Makový zákusok
Makový zákusok

Makovo-citrónový krémeš fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 8. novembra 2021
Makovo-citrónový krémeš (fotorecept)
Foto: olinecka

Krémeš so sviežou chuťou citróna, makový korpus pre náročných s jednoduchou prípravou. Výborný zákusok na oslavy, sviatky, posedenia.

20 ks
porcií
70 minút
príprava
20 minút
na 190  °C

Suroviny

400 g rozmrazené
Makový korpus:
4 ks
200 g
štipka
100 ml
100 ml vlažné
100 g
100 g mletý
1/2 bal.
Pudingová plnka:
1200 ml
4 bal. (v prášku)
6 PL
štipka
250 g izbovej teploty
Šľahačka:
300-400 ml (40 %)
1 bal.
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rozmrazene lístkové cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme, prenesieme na vymastený plech a pečieme na 200 stupňov 15 minút do zlatista. Makový korpus: Žĺtky, cukor a štipku soli vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej, vlažné mlieko. Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a mletým makom, po častiach vmiešame do žĺtkovej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20 minút.

    Makovo-citrónový krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravené suroviny na pudingovú plnku.

    Makovo-citrónový krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V troche mlieka rozhabarkujeme citrónový puding. Zvyšok mlieka s cukrom a štipkou soli dáme variť. Po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Uvarený puding preložíme do mixéra. Do pudingu postupne po malých častiach zašľaháme zmäknuté maslo. Plnku necháme krátko vychladnúť.

    Makovo-citrónový krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na upečených korpusoch upravíme boky. Z makového korpusu stiahneme papier na pečenie.

    Makovo-citrónový krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polovicu plnky nanesieme na jeden lístkový korpus. Na plnku položíme makový korpus a rozotrieme druhu polovicu plnky. Smotanu na šľahanie so Smetafixom vyšľaháme a šľahačku rozotrieme na pudingovú plnku. Položíme druhý lístkový korpus a zľahka pritlačíme. Zákusok odložíme do chladničky stuhnúť.

    Makovo-citrónový krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pred podávaním pokrájame, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

    Makovo-citrónový krémeš (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

anan
vyzera uzasne! Hned by som si dala !