Mandľovo-kakaový zákusok s višňovým džemom
Ľahký kakaový a vanilkový korpus z mandľového mlieka, spojené tvarohovo-smotanovou plnkou a višňovým džemom. Nadýchaný, svieži dezert na oslavy aj bežné víkendy.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Kakaový korpus: | |
| 5 ks (veľkosť L) |
|
| 100 g |
|
| 50 g |
|
| 20 g |
|
| štipka |
|
| Vanilkovo-mandľový korpus: | |
| 1 ks |
|
| 100 g |
|
| 150 g |
|
| 120 ml |
|
| 60 ml |
|
| 1 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| Plnka: | |
| 250 g |
|
| 200 ml (33 %) |
|
| 150 g |
|
| 1 bal. |
|
| 2 PL |
|
| 1/2 ČL |
|
| Na potretie: | |
| 120 g |
|
Postup
-
1
Kakaový korpus: Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do pevného snehu. Žĺtky vymiešame s cukrom do hustej bledožltej peny (cca 4–5 minút). Do žĺtkovej peny preosejeme kakao a kukuričný škrob, zľahka vmiešame. Po častiach pridávame sneh a jemne premiešavame stierkou, aby hmota nespadla. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech. Pečieme 10 minút pri 180 °C. Po upečení necháme korpus úplne vychladnúť a opatrne prerežeme na dve rovnaké časti.
- 2
Vanilkovo-mandľový korpus: Rúru opäť predhrejeme na 180 °C. Vajce vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej, mandľové mlieko a citrónovú šťavu. Krátko premiešame. Do zmesi preosejeme múku a kypriaci prášok. Nalejeme do formy/pekáča. Pečieme 18–20 minút pri 180 °C. Necháme vychladnúť a rozrežeme na dve rovnaké polovice.
- 3
Plnka: Vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuhej konzistencie. V miske premiešame tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový cukor, práškový cukor a vanilkový extrakt. Do zmesi zľahka vmiešame šľahačku – vznikne pevná, stabilná krémová plnka.
- 4
Polovicu kakaového korpusu položíme na podnos. Natrieme časť plnky. Položíme druhú polovicu kakaového korpusu. Ďalšia tenká vrstva plnky. Položíme polovicu vanilkovo-mandľového korpusu. Natrieme ho višňovým džemom. Na džem rozotrieme ďalšiu vrstvu plnky. Priložíme posledný vanilkovo-mandľový korpus. Povrch potrieme zvyškom plnky. Necháme stuhnúť minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc.
Tiež krémový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu