Makový zákusok

Makovo-citrónový krémeš (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Krémeš so sviežou chuťou citróna, makový korpus pre náročných s jednoduchou prípravou.* Výborný zákusok na oslavy, sviatky, posedenia.

20 ks
porcií
70 minút
príprava
20 minút
na 190  °C

Suroviny

Postup

  1. Rozmrazene lístkové cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme, prenesieme na vymastený plech a pečieme na 200 stupňov 15 minút do zlatista. Makový korpus: Žĺtky, cukor a štipku soli vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej, vlažné mlieko. Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a mletým makom, po častiach vmiešame do žĺtkovej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20 minút.
  2. Pripravené suroviny na pudingovú plnku.
  3. V troche mlieka rozhabarkujeme citrónový puding. Zvyšok mlieka s cukrom a štipkou soli dáme variť. Po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Uvarený puding preložíme do mixéra. Do pudingu postupne po malých častiach zašľaháme zmäknuté maslo. Plnku necháme krátko vychladnúť.
  4. Na upečených korpusoch upravíme boky. Z makového korpusu stiahneme papier na pečenie.
  5. Polovicu plnky nanesieme na jeden lístkový korpus. Na plnku položíme makový korpus a rozotrieme druhu polovicu plnky. Smotanu na šľahanie so Smetafixom vyšľaháme a šľahačku rozotrieme na pudingovú plnku. Položíme druhý lístkový korpus a zľahka pritlačíme. Zákusok odložíme do chladničky stuhnúť.
  6. Pred podávaním pokrájame, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.