Krémový zákusok

Mandľovo-kakaový zákusok s višňovým džemom

Autor receptu: ellie17

Ľahký kakaový a vanilkový korpus z mandľového mlieka, spojené tvarohovo-smotanovou plnkou a višňovým džemom.* Nadýchaný, svieži dezert na oslavy aj bežné víkendy.

12
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kakaový korpus: Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do pevného snehu. Žĺtky vymiešame s cukrom do hustej bledožltej peny (cca 4–5 minút). Do žĺtkovej peny preosejeme kakao a kukuričný škrob, zľahka vmiešame. Po častiach pridávame sneh a jemne premiešavame stierkou, aby hmota nespadla. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech. Pečieme 10 minút pri 180 °C. Po upečení necháme korpus úplne vychladnúť a opatrne prerežeme na dve rovnaké časti.
  2. Vanilkovo-mandľový korpus: Rúru opäť predhrejeme na 180 °C. Vajce vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej, mandľové mlieko a citrónovú šťavu. Krátko premiešame. Do zmesi preosejeme múku a kypriaci prášok. Nalejeme do formy/pekáča. Pečieme 18–20 minút pri 180 °C. Necháme vychladnúť a rozrežeme na dve rovnaké polovice.
  3. Plnka: Vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuhej konzistencie. V miske premiešame tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový cukor, práškový cukor a vanilkový extrakt. Do zmesi zľahka vmiešame šľahačku – vznikne pevná, stabilná krémová plnka.
  4. Polovicu kakaového korpusu položíme na podnos. Natrieme časť plnky. Položíme druhú polovicu kakaového korpusu. Ďalšia tenká vrstva plnky. Položíme polovicu vanilkovo-mandľového korpusu. Natrieme ho višňovým džemom. Na džem rozotrieme ďalšiu vrstvu plnky. Priložíme posledný vanilkovo-mandľový korpus. Povrch potrieme zvyškom plnky. Necháme stuhnúť minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc.