Makovo-citrónový krémeš fotorecept
Foto: olinecka
Krémeš so sviežou chuťou citróna, makový korpus pre náročných s jednoduchou prípravou. Výborný zákusok na oslavy, sviatky, posedenia.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
400 g rozmrazené |
|
Makový korpus: | |
4 ks |
|
200 g |
|
štipka |
|
100 ml |
|
100 ml vlažné |
|
100 g |
|
100 g mletý |
|
1/2 bal. |
|
Pudingová plnka: | |
1200 ml |
|
4 bal. (v prášku) |
|
6 PL |
|
štipka |
|
250 g izbovej teploty |
|
Šľahačka: | |
300-400 ml (40 %) |
|
1 bal. |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Rozmrazene lístkové cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme, prenesieme na vymastený plech a pečieme na 200 stupňov 15 minút do zlatista. Makový korpus: Žĺtky, cukor a štipku soli vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej, vlažné mlieko. Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a mletým makom, po častiach vmiešame do žĺtkovej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20 minút.
-
2
Pripravené suroviny na pudingovú plnku.
-
3
V troche mlieka rozhabarkujeme citrónový puding. Zvyšok mlieka s cukrom a štipkou soli dáme variť. Po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Uvarený puding preložíme do mixéra. Do pudingu postupne po malých častiach zašľaháme zmäknuté maslo. Plnku necháme krátko vychladnúť.
-
4
Na upečených korpusoch upravíme boky. Z makového korpusu stiahneme papier na pečenie.
-
5
Polovicu plnky nanesieme na jeden lístkový korpus. Na plnku položíme makový korpus a rozotrieme druhu polovicu plnky. Smotanu na šľahanie so Smetafixom vyšľaháme a šľahačku rozotrieme na pudingovú plnku. Položíme druhý lístkový korpus a zľahka pritlačíme. Zákusok odložíme do chladničky stuhnúť.
-
6
Pred podávaním pokrájame, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu