Marinovaná pečená krkovička à la Jayrro

Autor receptu: jayrro

Receptov na pečenú krkovičku je nespočetne veľa, ale žiadny podobný recept som ešte nevidel. Vymyslel som ho sám, podľa zaužívaných zvyklostí a postupov, len som doplnil vlastné ingrediencie. Recept sa u nás veľmi rýchlo uchytil, tak sa chcem s ním podeliť aj s vami.

4-6
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Umytú krkovičku zakrojíme ako keby sme chceli nakrájat asi 1 centimetrové plátky, ale neprekrojíme celkom, nech je spodok schytený.
  2. Zamiešame marinádu: červené víno, trocha oleja, roztlačený cesnak( aspon 8 strúčikov ale kludne aj viac- pravdaže podľa chuti), mletý koriander, korenie štyroch farieb, mletú rascu aj celú rascu a soľ - toto všetko zmiešame v hrnčeku. Množstvo vám nepoviem, pretože vždy robím podľa chuti, nie podľa množstva.
  3. Nakrájame si koreňovú zeleninku na krúžky, alebo plátky asi 1-2 mm hrubé. Citrón umyjeme a nakrájame na tenké krúžky aj s kôrkou. Krúžky potom ešte rozkrojíme na štvrtinky.
  4. Zakrojené mäso uložíme do jenskej mysky, poriadne potrieme zarobenov marinádou aj v zárezoch a do každého zo zárezov poukladáme striedavo krúžky petržlena a mrkvy a kúsky z citrónu.Citrón, ak sú veľké časti, odporúčam radšej ešte rozkrojiť na menšie a lepsšie rozložit. Keď bude len jeden väčší, tak sa tá chut nerozdelí rovnomerne. Zvyšok marinády ešte rozlejeme po celom mäse, trošku ju vtlapkáme alebo vmasírujeme. Celé to prikryjeme fóliou a dáme aspoň na noc odstáť v chladničke.
  5. Pred pečením ešte nakrájame cibulu na pásiky/mesiačiky a po obvode pod mäso rovnomerne rozsypeme. Dolejeme tšroku vody, ale nie veľa, lebo aj cibula aj mäso pustí eštš šťavu a prikryjeme alobalom, alebo pokrievkou na jenskú mysu. Dáme do predhriatej trúby asi na 220°C asi na 1 hodinu. Pichneme medzi zarezmi do spodku, kde je mäso najhrubšie, či je mäkké, ak nie dáme naspäť do trúby pokial nezmäkne.
  6. Keď je mäso mäkké, odkryjeme ho. Medzery medzy plátkami si nožíkom, alebo niečím podobným otvorýme a dáme medzi ne plátky syru, koľko sa zmestí. Nech neprečnieva syr veľmi, lebo rýchlo začne prihárať. Dáme ešte odokryté na chvýlku naspäť do trúby, nech sa zbytočná štava odparí a mäso nech je chrumkavé. Teplotu môžeme už aj zvýšiť, ked chceme suchšie a chrumkavejšie mäsko.
  7. Podávame s ryžou, alebo zemiakovým pyré. Recept by mal byť cca na 4-6 porcií, ale u nás doma kilo mäsa to dvaja s mamou zjeme na jeden obed :-)