Makový koláč bez múky s krémom z mascarpone fotorecept
Foto: tejaja
Jednoduchý, vďaka jablkám šťavnatý koláč, vhodný aj pre celiatikov, nakoľko neobsahuje múku. Ale určite bude chutiť aj tým, ktorí bezlepkovú diétu dodržiavať nemusia.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 g mletý |
|
4 ks |
|
200 g |
|
300 g |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
Krém: | |
250 g |
|
200 ml |
|
Navrch: | |
(mliečna alebo horká) |
|
Postup
-
1
Žĺtky premiešame s mletým makom.
-
2
Pridáme strúhané jablká, tvaroh, med, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Dobre premiešame.
-
3
Nakoniec zľahka vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
-
4
Dáme do vymastenej tortovej formy a pečieme na 180 °C asi 30 minút. Necháme vo forme úplne vychladnúť.
-
5
Šľahačkovú smotanu a mascarpone dáme do misky a vyšľaháme dotuha.
-
6
Rozotrieme na úplne vychladnutý korpus a dáme do chladničky na niekoľko hodín dobre vychladiť.
-
7
Potom vyberieme koláč z formy a posypeme nastrúhanou čokoládou. Potom krájame na porcie.
Určite dajte vedieť. :) A čím to bolo, že ste ten koláč nemohli jesť?
bolo to príkro - veľmi makové
Je to klasická forma na tortu s priemerom cca 26 cm.
Vidíte, a my sme vždy doma tvrdili a máme to stále radi, že ak je niečo makové, tak tam mak má byť, dostatočne, nie iba postrašené makom. :) To platí aj o orechoch, tvarohu...Niečo na spôsob maďarských závinov.
ďakujem :)
Ďakujem za vyskúšanie, som rada, že chutí. :)
Len poznámočka, do koláča neide cukor, len med, je tam len vanilkový cukor na ochutenie, ale samozrejme byť nemusí.
Koláč stačí aj po upečení len pocukrovať práškovým cukrom, ale tou polevou ste urobili výborne. Ešte raz ďakujem.:)
Vďaka za tento koment. Povzbudil ma, aby som koláčik tiež vyskúšala.
Dobry vecer, chcem vas len uistit ze presne tento kolac som robila 3 x a je vyborny. Ved nemusite dat 200 gramov maku, dajte aj menej, doplnte mletymi orechami alebo ryzovou mukou (pre BLP verziu). Bez toho mascarpone som robila, na vrch dzem a tmava cokolada. Super.