Marinovaná slanina na čečejovský spôsob (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Táto slanina sa pri domácich zabíjačkách nakladá do rôzne ochutenej marinády do chladu na viac dní a potom sa uvarí, ale neúdi. Síce je máj, veľmi sa teraz nezabíja, avšak tento recept v období novej jarnej zeleniny ma veľmi zaujal. Z tých mnohých, som vybrala recept na špecialitu z Čečejoviec, obce na východnom Slovensku, asi 20 km od Košíc. Tu sa pripravuje z podhrdliny, cisárskej slaniny a bôčiku s vysokým podielom tuku. Recept je jednoduchý, ale veľmi chutný, preto ho posúvam.

1 dávka - pre viac o
porcia
5+1 deň minút
príprava
4 hodiny minút
na 70 - 80 stupňov C °C

Suroviny

Postup

  1. Vykostený bôčik som zbavila kože, umyla som ho a prekrojila na dve časti, na skúšku som spravila len polovicu. Rozpis som dala na množstvo 1 kg. Obvykle sa používa na marinovanie :1. Podhrdlina nazývaná tiež podbradok alebo lalok. 2. Cisárska slanina, to je časť slaniny pochádzajúca z brušnej časti brava, je veľmi kvalitná, viac prerastená a šťavnatá. 3. Bôčik, ktorý je prerastený s vyšším obsahom tuku. Vo všetkých prípadoch ide o vyššiu vrstvu tuku nasadajúcu tesne na kožu. Táto slanina sa po marinovaní počas rôzne trvajúcej doby povarí a následne po oschnutí môže zaúdiť. Používa sa "vlhká marináda" vo vodnom roztoku rôzne okorenená, v ktorej je slanina naložená od niekoľkých dní až do 3 - 4 týždňov a až potom sa dalej spracuje. Úlohou marinády je, aby výrobok náležite skrehol, dozrel, ochutil sa a konzervoval. Slanina sa pred marinovaním pokrája na primerané vhodné kusy, podľa toho, na čo sa použije. V mojom recepte som použila marinovanie na čečejský spôsob, ktorý podrobne rozvediem v dalšom postupe.
  2. Očistila som 1 hlavičku cesnaku.
  3. Prekrojený bôčik som dala do vhodného vyššieho hrnca, zaliala som ho dostatočným množstvom studenej vody asi 5 cm nad horný okraj slaniny, osolila som ho 2 PL soli a pridala som polovicu cesnaku.
  4. Pridala som ešte 2 bobkové listy, prikryla pokrievkou a odložila som na 5 dní marinovať do chladničky. Pri marinovaní na čečejovský spôsob sa viac korenín a ani iných prísad okrem soli, cesnaku a bobkových listov už nič nepridáva. V deň D som naložený bôčik po 5-tich dňoch vybrala, opláchla pod tečúcou studenou vodou, dala späť do hrnca, zaliala som ho čerstvou studenou vodou, pridala som znovu 2 PL soli, 2 bobkové listy a druhú polovicu cesnaku. Varila som ho odokrytý veľmi pomalým varom pri teplote 70 - 80 stupňov C po dobu 4 hodiny, počas varu som dopĺňala podľa potreby horúcou vodou, aby sa neprerušil var a bol stále ponorený pod hladinou vody, až bol bôčik mäkkučký ako masielko, odskúšala som vidličkou na mäso.
  5. Mäkký bôčik som vybrala, nechala som ho poriadne odkvapkať od vody a ihned som ho posypala z každej strany cez sitko mletou červenou sladkou madarskou Kalocsai paprikou, ktorá má krásnu červenú farbu a úžasnú zamatovú chuť.
  6. Potom sa na bôčik preosiala cez sitko mletú červenú papriku Kalocsai štipľavú a ešte horúci som ho odložila vychladnúť a stuhnúť do chladničky na 12 hodín - na noc. Pri čečejskom spôsobe sa používa jednoduchá marináda, po marinovaní sa dostatočne dlho povarí, nenatiera sa žiadnou kašičkou z papriky, korenia, soli, oleja a cesnaku, ale sa len posype preosiatou červenou paprikou ihned po uvarení a ešte za tepla sa odloží do chladničky. Práve pre tento postup je odlišná od iných spôsobov a zaujal ma.
  7. Aj ked je už po sezone zabíjačiek, je máj, pripravila som túto vynikajúcu čečejovskú špecialitu, dala som ju na podnos a podávala s jarnou cibuľkou, čerstvou zeleninovou paprikou a paradajkou. Najvhodnejšou prílohou je čerstvo upečený domáci chlieb, ale zvykne sa podávať aj so zemiakmi upečenými v šupke, najčastejšie na raňajky ale aj v priebehu dňa alebo ako studené pohostenie. Len jedno ľutujem, že som hned nepripravila celú dávku, taká lahôdka to je, dobrú chuť prajem.