Krémový zákusok
Mandľovo-kakaový zákusok s višňovým džemom
Autor receptu: ellie17
Ľahký kakaový a vanilkový korpus z mandľového mlieka, spojené tvarohovo-smotanovou plnkou a višňovým džemom.*
Nadýchaný, svieži dezert na oslavy aj bežné víkendy.
|
12 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Kakaový korpus:
Rúru predhrejeme na 180 °C.
Plech vystelieme papierom na pečenie.
Oddelíme žĺtky od bielkov.
Bielky so štipkou soli vyšľaháme do pevného snehu.
Žĺtky vymiešame s cukrom do hustej bledožltej peny (cca 4–5 minút).
Do žĺtkovej peny preosejeme kakao a kukuričný škrob, zľahka vmiešame.
Po častiach pridávame sneh a jemne premiešavame stierkou, aby hmota nespadla.
Cesto rovnomerne rozotrieme na plech.
Pečieme 10 minút pri 180 °C.
Po upečení necháme korpus úplne vychladnúť a opatrne prerežeme na dve rovnaké časti.
- Vanilkovo-mandľový korpus:
Rúru opäť predhrejeme na 180 °C.
Vajce vyšľaháme s cukrom do peny.
Pridáme olej, mandľové mlieko a citrónovú šťavu. Krátko premiešame.
Do zmesi preosejeme múku a kypriaci prášok.
Nalejeme do formy/pekáča.
Pečieme 18–20 minút pri 180 °C.
Necháme vychladnúť a rozrežeme na dve rovnaké polovice.
- Plnka:
Vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuhej konzistencie.
V miske premiešame tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový cukor, práškový cukor a vanilkový extrakt.
Do zmesi zľahka vmiešame šľahačku – vznikne pevná, stabilná krémová plnka.
- Polovicu kakaového korpusu položíme na podnos.
Natrieme časť plnky.
Položíme druhú polovicu kakaového korpusu.
Ďalšia tenká vrstva plnky.
Položíme polovicu vanilkovo-mandľového korpusu.
Natrieme ho višňovým džemom.
Na džem rozotrieme ďalšiu vrstvu plnky.
Priložíme posledný vanilkovo-mandľový korpus.
Povrch potrieme zvyškom plnky.
Necháme stuhnúť minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc.