Marinovaná pečená krkovička à la Jayrro

jayrro - bez fotkyjayrro, 28. novembra 2014

Receptov na pečenú krkovičku je nespočetne veľa, ale žiadny podobný recept som ešte nevidel. Vymyslel som ho sám, podľa zaužívaných zvyklostí a postupov, len Zobraziť celý popisReceptov na pečenú krkovičku je nespočetne veľa, ale žiadny podobný recept som ešte nevidel. Vymyslel som ho sám, podľa zaužívaných zvyklostí a postupov, len som doplnil vlastné ingrediencie. Recept sa u nás veľmi rýchlo uchytil, tak sa chcem s ním podeliť aj s vami.

4-6
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 220 °C

Suroviny

1-1,5 kg
1-2 ks
minimálne 10 strúčikov
2-3 korene
2-3 korene
1 ks
 (alebo tvrdý syr nakrájaný na plátky)




Postup

  1. 1

    Umytú krkovičku zakrojíme ako keby sme chceli nakrájat asi 1 centimetrové plátky, ale neprekrojíme celkom, nech je spodok schytený.

  2. 2

    Zamiešame marinádu: červené víno, trocha oleja, roztlačený cesnak( aspon 8 strúčikov ale kludne aj viac- pravdaže podľa chuti), mletý koriander, korenie štyroch farieb, mletú rascu aj celú rascu a soľ - toto všetko zmiešame v hrnčeku. Množstvo vám nepoviem, pretože vždy robím podľa chuti, nie podľa množstva.

  3. 3

    Nakrájame si koreňovú zeleninku na krúžky, alebo plátky asi 1-2 mm hrubé. Citrón umyjeme a nakrájame na tenké krúžky aj s kôrkou. Krúžky potom ešte rozkrojíme na štvrtinky.

  4. 4

    Zakrojené mäso uložíme do jenskej mysky, poriadne potrieme zarobenov marinádou aj v zárezoch a do každého zo zárezov poukladáme striedavo krúžky petržlena a mrkvy a kúsky z citrónu.Citrón, ak sú veľké časti, odporúčam radšej ešte rozkrojiť na menšie a lepsšie rozložit. Keď bude len jeden väčší, tak sa tá chut nerozdelí rovnomerne. Zvyšok marinády ešte rozlejeme po celom mäse, trošku ju vtlapkáme alebo vmasírujeme. Celé to prikryjeme fóliou a dáme aspoň na noc odstáť v chladničke.

  5. 5

    Pred pečením ešte nakrájame cibulu na pásiky/mesiačiky a po obvode pod mäso rovnomerne rozsypeme. Dolejeme tšroku vody, ale nie veľa, lebo aj cibula aj mäso pustí eštš šťavu a prikryjeme alobalom, alebo pokrievkou na jenskú mysu. Dáme do predhriatej trúby asi na 220°C asi na 1 hodinu. Pichneme medzi zarezmi do spodku, kde je mäso najhrubšie, či je mäkké, ak nie dáme naspäť do trúby pokial nezmäkne.

  6. 6

    Keď je mäso mäkké, odkryjeme ho. Medzery medzy plátkami si nožíkom, alebo niečím podobným otvorýme a dáme medzi ne plátky syru, koľko sa zmestí. Nech neprečnieva syr veľmi, lebo rýchlo začne prihárať. Dáme ešte odokryté na chvýlku naspäť do trúby, nech sa zbytočná štava odparí a mäso nech je chrumkavé. Teplotu môžeme už aj zvýšiť, ked chceme suchšie a chrumkavejšie mäsko.

  7. 7

    Podávame s ryžou, alebo zemiakovým pyré. Recept by mal byť cca na 4-6 porcií, ale u nás doma kilo mäsa to dvaja s mamou zjeme na jeden obed :-)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia