bôčiku s vysokým podielom tuku. Recept je jednoduchý, ale veľmi chutný, preto ho posúvam.

1 dávka - pre viac o
porcia
5+1 deň minút
príprava
4 hodiny minút
na 70 - 80 stupňov C °C

Suroviny

1000 g
1 - 2 hlavičky podľa veľkosti
cca 3 - 4 ks podľa veľkosti
cca 3 - 4 PL podľa chuti
podľa potreby
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Vykostený bôčik som zbavila kože, umyla som ho a prekrojila na dve časti, na skúšku som spravila len polovicu. Rozpis som dala na množstvo 1 kg. Obvykle sa používa na marinovanie :1. Podhrdlina nazývaná tiež podbradok alebo lalok. 2. Cisárska slanina, to je časť slaniny pochádzajúca z brušnej časti brava, je veľmi kvalitná, viac prerastená a šťavnatá. 3. Bôčik, ktorý je prerastený s vyšším obsahom tuku. Vo všetkých prípadoch ide o vyššiu vrstvu tuku nasadajúcu tesne na kožu. Táto slanina sa po marinovaní počas rôzne trvajúcej doby povarí a následne po oschnutí môže zaúdiť. Používa sa "vlhká marináda" vo vodnom roztoku rôzne okorenená, v ktorej je slanina naložená od niekoľkých dní až do 3 - 4 týždňov a až potom sa dalej spracuje. Úlohou marinády je, aby výrobok náležite skrehol, dozrel, ochutil sa a konzervoval. Slanina sa pred marinovaním pokrája na primerané vhodné kusy, podľa toho, na čo sa použije. V mojom recepte som použila marinovanie na čečejský spôsob, ktorý podrobne rozvediem v dalšom postupe.

    Marinovaná slanina na čečejovský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som 1 hlavičku cesnaku.

    Marinovaná slanina na čečejovský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prekrojený bôčik som dala do vhodného vyššieho hrnca, zaliala som ho dostatočným množstvom studenej vody asi 5 cm nad horný okraj slaniny, osolila som ho 2 PL soli a pridala som polovicu cesnaku.

    Marinovaná slanina na čečejovský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som ešte 2 bobkové listy, prikryla pokrievkou a odložila som na 5 dní marinovať do chladničky. Pri marinovaní na čečejovský spôsob sa viac korenín a ani iných prísad okrem soli, cesnaku a bobkových listov už nič nepridáva. V deň D som naložený bôčik po 5-tich dňoch vybrala, opláchla pod tečúcou studenou vodou, dala späť do hrnca, zaliala som ho čerstvou studenou vodou, pridala som znovu 2 PL soli, 2 bobkové listy a druhú polovicu cesnaku. Varila som ho odokrytý veľmi pomalým varom pri teplote 70 - 80 stupňov C po dobu 4 hodiny, počas varu som dopĺňala podľa potreby horúcou vodou, aby sa neprerušil var a bol stále ponorený pod hladinou vody, až bol bôčik mäkkučký ako masielko, odskúšala som vidličkou na mäso.

    Marinovaná slanina na čečejovský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäkký bôčik som vybrala, nechala som ho poriadne odkvapkať od vody a ihned som ho posypala z každej strany cez sitko mletou červenou sladkou madarskou Kalocsai paprikou, ktorá má krásnu červenú farbu a úžasnú zamatovú chuť.

    Marinovaná slanina na čečejovský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom sa na bôčik preosiala cez sitko mletú červenú papriku Kalocsai štipľavú a ešte horúci som ho odložila vychladnúť a stuhnúť do chladničky na 12 hodín - na noc. Pri čečejskom spôsobe sa používa jednoduchá marináda, po marinovaní sa dostatočne dlho povarí, nenatiera sa žiadnou kašičkou z papriky, korenia, soli, oleja a cesnaku, ale sa len posype preosiatou červenou paprikou ihned po uvarení a ešte za tepla sa odloží do chladničky. Práve pre tento postup je odlišná od iných spôsobov a zaujal ma.

    Marinovaná slanina na čečejovský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Aj ked je už po sezone zabíjačiek, je máj, pripravila som túto vynikajúcu čečejovskú špecialitu, dala som ju na podnos a podávala s jarnou cibuľkou, čerstvou zeleninovou paprikou a paradajkou. Najvhodnejšou prílohou je čerstvo upečený domáci chlieb, ale zvykne sa podávať aj so zemiakmi upečenými v šupke, najčastejšie na raňajky ale aj v priebehu dňa alebo ako studené pohostenie. Len jedno ľutujem, že som hned nepripravila celú dávku, taká lahôdka to je, dobrú chuť prajem.

    Marinovaná slanina na čečejovský spôsob (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

elysa
@pusta takýto bôčik sa aj u nás doma pri zabíjačkach robieval...to keď môj muž zbadá...
1x lianka
tiginko
ani som nevedela, že používam čečejský spôsob prípravy podhrdliny
:-) Robím podobne, len moja česká mama ma naučila cesnakom prešpikovať lalok, tak nám to chutí najviac. A nakoniec tiež len poprášiť paprikou. Je to dobrota preveliká, ale robievam len tak 1x do roka
kimlo
Fantastická vec! Úžasný recept hodný vyskúšania...
izabella929
veru, môže sa pripraviť aj viac.. uložiť do mrazničky a počas paradajkovo-paprikovej sezóny mňamkovina na popoludňajšie maškrtenie.-))je to veru chutná slaninka..) mám ju aj ja v mrazáku, čaká na sezónu zeleniny zo záhradky..tvoja slaninka vyzerá veľmi chutne.-))
angast
super recept aj podbradok. Zdravé , bez farbív a glutamanov .
Čisté omega tuky vzbudzujú v našom tele dobrú náladu a pohodu.
Ja si však musím dávať aj rozotretý cesnak s mletou čili papričkou.
mesiar50
Spravila si chutné jedlo, a mne si dobre podráždila chuťové bunky.Pekne
a logicky popísané.Jedlo ako stvorené k mladej cibuľke a k inej zelenine.My sme si zvykli k takejto chutnej dobrote upiecť zemiaky v
v šupke.Takto isto sa u nás robí obarový lalok resp.bôčik
Ale ak dovolíš takí môj tip... u nás ešte horúci bôčik natierame hneď ako prvé rozotretým cesnakom a soľou(samozrejme kto ten cesnak môže.)Prajem ti pekný večer


pusta
@mesiar50 , ja som chodievala v detstve na zabijačku k mojej dobrej a láskavej starej mame na dedinu pri dunajskej strede, kde sa obarový lalok alebo bôčik tiež potieral ešte horúci ako prvé s cesnkom a so soľou a potom opaprikoval, tak ako ty popisuješ. so zemiakmi sa nepodával, ale s čerstvým doma upečeným chlebom a cibuľou, hoci to bývavalo vždy v treskúcej zime.
v bratislave to poznám ako paprikový lalok.
v tomto recepte som postupovala podľa čečejského spôsobu, s výsledkom som veľmi spokojná, preto som ho aj podrobnejšie popísala a doplnila o moje vedomosti o surovej slanine a pácovaní. so zemiakmi pečenými v šupke, podávanými za tepla k tejto obarovej slanine som sa však stretla pri tomto recepte po prvýkrát a teraz, ked si to spomenul.
rozhodne je to lahôdka, hodná pozornosti aj mimo obdobia zabíjačiek.
dakujem za pochvalu a za čas, ktorý si tomuto receptu venoval aj s pridanou radou.
pekný večer aj tebe prajem.
pusta
@elysa , pevne dúfam, že to tvoj muž zbadá a spravíš aj ty :D
aj my sme kedysi robievali vždy len na zabíjačkách. to, čo dostať kúpiť v obchode, sa s domácim nedá ani porovnať.
dnes však nie je problém vyrobiť si túto pochúťku dom aj bez zabíjačky, hoci aj v paneláku :-) ako som to spravila teraz ja. preto som posunula recept aj pre ostatných.
akujem ti :-)
pusta
@tiginko , zvyklosti a spôsob prípravy sa môžu v jednotlivýchj regionoch, dokonca domoch od seba odlišovať. vyskúšala som aj tento čečejský spôsob a s výsledkom som naozaj veľmi spokojná.
špikovať cesnakom zvyknem tak ako tvoja mamička, pliecko alebo krkovičku, ak ju pečiem v celku.
dakujem.
pusta
@kimlo , áno tento recept naozaj stojí za vyskúšanie.
jednoduchý a vynikajúci. budem rada, ak vyskúšaš.
dakujem ti za krásne hodnotenie, vážim si to.
pusta
@izabellka929 , to je super nápad, že to mňa nenapadlo...mohla som urobiť viac a dať do mrazáku do zásoby.
dakujem.
pusta
@angast , veru bez farbív a glutamanov, super recept na domácu prípravu. tak ako vravíš, tie omega tuky vzbudzujú v našom tele pohodu a dobrú náladu :-)
dakujem ti za pochvalu.
sonulienka
keď pojdem na nákup určite si kúpim bočik a vyskúšam Tvoj vynikajúci recept. Už je v KK.
boxik
Pekný recept páči sa mi, vyskúšam. Iba by som dal na pravú mieru , že obec pri Košiciach sa volá Čečejovce , maďarsky Csécs .
pusta
@sonulienka , budem veľmi rada, ak vyskúšaš tento recept a máš ho v kk.
dakujem za uznanie..
pusta
@boxik , vdaka, že si si to všimol. jasne, že po slovensky sú toČečejovce, akosi mi to v texte ušlo. preladala som z madarčiny, kde v názve bolo Csécs, csécsi... už je opravené.
dakujem ti aj za pochvalu.
manya
práve niečo podobné robím, dala som tam aj vetvičku ligurčeka, muž si dá cesnak k tomu a v lete aj so zeleninkou.
elysa
@pusta to ja ďakujem Tebe:) nakopávaš ma riadne a riadne dobrým smerom...:-)
lianka
@pusta , výborný receptík, aj ja som robievala podobný bôčik, kým sme boli mladší , deti boli doma a cholesterol bol v norme, Ale teraz sa snažím mastnejším jedlám vyhýbať, takže ho už nerobím. Ale mamka zvykla takto na jar, keď sa oteplievalo, opaprikovať riadnu údenú domácu slaninu a naukladať ju do kameninového hrnca, zaviazala pergamenom a uložila do studenej komory.Cez leto keď bola paprika, rajčina, cibuľa tak sme len vyťahovali z hrnca. To bola fajnotka. Kto zabíja a má slaninu nech skúsi. je to výborné.
1x martau
pusta
@lianka , údenú slaninu, teda jej časť sme robili ako ty. ale táto lahôdka je neúdená, takú sme chceli, teda obarovú paprikovú. koľko domácností, toľko zvyklostí :-) a cholesterol v mojom veku ja už neriešim :-) už toho veľa nezostáva, tak je to.
dakujem za pochvalu -
radost
@pusta
dobré ránko..!!
len ty pekne ešte cholesterol rieš-a zo života sa aspoň 20 rokov teš...:-)
to ma napadlo práve..ked sme rovnako...mladé...:-)
samanka
@pusta slaninka je pekná, iste aj chutná, len oprav prosím ten názov. Správne má byť "na čečejovský spôsob", potom sú už len Čečenci (čečenský), ktorí žijú na Kaukaze. V prvom momente som sa zľakla, že si bola na Kaukaze medzi povstalcami....:-)))
pusta
@samanka , názov som prekladala z madarčiny, nenazvala som túto slaninu ako "čečenská, teda ponechávam jej názov tak ako je v nadpise. tiež som uvažovala pôvodne nad názvom čečejovský, ale správne po slovensky je: čečejský.
základ od slova Čečejovce sa tvorí odtrhnutím prípony ...ovce, potom koreň slova je "Čečej"
na aký spôsob?
ku koreňu slova sa pridáva prípona - ...ský, teda: čečejský
je naozaj chutná a výborná.
dakujem za pochvalu.
1x martau
lakey
Vo vyargumentovávaní svojich tvrdení si fakt dobrá, ale mýliš sa. Správne je naozaj čečejovský. (Ak je to vytvorené od "Čečejovce").
pusta
@lakey , holé tvrdenie z tvojej strany nestačí, zdôvodni pravopisne a gramaticky. ak to spravíš a budeš mať pravdu, zmením pôvodný názov, hoci nemusím.
dakujem.
pusta
@lakey , ešte pre tvoje info:
vychádzala som z koreňa slova a koreňslova v danom prípade je:
správne "Čečej"
a nie"Cečejov" - nesprávne.
pusta
@lakey , ešte pre tvoje info:
vychádzala som z koreňa slova a koreňslova v danom prípade je:
správne "Čečej"
a nie"Cečejov" - nesprávne.
lakey
Nemusiš nič meniť, kvôli mne rozhodne nie. Vychádzala si zo zlého predpokladu. Koreň slova Čečejovce je proste Čečejovce. Žiadne Čečej. Osobné podstatné mena sa nerozkladajú. Ty máš zrejme skúsenosť z českým jazykom, pretože podobne čo robíš sa to deje v Češtine.

pusta
@lakey , nevychádzam z češtiny, ale zo slovenčiny.
nehnevaj sa na mňa, ale koreň slova nie je Čečejovce, ale názov, od ktorého sa koreň slova tvorí.
koreň slova sa tvorí od názvu Čečejovce odtrhnutím prípony ...ovce a potom po slovensky správne je koreň slova "Čečej - ".
lakey
Ako myslíš, prajem všetko dobré.
pusta
@lakey , ja som to len chcela vedieť, nie sporiť sa. nevysvetli/la si to a nezdôvodnil/a náležite. škoda. okrem toho to nie je "osobné" podstatné meno.
tiež ti prajem všetko dobré.
pusta
@samanka , opravené.
nemusia ísť všetci učitelia Slovenčiny do hája, len som čakala, že mi to vysvetlíš, to sa však nestalo. predpokladala som, že to spravíš. taká lekcia zo slovenského jazyka nikomu nezaškodí, ani mne. nie všetko je na prvý pohľad také zrejmé a jasné. hľadala som, kde som mohla, ale nenašla som.
ak vravíš,že hoci aj čečenská - nehnevaj sa na mňa, ale to hádam nie.
v poriadku, ked ťa toto tak škrelo, len potom čo vravíš na to nekonečné množstvo hrubých chýb? vo vybraných slovách, myslím ypsilonové chyby, tiež v 1.p. mn.č. a v 6.p. j.č, tiež chyby v skloňovaní, časovaní, čiarky v so vzťažných súvetiach a inde, chyby štylistické a iné.
ešte ani raz si nemala výhrady, ani žiadne pripomienky.- to zámerne a blahosklonne prehliadaš???
vtedy neposielaš učiteľov Slovenčiny do hája?
bnalim
Podbradok, niekým zvaný tiež lalok,
- obyčajne zabíjačkový výrobok sa zvykol u nás na zabíjačkách robiť tak, že sa varil v kotli, bez ingrediencií, až úplne do mäkka, - musel byť ako "maslo",
- po vytiahnutí z vody sa okamžite za horúca poriadne potrel mletým cesnakom, potom poriadne soľou, obalil v sladkej mletej paprike s malým prídavkom ostrej a takto odložil vychladnúť. ( Je to starý, pôvodný, presídlenecký recept, či spôsob...) - podobne sa dá urobiť aj mastný bôčik, mimo zabíjačky, ..... jedával sa u nás výlučne s chlebom, niekto si k tomu vzal zaváranú feferónku, či baraní roh, - je to vždy lahôdka pre tých, čo majú radi podobné výrobky.
bnalim
Podbradok, niekým zvaný tiež lalok,
- obyčajne zabíjačkový výrobok sa zvykol u nás na zabíjačkách robiť tak, že sa varil v kotli, bez ingrediencií, až úplne do mäkka, - musel byť ako "maslo",
- po vytiahnutí z vody sa okamžite za horúca poriadne potrel mletým cesnakom, potom poriadne soľou, obalil v sladkej mletej paprike s malým prídavkom ostrej a takto odložil vychladnúť. ( Je to starý, pôvodný, presídlenecký recept, či spôsob...) - podobne sa dá urobiť aj mastný bôčik, mimo zabíjačky, ..... jedával sa u nás výlučne s chlebom, niekto si k tomu vzal zaváranú feferónku, či baraní roh, - je to vždy lahôdka pre tých, čo majú radi podobné výrobky.
pusta
@bnalim , presne tak sa to robilo na zabíjačkách aj u nás doma. v tomto recepte som však vybrala čečejovský spôsob a môžem povedať, že nie je ani menej cesnakový, ani menej paprikový, je mäkkučký ako maslo. dá sa pripraviť aj osobitne v malom množstve, teda bez všetkých tých dobrôt, ktoré sa pi zabíjačke varia v tom veľkom kotli.
som rada, že si sa podelil o svoju skúsenosť a vaše zvyklosti na zabíjačke.
dodala by som hádam len toľko k tejto téme, že sú väčšie-menšie odchýlky pri príprave tejto lahôdky na domácich zabíjačkách v rôznych regionoch, v jednotlivých dedinách, ba čo viac, dá sa povedať, že aj od domu k domu to môže byť iné a inak sa nazývať.
preto je ťažko povedať, že koho je ten pôvodný recept vlastne a ktorý je ten správny.
veľmi pekne dakujem za tvoj pekný a milý príspevok.
pusta
pre všetkých:
konzultovala som názov "čečejský" a "čečejovský". div sa svete, obidva tvary sú správne. podobne ako je tvar "dva" a "dve".
nejedná sa o osobné podstatné meno, ale o vlastné prídavné meno podľa slovného rozboru.
Slovenčina je živý jazyk, stále sa vyvíja a mení, taktiež s jeho vývojom sa menia aj pravidlá slovenského jazyka.
pusta
@radost ,
dobré ránko aj tebe.
dakujem ti za starosť o mňa, ale ja už takéto veci neriešim, lebo viem, že ja to už mám, ako sa vraví: za pár... :-)
a takéto hriešne dobré dobroty patria k mojim drobným radostiam. aby som pravdu povedala, asi 30 rokov som ju nejedla a toto "zhrešenie" tak neuveriteľne potešilo :-)
prajem ti krásny a vydarený deň, nech sa ti darí a dakujem.
lacquer
Odjakživa cez dedinu tiekol čečejovský potok, nie čečejský. Ani burza starožitností nikdy nebola čečejská. Takže tak.
irenaw
toto dostane toho roku otec k narodeninám namiesto torty, som si istá, že bude spokojný :-)
jujoska
@pusta ja viem, ze tu okolo toho bolo popisane uz dost, ale neda mi to: neviem s kym si "konzultovala" , ale pochybujem, ze ak sa obec vola Čečejovce, tak by mohlo byt vlastne pridavne meno "čečejský". To by museli byt Čečejce. Ved si pekne opravila nazov a teda uznala, ze to tak ma byt. Nikto ti nemoze nic vytknut, kazdy sa moze predsa zmylit, hlavne ked si to uzna. Inak skvely recept
pusta
@llacquer , ved ja sa nehádam. len nikto mi tu nedal exaktné gramatické zdôvodnenie a preto som konzultovala, čo mi bolo vysvetlené tak, ako som napísala. tiež mi bolo povedané, že to, čo sa nájde vo wiki a inde, bolo správne podľa pravidiel v tom čase a nič nie je odjakživa, ani na veky, a pravidlá sa menia s vývojiom živého jazyka.
len toľko k celému.
pusta
@jujoska , čo sa mňa osobne týka, áno, ja som to uznala a aj opravila, nerobí mi to žiadne problémy :-) len som sa dozvedela, že obidva tvary sú správne.
dakujem za pochvalu.
pusta
@irenaw ,
ty si neskutočná milujúca dcéra, asi vieš, čo má otec rád a čo ho poteší.
a vieš, že je to super a originálny nápad?
dakujem.
irenaw
@pusta prosím ťa, ako som si to v hlave plánovala, tak mi napadlo, ako je to so skladovanm? koľko to vydrží v chladničke? ak to zamrazím, poznačí to kvalitu? nechcem ťa otravovať, ale aby som vedela odhadnúť, koľko toho spravím, aby to oslávenec stihol pojesť bez ujmy na trávení :-). ďakujem za odpoveď
pusta
@irenaw , už som ti psala, ale spadol mi net. tak ešte raz.
ja mám chladničku nastavenú na 6 stupňov, môžem ísť dole až na 2 stupne. túto slaninu som marinovala v chladničke na 6 stupňov. pri tejto teplote by mala v pohode vydržať 7 -10 dní, ved je konzervovaná soľou.. ešte slaninu som nestihlla zmraziť, minula sa za 2 dni.
mrazničku mám nastavenú na mínus 24 stupňov. zmrazovala som však hotovú úplne vychladnutú tlačenku podľa rady mojej sesternice, ktorá to robí vo veľkom.
zabalila som ju do mikroténového vrecka, dala do plastovej krabicea so mrazáku.
asi po mesiaci o ňu poprosil môj najlepší priateľ, vybrala som deň predtým z mrazáku, nechala som rozmraziť voľne pri izbovej teplote, bola vynikajúca ako za čerstva urobená, aj čo do chuti, tak aj čo do kvality.
dúfam, že som ti pomohla.
irenaw
samozrejme, že pomohla, ďakujem veľmi pekne :-) pekný večer ti želám
bambulka
čečejovce sú na východnom slovensku chodila som tam do školy,po slovensky :čečejovce,po madarsky csécs./čéč/.
pusta
@bambulka , si naozaj veľmi milá, ale ja som to uviedla už v úvodereceptu, len si to prečítaj.
dakujem ti za príspevok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia