Makový zákusok
Makový zákusok

Makový koláč bez múky s krémom z mascarpone fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 5. februára 2024
Makový koláč bez múky s krémom z mascarpone (fotorecept)
Foto: tejaja

Jednoduchý, vďaka jablkám šťavnatý koláč, vhodný aj pre celiatikov, nakoľko neobsahuje múku. Ale určite bude chutiť aj tým, ktorí bezlepkovú diétu dodržiavať nemusia.

1 forma
porcia
30 (+ chladenie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g mletý
4 ks
200 g
300 g
2 PL
1 bal.
1 bal.
Krém:
250 g
200 ml
Navrch:
 (mliečna alebo horká)

Online leták

Postup

  1. 1

    Žĺtky premiešame s mletým makom.

    Makový koláč bez múky s krémom z mascarpone (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme strúhané jablká, tvaroh, med, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Dobre premiešame.

    Makový koláč bez múky s krémom z mascarpone (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec zľahka vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.

    Makový koláč bez múky s krémom z mascarpone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme do vymastenej tortovej formy a pečieme na 180 °C asi 30 minút. Necháme vo forme úplne vychladnúť.

    Makový koláč bez múky s krémom z mascarpone (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šľahačkovú smotanu a mascarpone dáme do misky a vyšľaháme dotuha.

    Makový koláč bez múky s krémom z mascarpone (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozotrieme na úplne vychladnutý korpus a dáme do chladničky na niekoľko hodín dobre vychladiť.

    Makový koláč bez múky s krémom z mascarpone (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom vyberieme koláč z formy a posypeme nastrúhanou čokoládou. Potom krájame na porcie.

    Makový koláč bez múky s krémom z mascarpone (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

dvorka
Tento recept ma láka, aj keď pravdu povediac bojím sa toľkého maku. Raz som jedla makový zákusok ktorý mi veľmi chutil. Po pár rokoch som upiekla makové rezy, skončili neslávne, nevedela som zjesť ani kúsok. Ale v spojení s jablkami a tvarohom by sa možno dalo. Mám malú formu tak skúsim. A dám vedieť ako to dopadlo.
tejaja
@dvorka (6.2.2024 12:51)
Vidíte, a my sme vždy doma tvrdili a máme to stále radi, že ak je niečo makové, tak tam mak má byť, dostatočne, nie iba postrašené makom. :) To platí aj o orechoch, tvarohu...Niečo na spôsob maďarských závinov.
olinecka
Ako píšu Varechači dosť veľa maku na takúto formu,ale keď píšeš tak je to v poriadku.
tejaja
@olinecka (7.2.2024 07:26) Musíte počítať s tým, že v koláči nie je ani gram múky, takže jediné, čo to drží pokope, je mak. V kombinácii s jablkami je to výborné. Zatiaľ si každý chválil. :)


dvorka
Koláčik upečený. Krásne narástol, vyše formy, potom pri chladnutí potvora trochu klesol, takže som teraz ráno odrezala "misku" a poliala som len horkou čokoládou. Ale, musím uznať koláč je super. Ja mám mak rada, a teda veľa maku, a tu ho je dosť. No tak presne. A s kombináciou tvaroh - jablká, presne ako som si predstavovala. Šťavnatý, chutný, nadýchaný. Nedávala som cukor, len med a viac jabĺk. Ak si spomeniem, pridám aj fotku rezu.
tejaja
@dvorka (9.2.2024 07:01)

Ďakujem za vyskúšanie, som rada, že chutí. :)
Len poznámočka, do koláča neide cukor, len med, je tam len vanilkový cukor na ochutenie, ale samozrejme byť nemusí.
Koláč stačí aj po upečení len pocukrovať práškovým cukrom, ale tou polevou ste urobili výborne. Ešte raz ďakujem.:)
1x dvorka
dasabe
@dvorka (6.2.2024 06:34)

Dobry vecer, chcem vas len uistit ze presne tento kolac som robila 3 x a je vyborny. Ved nemusite dat 200 gramov maku, dajte aj menej, doplnte mletymi orechami alebo ryzovou mukou (pre BLP verziu). Bez toho mascarpone som robila, na vrch dzem a tmava cokolada. Super.